Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, μετά την πολύωρη απολογία του για την υπόθεση της φερόμενης χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ. Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ η έρευνα των Αρχών επεκτείνεται σε ακόμη οκτώ έως εννέα διαιτητές, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο Πέτρος Παπαπέτρου ήταν ο πρώτος από τους έξι κατηγορουμένους που απολογήθηκε, καθώς προσήλθε ενώπιον του ανακριτή περίπου στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής (23/10). Η διαδικασία διήρκεσε περίπου 9 ώρες και ολοκληρώθηκε με την απόφαση για την προσωρινή κράτησή του.
Ο πρώην διαιτητής αντιμετωπίζει, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες, κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα, βάσει του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου. Η έρευνα αφορά συνολικά 50 αναμετρήσεις.
Τι υποστήριξε για τα χρήματα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του
Σημαντικό μέρος της απολογίας του Πέτρου Παπαπέτρου αφορούσε την προέλευση των χρημάτων που εντοπίστηκαν στην κατοικία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να προσκόμισε οικονομικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι τα συνολικά εισοδήματά του από το 2001 έως το 2026 ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Κατά τους ισχυρισμούς του, τα χρήματα είναι «προϊόν αποταμίευσης» και προέρχονται από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως διαιτητή, την εργασία του σε δασαρχείο και οικογενειακά εισοδήματα.
Ο πρώην διαιτητής φέρεται επίσης να ανέφερε ότι κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι στην Κατερίνη και διατηρεί περιορισμένες προσωπικές δαπάνες. Όπως υποστήριξε, επιθυμούσε να φυλάσσει μετρητά στην κατοικία του και, για τον λόγο αυτό, πραγματοποιούσε αναλήψεις από τα εισοδήματά του στη διάρκεια των ετών, συγκεντρώνοντας σταδιακά το ποσό που τελικά κατασχέθηκε.
Η κατάθεση του μάρτυρα και η απάντηση Παπαπέτρου
Κατά την απολογία του, ο Πέτρος Παπαπέτρου αρνήθηκε επίσης τις καταγγελίες συγκεκριμένου μάρτυρα, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δωροδοκήθηκε τέσσερις φορές, σε ισάριθμες συναντήσεις.
Ο πρώην διαιτητής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι κατά τον χρόνο των δύο από τις τέσσερις συναντήσεις βρισκόταν σε διαφορετικό μέρος. Παράλληλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και στις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις.
Ο μάρτυρας, επίσης πρώην διαιτητής, φέρεται να κατέθεσε ότι ο Πέτρος Παπαπέτρου ήταν γνωστός στον χώρο της διαιτησίας με το προσωνύμιο «ο Γραμμάριος». Κατά την καταγγελία του, ο κατηγορούμενος φέρεται να ζητούσε παράνομες αμοιβές από παράγοντα ομάδας, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Βάλε μου 500-1.000, άντε 1.500».
Ο δικηγόρος του αμφισβητεί το κατηγορητήριο και προαναγγέλλει προσφυγή
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Παπαπέτρου, Ορέστης Γεωργιάδης, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για το κατηγορητήριο και την απόφαση προσωρινής κράτησης. Ο δικηγόρος χαρακτήρισε «σαθρό» το κατηγορητήριο, υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός δέκα ημερών.
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Μετά από μια μαραθώνια ανάκριση οκτώμισι περίπου ωρών, πράγματι, με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της κυρίας εισαγγελέως, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του εντολέα μου. Έχουμε σαφέστατα σοβαρότατες αμφιβολίες και ενστάσεις ως προς το κατηγορητήριο. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αθώος.
Είναι αυτονόητο ότι θα ασκηθεί εντός δεκαημέρου προσφυγή και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Εκφράστηκε, τουλάχιστον από τον κύριο ανακριτή, σφοδρότατος προβληματισμός και αμφιβολίες πριν καταλήξουν στη συγκεκριμένη απόφαση. Επιφυλασσόμαστε. Πρόκειται περί σαθρού κατηγορητηρίου σε κάθε περίπτωση και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποδειχθεί πλήρως η αθωότητα του κυρίου Παπαπέτρου».
Αναφερόμενος στα χρήματα που κατασχέθηκαν, ο Ορέστης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η υπεράσπιση προσκόμισε έγγραφα που τεκμηριώνουν τη νόμιμη προέλευσή τους.
«Προσκομίστηκαν σήμερα πάρα πολλά έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων. Εισοδήματα της τάξης του ενάμισι εκατομμυρίου, προερχόμενα από την υπαλληλική απασχόληση του ζεύγους, από την οικογένειά τους, από πωλήσεις ακινήτων, από τα εισοδήματά του από την ενασχόλησή του ως διαιτητή, ακόμα και με την ανάλωση που έχει μεσολαβήσει αυτά τα χρόνια.
Δυστυχώς, δεν έχουν πειστεί απόλυτα και περιμένουν κάποια περαιτέρω στοιχεία για την πλήρη απόδειξη περί αυτού».
Ο συνήγορος υπεράσπισης ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο συμμετοχής του εντολέα του σε στημένους αγώνες, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά.
«Ούτε κατά διάνοια. Υπάρχει πλήρης άγνοια, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με αυτό το πράγμα. Δεν είχε ποτέ λογαριασμό, δεν έχει ποτέ συμμετάσχει σε αυτό και δεν υπάρχει καμία σχετική κατηγορία ως προς αυτό».
Την Κυριακή απολογείται ο Βαγγέλης Λιόλιος
Η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται την Κυριακή (25/10), οπότε αναμένεται να απολογηθούν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος θεωρείται βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, καθώς και ο επιχειρηματίας συνεργάτης του.
Τη Δευτέρα (26/10) πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι. Πρόκειται για δύο πρώην διαιτητές και μία εν ενεργεία διεθνή διαιτήτρια, η οποία έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από τη EuroLeague.
Η διαδικασία των απολογιών συνεχίζεται, ενώ οι Αρχές διερευνούν την ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση της φερόμενης χειραγώγησης αγώνων του ελληνικού μπάσκετ.
Στο πεδίο των ερευνών ακόμη 8 με 9 διαιτητές
Παράλληλα, νέα στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία φέρονται να συνδέουν με την υπόθεση και άλλους διαιτητές, οι οποίοι εξετάζονται για πιθανή εμπλοκή στις 50 ύποπτες αναμετρήσεις.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Mega, οι καταθέσεις βασικών μαρτύρων περιγράφουν έναν φερόμενο μηχανισμό ελέγχου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, μέσω του οποίου οι κατηγορούμενοι φέρονται να ασκούσαν επιρροή στη διαιτησία. Στο πλαίσιο αυτό, φέρονται να πραγματοποιούνταν συναντήσεις με διαιτητές πριν από κρίσιμους αγώνες μεγάλων κατηγοριών.
Από τις μαρτυρίες προκύπτουν αναφορές σε οκτώ με εννέα διαιτητές, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, που φέρονται να ήταν «μυημένοι» στο κύκλωμα και να συνεργάζονταν κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων, λαμβάνοντας αποφάσεις που επηρέαζαν την εξέλιξη και την τελική έκβασή τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Αρχές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές έρευνες και προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων των εμπλεκομένων. Η ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων αναμένεται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης και ενδέχεται να αποκαλύψει πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία.
