30 Οκτωβρίου 2026

Λατινοπούλου: «Γύφτοι, τα χαϊδεμένα παιδιά του ελληνικού πολιτικού συστήματος»


Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, με αφορμή τη φονική τραγωδία στην Πλάκα, που κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Στη δήλωσή της, η οποία κινείται σε υψηλούς τόνους, συνδέει το περιστατικό με απόπειρα κλοπής χαλκού και εξαπολύει επίθεση κατά των Ρομά, της Δικαιοσύνης, της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα κλοπής από γύφτους που κατέληξε στο θάνατο 6 συνανθρώπων μας στην Πλάκα», αναφέρει χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους Ρομά. Η ίδια υποστηρίζει ότι η πολιτεία επιδεικνύει υπερβολική ανοχή απέναντι στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, κάνοντας λόγο για «χάιδεμα της πολιτείας» και υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παραβατικότητας σε πολλές κατηγορίες αδικημάτων.

Στο επίκεντρο της κριτικής της βρίσκεται και η λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς η πρόεδρος της Φωνής Λογικής υποστηρίζει ότι αστυνομικοί συλλαμβάνουν επανειλημμένα τα ίδια πρόσωπα, χωρίς να ακολουθεί η ανάλογη τιμωρία. «Δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικοί με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους να συλλαμβάνουν 20-30-50 φορές τους ίδιους και τους ίδιους κακοποιούς και η δικαιοσύνη να τους αφήνει προκλητικά ελεύθερους», σημειώνει.

Ωστόσο, η κ. Λατινοπούλου επιρρίπτει ευθύνες και στους νομοθέτες, τονίζοντας ότι «δε φταίει η δικαιοσύνη μόνο, φταίνε κυρίως οι νομοθέτες δηλαδή οι βουλευτές».

Οι τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής παρουσιάζει τρεις προτάσεις για την αυστηροποίηση της ποινικής πολιτικής, τις οποίες χαρακτηρίζει απαραίτητες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η πρώτη αφορά την εφαρμογή του συστήματος «Three Strikes», δηλαδή την κλιμακωτή αυστηροποίηση των ποινών για τους υπότροπους παραβάτες. Όπως εξηγεί, «συλλαμβάνεσαι πρώτη φορά για κάτι; Μικρή ποινή. Συλλαμβάνεσαι δεύτερη φορά για το ίδιο ή άλλο έγκλημα; Πολύ μεγαλύτερη ποινή. Συλλαμβάνεσαι για τρίτη φορά; Μέσα τουλάχιστον για 25 χρόνια». Σύμφωνα με την ίδια, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιοριστεί ουσιαστικά η εγκληματικότητα.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την πλήρη διακοπή των επιδομάτων σε όσους έχουν παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά. «Κόψιμο όλων των επιδομάτων σε οποιοδήποτε παραβατικό - εγκληματία», αναφέρει, προσθέτοντας: «Αρκετά πια με το χάιδεμα όλων αυτών σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου».

Τρίτο μέτρο που προτείνει είναι η δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, ακόμη και με ιδιωτική συμμετοχή. «Ίδρυση νέων φυλακών ακόμα και ιδιωτικών ώστε να τελειώσει η καραμέλα της έλλειψης στέγασης φυλακισμένων», σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι καταδικασμένοι για εγκληματικές πράξεις δεν θα επιστρέφουν εύκολα στην κοινωνία.

Επίθεση σε ΝΔ, Βελόπουλο και Αριστερά

Η πολιτική αντιπαράθεση επεκτείνεται και στα υπόλοιπα κόμματα, με την Αφροδίτη Λατινοπούλου να στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Την ίδια ώρα που η Ν.Δ. και ο Βελόπουλος κοιτάνε ποιους γύφτους θα βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους για να τους υφαρπάξουν τις ψήφους», αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική προσέγγιση των δύο πλευρών προς τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να επιτεθεί και στα κόμματα της Αριστεράς, αποδίδοντας την προσέγγισή τους στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης σε ιδεολογικές αντιλήψεις. «Αυτοί πιστεύουν ακόμα και σήμερα στην ενσωμάτωση μέσω επιδομάτων», αναφέρει.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Φωνής Λογικής συνδέει ευθέως την εφαρμογή των προτάσεών της με την εκλογική ενίσχυση του κόμματός της στις επόμενες εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντάς το ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που, όπως υποστηρίζει, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

«Θέλετε να τελειώνουμε μια και καλή με τους γύφτους; Η λύση είναι μία: Ψήφο στη ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ», καταλήγει η Αφροδίτη Λατινοπούλου, μετατρέποντας τη δήλωσή της σε ευθεία προεκλογική παρέμβαση με αιχμή την εγκληματικότητα και την αυστηροποίηση των ποινών.