Στην Ουάσινγκτον για «εξηγήσεις» (άλλοι λένε για καρατόμηση) βρίσκεται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, με το κλίμα εναντίον του να είναι πολύ βαρύ. Πάντως, έως στιγμής το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει κάτι για το θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπάρακ, ο οποίος είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, αλλά και επιχειρηματίας, χαρακτηρίζεται στην Ουάσινγκτον ως «ατζέντης της Τουρκίας» και όχι ως πρέσβης, τόνισε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Η συντριπτική πλειονότητα των φίλων του προέδρου είναι εναντίον του Μπάρακ, όπως η δημοσιογράφος και επιδράστρια Λόρα Λούμερ, και πιέζουν ασφυκτικά για να φύγει. Φαίνεται μάλιστα ότι και ο προϊστάμενός του, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ και το φιλοϊσραηλινό λόμπι, είναι με την πλευρά αυτών που θέλουν την άμεση καρατόμηση του Μπάρακ.
Η δήλωση του διπλωμάτη με την οποία δεν αναγνώριζε τον ισραηλινό έλεγχο στα Υψίπεδα του Γκολάν, μιλώντας για «κατοχή», και αμφισβητώντας ουσιαστικά την πολιτική του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, αποτελεί «βαρύ αμάρτημα» για την «αυλή» του Τραμπ.
Στους διαδρόμους της εξουσίας της αμερικανικής πρωτεύουσας ακούγονται πρωτοφανή πράγματα, όπως ότι ο Μπάρακ είναι «τζιχαντιστής λαθρέμπορος», δηλώσεις πρωτοφανείς για Αμερικανό διπλωμάτη.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος, ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ έστειλε στον Λευκό Οίκο ένα φάκελο για τον Μπάρακ, με τα μεγαλύτερα λάθη του τα τελευταία δύο χρόνια.
Το «ποινικό μητρώο» έχει βέβαια παραλήπτη τον Αμερικανό πρόεδρο. Προσώρας ο Τραμπ ίσως τηρήσει στάση αναμονής, εντούτοις ο Τομ Μπάρακ έχει κάνει μόνιμους εχθρούς, και όχι μόνο αντιπάλους, στην Ουάσινγκτον.
Τυχόν καρατόμηση του Τομ Μπάρακ, σθεναρού υποστηρικτή της Άγκυρας σε πολλά ζητήματα όπως η απόκτηση μαχητικών F-35, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα βαρύ πλήγμα για τα τουρκικά συμφέροντα.