17 Απριλίου 2011

Φινλανδία: Οι Αληθινοί Φινλανδοί προηγούνται σε ψήφους αλλά όχι και σε έδρες στο κοινοβούλιο

http://forums.petrisimolin.com/media/15266/img-1288332934981.jpgΜάχη στήθος με στήθος με του συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές δίνουν οι εθνικιστές του Τίμο Σόινι (φώτο), με καταμετρημένο το 79% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 70,4%.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 19,4% και προηγούνται του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP) που έρχεται στη δεύτερη θέση με 19,2%. Τρίτη κατατάσσεται η Εθνική Συμμαχία με ποσοστό 18,8%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσμα ωστόσο, τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο φαίνεται ότι θα έχει η Εθνική Συμμαχία, με 43. Το SDP θα καταλάβει 42 έδρες και οι Αληθινοί Φινλανδοί 39. Το τέταρτο κόμμα, το Κεντρώο της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, συγκεντρώνει ποσοστό 17,6% και 35 έδρες.

Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ψήφων και του αριθμού των εδρών οφείλεται στο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών, εξήγησε ο Ίλκα Ρουοστετσάαρι, του Πανεπιστημίου του Τάμπερε.

Γαλλία: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Αποκαταστάθηκε απόψε η σιδηροδρομική σύνδεση της Βεντιμίλια, στην Ιταλία, με το Μεντόν της Γαλλίας, μετά από πολύωρη διακοπή λόγω μιας διαδήλωσης υπέρ των Τυνήσιων μεταναστών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Νωρίς το απόγευμα οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) αποφάσισαν να διακόψουν την κυκλοφορία των τρένων "κατόπιν αιτήματος της νομαρχίας Αλπ-Μαριτίμ" εξαιτίας μιας διαδήλωσης που γινόταν από Τυνήσιους μετανάστες και ακτιβιστές, εξήγησε το υπουργείο.

Οι "περίπου 250-300 διαδηλωτές" προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία και τη Βενετία και η κινητοποίησή τους δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ούτε είχε άδεια των αρχών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κυκλοφορία των τρένων διεξάγεται πλέον κανονικά, τονίζοντας ότι "σε καμία στιγμή δεν έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας".

Φινάλε όπως έπρεπε...

Ο Ολυμπιακός σκόρπισε στους έξι ανέμους την ΑΕΛ, ο Ολυμπιακός Βόλου πέταξε τον Άρη έξω από τα πλέι οφ και όλα δείχνουν πως τα φετινά πλέι οφ θα είναι μοναδικά!


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Αφιέρωμα στον Παπατζή: Απειλές σε Νικολάκη-Μάκη

Από αύριο αρχίζει η εβδομάδα των Παθών του παπατζή..
αρχίζει το τρέξιμο όπως λέει και ο ίδιος:


Φινλανδία: Η Εθνική Συμμαχία προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, στην τρίτη θέση οι εθνικιστές

Η Εθνική Συμμαχία προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με μικρή διαφορά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.

Η Εθνική Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 20,1% (45 έδρες), το SPD 19,5% (43 έδρες) και οι Αληθινοί Φινλανδοί 18,6% (38 έδρες), δηλαδή ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Το Κέντρο, το κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό 17,4%.

"Είναι μια καλή αρχή", δήλωσε ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών Τίμο Σόινι, μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να λάβει ο Γίρκι Κατάινεν, ο νυν υπουργός Οικονομικών και ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, μιας παράταξης που μετείχε και στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Σκίζουν τα καλσόν του οι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές των Χανίων για το Εφετείο στο Ηράκλειο-Περαστικά στα ζώα που ψηφίζουν 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Κοινή δήλωση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά για το θέμα της ίδρυσης εφετείου Ανατολικής Κρήτης, δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. Οι Χανιώτες βουλευτές χαρακτηρίζουν αναγκαίο μέτρο τις περιστολές δαπανών και την κατάργηση υπηρεσιών και ασκούν σκληρή κριτική στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, για ίδρυση τεσσάρων νέων εφετείων, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική, απαράδεκτη και ανιστόρητη».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους οι κύριοι Ευτύχης Δαμιανάκης, Σήφης Βαλυράκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη αναφέρουν: «Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η κυβέρνηση προωθεί, στο πλαίσιο δραστικής περιστολής των δαπανών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τιτάνιου έργου συγχωνεύσεων ή κατάργησης υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου, με δραστικές παρεμβάσεις ακόμη και στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της παιδείας και της υγείας.

Η περιστολή των δημοσίων δαπανών αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα απόλυτα αναγκαίο μέτρο για τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας και την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια και στη δεδομένη χρονική συγκυρία, θεωρούμε ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ίδρυση τεσσάρων νέων εφετείων, μεταξύ των οποίων ενός στην ανατολική Κρήτη, με διάσπαση του εφετείου Κρήτης, που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και λειτουργεί στα Χανιά για περισσότερο από έναν αιώνα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και ανιστόρητη. Δυστυχώς, επικράτησαν παλαιοκομματικά, πελατειακά κριτήρια και πρακτικές, που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Φρόνιμο θα ήταν να επιδιωχθεί η ενίσχυση του υποστελεχωμένου εφετείου Κρήτης με δικαστές, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην οριστική εκκαθάριση των δικαστικών υποθέσεων, που φθάνουν, όπως και οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν, στην αρνησιδικία».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στο συγκρητισμό, που είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του νησιού. Αγνοήθηκαν προκλητικά η χανιώτικη κοινωνία και οι θεσμικοί εκπρόσωποί της και επιδείχθηκε μία παντελώς αδικαιολόγητη βιασύνη να κλείσει το θέμα με το συγκεκριμένο τρόπο.

Επιπλέον, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπερασπίζεται στην πράξη το δικό του δημιούργημα, το Ν. 3904/2010, με τον οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης. Με αυτόν το νόμο περιορίζεται ριζικά η ύλη των εφετείων, καθώς πλέον αυτά θα δικάζουν ουσιαστικά μόνο τα κακουργήματα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλημμελημάτων θα είναι στο εξής αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και άρα θα δικάζονται κατ' έφεση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο».

Η κοινή ανακοίνωση καταλήγει:

«Η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει κινήσεις εντυπωσιασμού και σπασμωδικές ενέργειες. Δεν προσφέρεται για ανεύθυνες πρωτοβουλίες και αμετροεπείς δηλώσεις. Η χανιώτικη κοινωνία διαθέτει ωριμότητα, μας γνωρίζει και μας κρίνει όλους. Όλα αυτά τα χρόνια, σταθήκαμε, στο πλευρό κάθε θεσμικού και συλλογικού φορέα, υπερασπιστήκαμε τα δίκαια αιτήματά του, αγωνιστήκαμε ενωμένοι με το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων και όλους τους φορείς του νομού για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του τόπου. Ούτε κρυφτήκαμε, ούτε ολιγωρήσαμε, ούτε αδιαφορήσαμε.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες των Χανίων, που μας ανέθεσαν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνουμε σήμερα, για άλλη μια φορά, παρόντες και αλληλέγγυοι, υποστηρίζοντας την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης.

Παλεύουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη στην πράξη της περιφέρειας Κρήτης, ως ενιαίας και αδιαίρετης διοικητικής μονάδας, όπως θεσμοθετήθηκε με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης". Πιστεύουμε ότι ανάπτυξη δύο ταχυτήτων σημαίνει αναπτυξιακή υστέρηση, είναι συνώνυμη, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, με την καταστροφή. Κατά συνέπεια, είναι αδήριτη ανάγκη να ξεκινήσει σήμερα ένας ειλικρινής διάλογος, με χρονοδιάγραμμα και ατζέντα, για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της Κρήτης, με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και άλλων αναγκαίων βασικών υποδομών. Δεν νοείται, στη σημερινή πραγματικότητα, η Κρήτη να αναπτύσσεται ως ενιαία περιφέρεια, με ένα υδροκέφαλο κέντρο στο πρότυπο της Αθήνας και τρεις "φτωχούς συγγενείς".

Σε αυτό τον διάλογο, τον οποίο θεσμικά οφείλουν να ενεργοποιήσουν άμεσα ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και στον οποίο κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών, των δημάρχων και των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων του νησιού, δηλώνουμε ότι θα είμαστε δυναμικά παρόντες, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Η Κρήτη πρέπει να προχωρήσει ως μία ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές επιλογές. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη και την ευημερία του νομού μας, κοντά στους πολίτες των Χανίων».

Το κουίζ της χρονιάς: Έλληνας της διασποράς που μας κάνει -διεθνώς- ρεζίλι… ποιος είναι;

Μιλάει τέλεια Αγγλικά (αμερικάνικα) και λίγο χειρότερα τα Ελληνικά, έχει Ελληνικές ρίζες, έχει μουστάκι, του αρέσουν πολύ οι Ελληνικές συνήθειες (ζεϊμπέκικο, μπουζούκι κλπ) αλλά ειρωνεύεται και χλευάζει με τον τρόπο του κάθε τι Ελληνικό. Μας έχει κάνει διεθνώς ρόμπα….
Ποιος είναι;

Όχι δεν είναι αυτός που φανταστήκατε…
Υπάρχει –τουλάχιστον- άλλος ένας ακόμη πιο καραγκιόζης, δείτε τον…

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/181991_1646649684487_1184272076_31425400_5177532_n.jpg

http://www.facebook.com/pages/Mr-Panos/86507652688?sk=info
http://wn.com/mrpanosblog


έ ρε και τον βρει μπροστά του ο Μιχάλης....

Γιώργο κουράγιο ... κάθε σπίτι έχει και τον δικό του Μητσοτάκη...

Ο δικός σου είναι αυτός:

Για την κατάντια των Ταμείων φταίνε τα λαμόγια και όχι το δήθεν σκάνδαλο των ομολόγων

Χώρα «αναπήρων» η Ελλάς, με το 17% να συνταξιοδοτείται πρόωρα και άνομα
Ενώ το Ασφαλιστικό μας Σύστημα καταρρέει το κομματικό κράτος εξακολουθεί να το σκυλεύει

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-20/10/2001

Σε αυστηρότερες διαδικασίες για την απονομή των αναπηρικών συντάξεων κατευθύνεται πλέον το ΙKΑ, μετά την υπερβολική αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, που εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα αναπήρων. Επί συνόλου 2.061.094 συνταξιούχων οι 330.358, περίπου το 16%, λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.

Στο ΙKΑ οι συντάξεις αναπηρίας ανέρχονται σε 143.650 σε σύνολο 840.000 και αποτελούν το 17,15%, διαμορφώνοντας την πεποίθηση ότι ακόμα και απόλυτα υγιείς ασφαλισμένοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων αποκλίνουν σημαντικά από νομό σε νομό της χώρας. Στην Αθήνα φθάνουν το 10,66%, στην Kαλαμάτα το 7,32%, στη Λαμία το 15,55%, στη Λάρισα το 19,33% και στο Ηράκλειο της Kρήτης συναντάται το υψηλότερο ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 19,42% των συνταξιοδοτουμένων.

Είναι φανερό ότι η εμφάνιση δύο αναπηρικών συντάξεων σε κάθε δέκα συνταξιούχους δεν μπορεί να αποδοθεί στις ειδικές εργασιακές συνθήκες, αλλά στη δυνατότητα πρόσβασης των «αναπήρων» στις επιτροπές απονομής των συντάξεων, που εμφανώς παραπέμπει στο κομματικό κράτος.

Βάσει αυτών των διαπιστώσεων το ΙKΑ επιχειρεί από την 1η Νοεμβρίου να εφαρμόσει νέες διαδικασίες, ενοποιώντας τις υγειονομικές επιτροπές και αυξάνοντας τον αριθμό των γιατρών, ώστε να γίνεται κλήρωση και να μην είναι εκ των προτέρων γνωστοί οι εξεταστές. Παράλληλα, περιορίζει τις αναβολές εξέτασης των υποψηφίων αναπήρων συνταξιούχων, φαινόμενο που εμφανιζόταν συστηματικά, προφανώς μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη σύνθεση.

Ταυτοχρόνως με ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, προβλέπεται η μείωση κατά 50% σε μια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος, συνταξιούχος του Δημοσίου.

Επίσης, με άλλη διάταξη αυξάνει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2001 το επίδομα εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και φθάνει κατ' ανώτατο όριο από 8.000 δρχ. σε 14.000 δρχ.

Σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες

Τιμητική σύνταξη θα αποδίδεται από το Δημόσιο σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες, που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού λαού, σύμφωνα με διάταξη του ειδικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επιπλέον θεσμοθετείται 15ετία για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/10/2001_2775

Μαστόρια ΠΑΣΟΚ... όταν η Ελλάδα ήταν... δυνατή

Οι «κρυφές πληγές» του δημόσιου χρέους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/10/2001

Το δημόσιο χρέος εκφρασμένο σε δραχμές αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο περισσότερο από όσο αυξάνονται οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Η διαπίστωση αυτή είναι φαινομενικά παράλογη, αλλά εξηγείται από τις «κρυφές πτυχές» του δημοσίου δανεισμού οι οποίες συντελούν στο να διαμορφώνεται μια εικονική πραγματικότητα για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου (της κεντρικής κυβέρνησης) στους προϋπολογισμούς. Ο ταχύς ρυθμός αύξησης του ονομαστικού χρέους οφείλεται στο ότι:

*Οι δανειακές ανάγκες υποτιμώνται.

*Το εξωτερικό χρέος επηρεάζεται από τις συναλλαγματικες διακυμάνσεις.

*Δεν εμφανίζονται τα έξοδα σύναψης νέων δανείων του Δημοσίου.

*Δεν εξοφλούνται εξ ολοκλήρου οι δεδουλευμένοι τόκοι (εξοφλούνται με νέο δανεισμό ή με άλλες δαπανηρές τραπεζικές μεθοδεύσεις).

Το Δημόσιο, ουσιαστικά, δεν καταφέρνει να πληρώσει τα χρεολύσια και όσα καθίστανται απαιτητά εξοφλούνται με νέο δανεισμό. Ο οποίος, όμως, συνεπάγεται προμήθειες και έξοδα εις βάρος του Δημοσίου, τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά στον προϋπολογισμό. Αρα προσαυξάνουν τις δανειακές ανάγκες και το δημόσιο χρέος (το κράτος δεν εισπράττει ολόκληρο το ποσό του δανεισμού, αφού «παρακρατούνται» τα έξοδα και οι προμήθειες).

Ας δούμε αναλυτικά τις κρυφές επιβαρύνσεις του δημοσίου χρέους, όπως αποτυπώθηκαν στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών:

*Στις 31-12-98 το συνολικό χρέος του Δημοσίου (κεντρικής κυβέρνησης) έφτανε στα 41,5 τρισ. δραχμές. Για το 1999 οι δανειακές ανάγκες είχαν προϋπολογιστεί στα 2,1 τρισ. και, όπως μας πληροφορεί ο απολογισμός '99, τελικά διαμορφώθηκαν στα 1,9 τρισ. δραχμές.

Η αύξηση

Το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 31-12-99 έφτασε στα 44,01 τρισ., δηλαδή αυξήθηκε κατά 2,4 τρισ. Ενώ εάν οι δανειακές ανάγκες για το 1999 ήσαν πράγματι 1,9 τρισ., θα έπρεπε το συνολικό δημόσιο χρέος να φτάσει στις 31-12-99 στα 41,5+1,9 = 43,4 τρισ. δραχμές.

*Στις 31-12-99 το δημόσιο χρέος ήταν 44,0 τρισ. δραχμές. Για το 2000 οι δανειακές ανάγκες είχαν προϋπολογιστεί στα 1,9 τρισ. και τελικά έφτασαν στα 1,6 τρισ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών (το ακριβές ποσό των δανειακών αναγκών θα το δούμε στον απολογισμό 2000 που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στις 31-12-2000 το συνολικό δημόσιο χρέος θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στα 44,0+1,6 = 45,6 τρισ. δραχμές. Ομως η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2001 (σελίς 138 πιν. 7) μας πληροφορεί ότι στις 31-12-2000 το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠ.ΟΙΚ., θα φτάει στα 47,41 τρισ. δραχμές. Δηλαδή, οι δανειακές ανάγκες ήσαν υπερδιπλάσιες από εκείνες που είχαν προϋπολογιστεί;

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2002, ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μας πληροφορεί ότι τελικά οι δανειακές ανάγκες το 2000 έφτασαν στα 1,75 τρισ. δραχμές (5.141 εκατ. ευρώ) και το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στις 31-12-2000 στα 139.184,16 εκατ. ευρώ ή 47,4 τρισ. δραχμές. Μέσα στο 2000 το δημόσιο χρέος παρουσίασε αύξηση 3,4 τρισ. δραχμές, πάλι υπερδιπλάσια από τις δανειακές ανάγκες που είχαν προϋπολογιστεί και τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεως του ΥΠ.ΟΙΚ.

Το 2001 ξεκινάει με δημόσιο χρέος 47,4 τρισ. δραχμές και στον προϋπολογισμό οι δανειακές ανάγκες υπολογίζονται στο 1,4 τρισ. δραχμές (ή 4.270 εκατ. ευρώ). Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2002 και το πιν. 2.1 βλέπουμε ότι οι εκτιμήσεις για τις δανειακές ανάγκες της φετινής χρονιάς περίπου συμπίπτουν (4.307 εκατ. ευρώ ή 1,4 τρισ. δραχμές).

Με τα δεδομένα αυτά στις 31-12-2001 το συνολικό δημόσιο χρέος πρέπει να φθάσει στα 47,4+1,4=48,8 τρισ. δραχμές. Στο προσχέδιο ο κ. Παπαντωνίου μάς πληροφορεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠ.ΟΙΚ., στο τέλος της φετινής χρονιάς το δημόσιο χρέος θα φθάσει στα 145.238 εκατ. ευρώ ή στα 49,4 τρισ. δραχμές.

Φέτος, λοιπόν, η απόκλιση φαίνεται να περιορίζεται στα 600 δισ. δραχμές και στον απολογισμό θα δούμε το τελικό ύψος της απόκλισης.

Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ δανειακών αναγκών και αύξησης του συνολικού δημοσίου χρέους πώς μπορεί άραγε να δικαιολογηθεί;

Οι διακυμάνσεις

Ενα μικρό ποσοστό της δραχμικής αύξησης του δημοσίου χρέους πέραν των προϋπολογιζομένων δανειακών αναγκών οφείλεται στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν το εξωτερικό δημόσιο χρέος (30% του συνολικού χρέους).

Μέχρι την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ ακολουθούσαμε πολιτική υπερτιμημένης δραχμής ως αντιπληθωριστικό μέτρο. Ετσι, η επίδραση των συναλλαγματικών διακυμάνσεων στο ύψος του δραχμικού δημοσίου χρέους ελαχιστοποιείται και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτές τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογιζομένων και πραγματικών δανειακών αναγκών. Φαίνεται ότι, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί της τελευταίας τριετίας, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το δημόσιο χρέος.

Η μείωσή του ως ποσοστού επί του ΑΕΠ οφείλεται απλά στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Για το 2002 το κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού 2002 μας πληροφορεί ότι οι δανειακές ανάγκες προβλέπεται να φθάσουν στο ύψος των 3.442 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος (της κεντρικής κυβέρνησης) θα αυξηθεί κατά 5.780 εκατ. ευρώ ή κατά 1,62 τρισ. δραχμές.

"Δεν παίζει η αναδιάρθρωση" όπως είπε επί λέξη ο μαγκίτης Παπακωνσταντίνου

Τη θέση του ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, διαβίβασε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.

«Δεν το συζητούν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: «Εχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ. Ο διευθυντής του ΔΝΤ να εμφανίσθηκε ευχαριστημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως φέρεται να επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να φαίνονται τα αποτελέσματα. Σημείωσε, δε, ότι ανάλογη ήταν η εξέλιξη και με προγράμματα σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

Ο κ. Στρος-Καν θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, όπως έκανε και στις επαφές του με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου που συνάντησε χθες, ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).

Ιταλία: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας μετά την απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει τα τρένα που μεταφέρουν Αφρικανούς μετανάστες

Η Γαλλία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της για όλα τα τρένα που προέρχονται από την Ιταλία και μεταφέρουν Αφρικανούς μετανάστες, προκαλώντας την επίσημη αντίδραση της Ρώμης που εκτοξεύει κατηγορίες ότι το Παρίσι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι και η μεθοριακή αστυνομία ανέφεραν ότι η Γαλλία εμποδίζει όλα τα τρένα να περάσουν τα σύνορα από τη Βεντιμίλια με προορισμό το Μεντόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, έδωσε οδηγίες στον πρεσβευτή της χώρας στο Παρίσι να εκφράσει "την έντονη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης στις γαλλικές αρχέ", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Η Ιταλία ζητά "εξηγήσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν" και τα οποία φαίνεται να είναι "παράνομα και να παραβιάζουν σαφώς τις ευρωπαϊκές αρχές", προστίθεται στο κείμενο.

Το υπουργείο διευκρίνισε επίσης ότι το ιταλικό προξενείο στη Νίκαια της Γαλλίας "θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με τις τοπικές αρχές για να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα".

Η Ιταλία διαμαρτύρεται γιατί οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την άφησαν μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους χιλιάδες Τυνήσιους μετανάστες οι οποίοι έχουν αποβιβαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο νησάκι Λαμπεντούζα. Οι ιταλικές αρχές ξεκινήσαν να εφοδιάζουν τους μετανάστες με προσωρινές βίζες που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, μια ενέργεια όμως που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ορισμένες από τις χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι η προσφορά ασύλου σε πάρα πολλούς παράνομους μετανάστες θα ενθαρρύνει και άλλους να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, χαρακτήρισε "ακατανόητη" τη στάση της Γαλλίας και "σκληρή και άδικη απέναντι στην Ιταλία". Πρόσθεσε ότι ελπίζει οι "φιλικές σχέσεις" των δύο χωρών θα αποκατασταθούν στη σύνοδο κορυφής στις 26 Απριλίου, όπου στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό.

Στη Βεντιμίλια εκατοντάδες Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό διαδηλώνοντας κατά της Γαλλίας και προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν να διαδηλώσουν έξω από το γαλλικό προξενείο στο Μεντόν.

Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa ότι η απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων είναι προσωρινό μέτρο που ελήφθη για λόγους ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Κάτι περιμένει ο Πάρντο...

Και εκεί που όλα έδειχναν πως ο Πάρντο θα μείνει στον Ολυμπιακό, ήρθε ο Βελγοισπανός και έκανε την έκπληξη, ζητώντας ένα καράβι χρήματα για να παραμείνει στην ομάδα...


Η συνέχεια στο Milamegiampala.blogspot.com

Ο Παπακωνσταντίνου στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τί αποκαλύπτει ο Godfather του politicsnews.gr

@Ο κ.Παπανδρέου λειτουργεί περισσότερο ως μέτοχος της Goldman Sachs,και μέλος funds, παρά ως πρωθυπουργός…Και εξηγούμαι : Ενώ στο υπουργικό, όπως οι ίδιοι διέρρεαν πριν το υπουργικό, έπρεπε να πείσει τις αγορές και να δώσει σαφές στίγμα της πολιτικής για να μπει τέρμα στην λεηλασία από τους κερδοσκόπους…Τί έκανε;

@Άναψε πράσινο φως, προκειμένου να εντείνουν τις επιθέσεις τους και τα spreads έχουν εκτοξευθεί πάνω από τις 1000 μ.β.

@Το ίδιο που έκανε πριν μπει η χώρα στο ΔΝΤ. Ό,τι θέλουν οι αγορές ν’ακούσουν λέει. Και αν συνδυάσω αυτό, με τη συνάντηση Σόρος και αυτή με την σειρά της με την επίσκεψη μία μέρα πριν του κ.Παπακωνσταντίνου στην πρεσβεία των ΗΠΑ…Κάτι συμβαίνει.

@Υπουργέ…(ως πότε;). Συνήθως στο γραφείο έρχονται οι πρέσβεις. Οι φιλιπιννέζες πάνε στο γραφείο του πρέσβη.Για να καθαρίσουν το πάτωμα, και να…ξεπλύνουν…

http://olympia.gr/

Έτσι ξεκίνησε η λαμογιά ΠΑΣΟΚ-Goldman-Sachs... αλλά τότε δεν την πήρε κανείς χαμπάρι

Με λογιστικά τρικ 900 δισ. ωραιοποιούν χρέος-έλλειμμα
Στα χνάρια της Ιταλίας και το υπουργείο Οικονομικών

Με «ρυθμίσεις», οι οποίες αγγίζουν το 1 τρισ. δρχ., το υπουργείο Οικονομικών εξωραΐζει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού το 2001.

Ετσι, με την εφαρμογή «έξυπνων» λογιστικών μεθόδων επιτυγχάνεται η μείωση του Δημόσιου Χρέους και η εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις αυτές δεν επιλύουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά, απλώς, τις μεταθέτουν για τα επόμενα χρόνια.

Η πρακτική αυτή δεν αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία, καθώς και η Ιταλία είχε εφαρμόσει ανάλογες μεθοδεύσεις, οι οποίες, μάλιστα, την έφεραν αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη συνδρομή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε, φέτος, κεφάλαιο ύψους 500 δισ. δρχ., που θα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες, να μετατραπεί σε «τόκους». Δηλαδή, έναντι «τόκου» που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο, η οφειλή αυτή προς τις τράπεζες θα εξοφλείται τμηματικά. Με τον τρόπο αυτό όμως το χρέος των 500 δισ. δρχ. δεν προστίθεται στο Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο έτσι μειώνεται για το 2001 στο 99,6% του ΑΕΠ.

Ρυθμίσεις τόκων 400 δισ.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών για ακόμη μία χρονιά προώθησε τη ρύθμιση τόκων ύψους 400 δισ. δρχ. που έπρεπε να καταβληθούν στις τράπεζες. Η καταβολή του ποσού αυτού θα διόγκωνε ισόποσα το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τον πλεονασματικό χαρακτήρα που έπρεπε να εμφανίσει φέτος ο προϋπολογισμός. Τελικά, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες, ο φετινός προϋπολογισμός θα εμφανίσει πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ, έναντι του 0,5% του ΑΕΠ που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Πάντως και αυτή η ρύθμιση των τόκων γίνεται με κόστος για το Δημόσιο, αφού είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει μελλοντικά μεγαλύτερους τόκους.

Ενώ όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στο χώρο της «γκρίζας» διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες το δανειακό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση του «επίσημου» Δημόσιου Χρέους το πρώτο τρίμηνο του 2002. Αγκάθι στην όλη διαδικασία αποτελεί το ύψος των χρεολυσίων που θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη χρονιά το ελληνικό δημόσιο, που προσεγγίζουν τα 7 τρισ. δρχ. Τα χρεολύσια του 2002 θα είναι αυξημένα κατά 55% σε σχέση με το 2001. Περίπου το 1/3 του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου θ' αντικατασταθεί μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων αναφοράς.

Συνολικά, μέσα στο 2002 ο αριθμός των δημοπρασιών που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους θα φτάσει τις εννέα. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να περιοριστεί η ανισομέρεια των υποχρεώσεων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο στη διάρκεια του έτους.

Περίπου το 65% των υποχρεώσεων είναι συγκεντρωμένες για Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο. Μία δεύτερη συνέπεια αυτού είναι η ανισομερής κατανομή της δαπάνης τόκων κατά τη διάρκεια του έτους, η οποία μεταφέρεται στην αρχή της χρονιάς. Οι νέες εκδόσεις των ομολόγων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2001 θα είναι 3, 5, 10 και 20 ετών, με κομβικό σημείο τους 10ετείς τίτλους. Το τελικό ύψος της κάθε έκδοσης θα είναι 6 έως 8 δισ. ευρώ (2,4 τρισ. δρχ).

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ Live Stream (PAOK,Olympiakos,AEK, PAO)

Οι Έλληνες απαξιώνουν τα κόμματα

Απαξιωμένη είναι η εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων στα μάτια των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής»

Απαξιωμένη είναι η εικόνα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων στους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής».

Οι ψηφοφόροι εκτιμούν πλέον πως η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της χώρας θα ήταν, κατά σειρά προτίμησης, η οικουμενική κυβέρνηση (23%), η κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (12%), η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (8%) και η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (6%).

Σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%) την εντοπίζουν στην Οικονομία και στην Ανεργία (35%).

Οι Έλληνες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσονται οι Έλληνες πολίτες, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, που «φιλοξενείται» στο «Βήμα της Κυριακής». Ταυτόχρονα, εκείνοι, που παλαιότερα προτιμούσαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, σήμερα εμφανίζονται υπέρ μίας οικουμενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 ή να γίνουν εκλογές, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 47,8% επιλέγουν το πρώτο, ενώ 32,3% προτιμούν το δεύτερο.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, που θα επιθυμούσαν να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, οι Έλληνες απαντούν οικουμενική (56,6%), αυτοδύναμη από το πρώτο κόμμα (23,6%) και κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (8,7%).

Από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δυναμική του (στην πρόθεση ψήφου 21,7), πλην όμως από τη πτώση του πρώτου κόμματος δεν φαίνεται να επωφελείται η ΝΔ (στην πρόθεση ψήφου 20,1%). Αντίθετα, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά ποσοστά (30,1%)

Σωρεία καταγγελιών για το κύρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας... όχι επι Καραμανλή εννοείται...

Νέες αποκαλύψεις για τη διάτρητη διαδικασία καταγραφής των δεικτών της ανεργίας

21/09/2001

Ανεξέλεγκτες προεκτάσεις για το κύρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προσλαμβάνει πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ύστερα από τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την ανεργία του Δ' τριμήνου του 2000, χωρίς καν να έχουν συλλεγεί τα απαραίτητα στατιστικά δελτία της έρευνας (είχαν συλλεχθεί λιγότερα από 2.000 σε σύνολο περίπου 32.000).

Σημειώνεται ότι μόλις τώρα, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλούνται οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, να μετακινηθούν πλέον εκτός γραφείου προκειμένου να συλλεχθούν, επιτέλους, τα δελτία του Δ' τριμήνου του 2000.

Στα όσα είχε καταγγείλει προ διμήνου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού της ΕΣΥΕ, φέρνοντας το θέμα στη δημοσιότητα, προστίθεται τώρα και η κατάθεση του μέχρι πρότινος διευθυντή μεθοδολογίας της Υπηρεσίας, κ. Ρόντου.

Ο αρμόδιος διευθυντής πιστοποίησε ότι δεν τηρήθηκε η πρέπουσα διαδικασία, καθώς πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν είχαν υποβληθεί τα αποτελέσματα της έρευνας στην αρμόδια Διεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων, «η απάντηση του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Kαραβίτη ήταν άμεση. Αφού απέτυχε να επιβάλει τη σιωπή στον εκτελούντα χρέη προϊσταμένου κ. Ρόντο, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πάντες, τοποθέτησε προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεθοδολογίας, Οργάνωσης και Διεθνών Σχέσεων τον εκ των υποψηφίων για τη θέση του γενικού διευθυντή, κ. Χαρίση. Η επιλογή του γενικού διευθυντή πρόκειται να γίνει εντός των ημερών. Παράλληλα, σε προφανή συνεννόηση με τον κ. Kαραβίτη, η διεξάγουσα την ΕΔΕ διευθύντρια οικονομικής διοίκησης, κ. Μπέη, δεν κάλεσε τον κ. Ρόντο ως ώφειλε, αφού αυτός είχε την ευθύνη της Διεύθυνσης Μεθοδολογίας την περίοδο της επίμαχης έρευνας, αλλά τον κ. Χαρίση ο οποίος, λόγω της επικείμενης κρίσης του, βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να καταθέσει με την επιβαλλόμενη αντικειμενικότητα.

»Η πολυπόθητη καρέκλα του γενικού διευθυντή γίνεται αντικείμενο πλειστηριασμού με αντάλλαγμα καταθέσεις που θα διευκολύνουν την προστασία του κ. Kαραβίτη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος της ΕΣΥΕ, χαρακτηρίζοντας «συνένοχο» τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, «ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει απροκάλυπτα και τον κ. Kαραβίτη».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/09/2001_5415

ΠΩΛΕΙΤΑΙ το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείοιυ

Μπαίνουν στην τελική ευθεία όπως φαίνεται, από την κυβέρνηση, οι διαδικασίες, για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Πιστή στις υποσχέσεις που έχει δώσει στην τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προσπαθεί να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο τη διαδικασία της απογραφής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στους πλειστηριασμούς για την εξεύρεση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2013...

Η συνέχεια στο irakliotikosteki.blogspot.com

Κι όμως το νανοβιονικό γιλέκο του Ζούγκλα κάνει θαύματα!!

Κάποιοι (πχ. εδώ) ειρωνεύονται τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον Χουλιάρα που σαν σοβαρός επιστήμονας δέχθηκε να λάβει μέρος στη διαφήμιση του δήθεν νανοβιονικού γιλέκου... κι όμως φίλοι μου είστε λάθος!!

Το νανοβιονικό γιλέκο κάνει θαύματα δείτε μια επίδειξή του

από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τη χώρας!!!

Μόλις το φόρεσε άρχισε να τρέχει πάνω στο νερό!!!


ΕΣΤΙΑ: Έτσι διέλυσαν την οικονομία οι ανίκανοι

"Πατήστε" κλικ για μεγέθυνση... όπως λέει και ο αποκαλυπτικός εκβιαστής του διαδικτύου

ΗΠΑ: Τους 45 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν επτά αμερικανικές πολιτείες στο Νότο

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν επτά αμερικανικές πολιτείες στο Νότο, μετέδωσε σήμερα το NBC News.

Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν χθες Σάββατο την Βόρεια Καρολίνα. Σπίτια καταστράφηκαν και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι ανεμοστρόβιλοι ξερίζωσαν δέντρα και οροφές σπιτιών.

Την Παρασκευή ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν και στο Μισισίπι, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και ένα διυλιστήριο πετρελαίου.

Γερμανία: Τον πρώτο Πράσινο καγκελάριο ενδέχεται να αποκτήσει η χώρα στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση και τις φαντασιώσεις του ΑΠΕ

http://modules.drs.ch/data/pictures/drs4/international/2010/11-2010/72664.101120_gruenedeutschland.jpgΗ Γερμανία μπορεί να αποκτήσει τον πρώτο Πράσινο καγκελάριο στην ιστορία της στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και όπως πιστεύει το ΑΠΕ που δεν έχει καταλάβει που πάνε τα τρία του μιας και ακόμα και αυτά να είναι τα αποτελέσματα τα δύο κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών θα σχηματίσουν Κυβέρνηση, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, μιας και δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσει τη χώρα ένας Τούρκος που έχει μείνει στην εποχή της φαβορίτας ή μια αδήλωτη λεσβία που έχει επιδείξει πολλές φορές την υστερία της (Για όσους δεν γνωρίζουν το δίδυμο της φώτο είναι οι από κοινού Πρόεδροι των Πρασίνων, είναι οι Claudia Roth και Cem Özdemir).

Για πρώτη φορά οι Πράσινοι προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που θεωρείται το άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, και τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 10% περισσότερο από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό.

Οι Πράσινοι και το SPD συγκεντρώνουν μαζί 47%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της TNS Emnid, σε σύγκριση με 37% του συγκεντρώνει ο συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο συνασπισμός της Μέρκελ - Χριστιανοδημοκράτες, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CDU/CSU) και οι Ελέυθεροι Δημοκράτες (FDP) - θα βρίσκονται στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμμματισμένες να διεξαχθούν το 2013.

Στην δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 4.000 ψηφοφόροι, οι CDU/CSU συγκέντρωσαν 32%, το SPD 23%, οι Πράσινοι 24%, το FDP 5% και το Αριστερό Κόμμα 9%.

Οι Πράσινοι, που τάσσονται κατά των πυρηνικών, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους από την ημέρα που σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία και πρόκειται να διορίσουν τον πρώτο πρωθυπουργό τους κρατιδίου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - ρεκόρ που εξασφάλισαν τον περασμένο μήνα στο νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

[Στην επόμενη παράγραφο η μαλακία του ΑΠΕ και η πράσινη προπαγάνδα βαράνε κόκκινο μιας και θέλουν να παρουσιάσουν τον τουρίστα Φίσερ, που εμφάνισε ο ΓΑΠ πριν μερικές εβδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο, σαν σημαντική προσωπικότητα που μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο...]

Οι αναλυτές διερωτώνται αν ο χαρισματικός "Πράσινος" πρώην ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, θα επιστρέψει στην πολιτική ως υποψήφιος του κόμματός του για την θέση της Μέρκελ, αλλά ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο.

Θεσσαλονίκη: Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, με έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, μία πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το Σάββατο, στον Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό της «Παναγιάς», τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη, κ. Σαχάκ Γιεμισιάν. Στη συνέχεια διοργανώθηκε αιμοδοσία από το παράρτημα Θεσσαλονίκης, του Αρμενικού «Σταυρού του Ελέους».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα, με κεντρική εκδήλωση στη Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμους, απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος τόνισε την εξαιρετική ευαισθησία σε θέματα ιστορικής μνήμης και γενοκτονιών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Για τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σε όλο τον κόσμο, μίλησε εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής η Μαρί Κιουρκτσιάν, η οποία ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στα θέματα των Αρμενίων, υπενθυμίζοντας ότι μετά το 1915 πολλοί Αρμένιοι βρήκαν φιλόξενη στέγη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων (σ.σ. ξεκίνησε στις 24 Απριλίου, 1915), έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων και η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για το γεγονός αυτό.

«Το Χριστιανικό Ολοκαύτωμα στη Νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία», ήταν το θέμα της ομιλίας του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Κύπρος: Νομικά μέτρα για παράνομες πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, προαναγγέλει το υπουργείο Συγκοινωνιών

Στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας "Σκάι", ιδιωτικών συμφερόντων, η οποία έχει εγκαινιάσει παράνομες πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, προσανατολίζεται το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Μάκης Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, δεν θα συνεχίσουν ανενόχλητες τις πτήσεις τους.

"Νομίζουν ότι με το να πραγματοποιούν σύντομη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ή της Αττάλειας, μας αφαιρούν το δικαίωμα να κινηθούμε νομικά εναντίον τους", δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η εταιρεία "Σκάι" θα πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις και θα μεταφέρει στα κατεχόμενα, τουρίστες από την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Με την πρώτη πτήση έφθασαν παράνομα στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου 162 Γερμανοί τουρίστες μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου "Νόρθερν", το οποίο είναι συνιδιοκτησίας Τούρκων και Βρετανών και δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Το αεροπλάνο που τους μετέφερε προσγειώθηκε ενδιάμεσα στην Κωνσταντινούπολη για λίγα λεπτά, προκειμένου να παρακάμψει την απαγόρευση της χρήσης του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου.

Η κρίση τείνει ν’ αυξήσει τη μέση ηλικία γάμου για τις Ελληνίδες, οδηγώντας όλο και λιγότερες προς αυτόν

http://2fm.rte.ie/blogs/tubridy/funny-wedding-photos-12.jpgΣε ταχύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας γάμου για τις Ελληνίδες- ιδίως αυτές που γεννήθηκαν μετά το 1970- με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού των γυναικών που οδηγούνται προς αυτόν εκτιμάται πως θα οδηγήσει η πρόσφατη κρίση, αν διαρκέσει, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Γι' αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των δεδομένων που θα συλλεχθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την περίοδο 2011-2020, "δεδομένων που αν επαληθεύσουν την υπόθεση αυτή θα μας επιτρέψουν αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι δημογραφικές συμπεριφορές στη χώρα μας (και ειδικότερα η γαμηλιότητα) θα διαφοροποιούνται πολύ λιγότερο απ' ό,τι σήμερα απ' αυτές των άλλων χωρών της δυτικής Ευρώπης".

Μελέτη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και των επιστημόνων Βύρωνα Κοτζαμάνη και Κάκιας Σοφιανοπούλου έδειξε ότι οι νεότερες γενιές τείνουν να υιοθετήσουν διαφορετικές συμπεριφορές απ' αυτές των γονιών τους και η πτώση τόσο των συγχρονικών όσο και των διαγενεακών δεικτών γονιμότητας και γαμηλιότητας είναι μια σαφής ένδειξη.

Τα καταναλωτικά πρότυπα, όπως τονίζεται στη μελέτη, ουδαμώς διαφοροποιούνται πλέον στους νέους Έλληνες και Ελληνίδες απ' αυτά των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, η επίδραση της Ορθοδόξου Εκκλησίας (πολύ περισσότερο "διακριτικής" στον τομέα που μας ενδιαφέρει σε αντίθεση με τον Καθολικισμό) ατονεί και η επιρροή της "σκοντάφτει" στο κατώφλι της ιδιωτικής ζωής. Κατ' επέκταση, συγκεντρώνονται προοδευτικά και στην Ελλάδα οι υλικοί, πολιτισμικοί και θεσμικοί όροι, που επιτρέπουν την ανάδυση στον τομέα της "οικογένειας", των ίδιων προτύπων μ' αυτά που έχουν διαχυθεί σε χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης.

Επομένως, στο βαθμό που οι οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί και θεσμικοί παράγοντες εξελίσσονται, ακολουθώντας αργές, συγκλίνουσες πορείες στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν είναι αβάσιμη η υπόθεση ότι και οι δημογραφικές μας συμπεριφορές (της γαμηλιότητας συμπεριλαμβανομένης) θα εξελιχθούν, συγκλίνοντας μ' εκείνες που καταγράφονται σήμερα σε μια σειρά χωρών της ηπείρου μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στη χώρα μας, το μοντέλο της "πυρηνικής οικογένειας", που εδράζεται στην έγγαμη συμβίωση, θα παραμείνει πιθανότατα κυρίαρχο και στο μέλλον, αλλά θα συνυπάρξει με άλλα μοντέλα, λιγότερο ή περισσότερο περιθωριακά, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία στις επόμενες δεκαετίες να παρουσιάζεται λιγότερο ομοιογενής και πλέον πολύμορφη απ' ό,τι είναι σήμερα.

Γαμηλιότητα

Το μεγαλύτερο τμήμα της γαμηλιότητας σε όλες τις γενεές, αναφέρουν οι επιστήμονες, συνεχίζει να υλοποιείται στις ηλικίες 20-34 ετών (55% - 65%). Η εξέλιξη της πορείας των γάμων στις ηλικίες αυτές παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι συντελεστές γαμηλιότητας μέχρι τα 25 έτη ακολουθούν ταχεία ανοδική πορεία στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν από το 1935-1950), η άνοδός τους επιβραδύνεται όμως σημαντικά στις δέκα επόμενες γενεές και η τάση αντιστρέφεται στις νεώτερες γυναίκες (γενεές 1960-1970), με αποτέλεσμα η ένταση της γαμηλιότητας στις ηλικίες αυτές να καταρρεύσει.

Η συνισταμένη των εξελίξεων αυτών αντικατοπτρίζεται τόσο στη μέση ηλικία στην τέλεση του πρώτου γάμου όσο και στην ένταση του φαινομένου που εκφράζεται ως το ποσοστό των γυναικών σε κάθε γενεά που έμειναν άγαμες.

Διαπιστώνεται έτσι ότι το ποσοστό των άγαμων στις γενεές 1935-1955 περιορίζεται προοδευτικά, αλλά αυξάνεται με τις γενεές των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1955.

Η γαμηλιότητα στη χώρα μας έτεινε επομένως να αποκτήσει, με τις γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1935 έως το 1955/60, καθολικό χαρακτήρα και το γεγονός αυτό δεν αναιρείται παρ' όλη τη μερική συρρίκνωση της έντασής της στις νεότερες γενεές (1960-1970). Ταυτόχρονα, το ημερολόγιο των πρώτων γάμων των γυναικών χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές. Αρχικά, η μέση ηλικία στο γάμο μειώνεται συνεχώς για 20 σχεδόν γενεές (οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1935 παντρεύτηκαν κατά μέσο όρο για πρώτη φορά σε ηλικία 25 ετών, ενώ αυτές που γεννήθηκαν 1955 στα 22,5 έτη).

Οι τάσεις όμως αντιστρέφονται στην συνέχεια και η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που παραμένουν άγαμες -η πτώση δηλαδή της έντασης- στις γενεές που γεννήθηκαν από το 1955 έως το 1970- συνοδεύεται και από την άνοδο της μέσης ηλικίας τους στον πρώτο γάμο (γύρω στα 25 έτη για όσες γεννήθηκαν το 1970).

Επομένως, η γαμήλια συμπεριφορά του ελληνικού πληθυσμού που χαρακτηριζόταν από την τάση μείωσης της συχνότητας της ισόβιας αγαμίας και την πρωιμοποίηση των πρώτων γάμων για 20 τουλάχιστον γενεές γυναικών, αλλάζει προοδευτικά, καθώς οι νεότερες γενεές παντρεύονται λιγότερο και σε μεγαλύτερη ηλικία, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Knocking on heavens door...(ο άπιστος ΓΑΠ- video)

Ξεκινάει αύριο η Μεγάλη Εβδομάδα και οι φήμες για αναδιάρθρωση και χρεωκοπία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Δεν ξέρω αν θα μας σώσει ο Κύριος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΓΑΠ δεν έχει τέτοιες ανησυχίες... Άλλωστε από μικρός, έδειχνε την "αποστροφή" του στα θεία. Δείτε το αποκαλυπτικό video και θα καταλάβετε γιατί...



Καλό Πάσχα....

witnessfree.blogspot.com

Βρήκε ο γύφτος τη γενιά του...

Ο Παπανδρέου πρόσφατα επισκέφτηκε την Πολωνία. Στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πολωνό πρόεδρο ανακάλυψαν ότι έχουν κοινή καταγωγή!!!

Διαβάστε το απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε σε πολωνικό περιοδικό.

Αλλά το πιο αστείο είναι που επιμένει ότι είναι σοσιαλιστής.
(δείτε και πώς τον ειρωνεύεται ο Πολωνός δημοσιογράφος)


ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!...
ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΤΣΑΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.

ΤΕΤΟΙΟ ΨΩΜΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.

ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΥΤΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ, ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΥΤΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ, ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΣΕ.

1. ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
2. ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ.
4. ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
5. ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΜΙΖΑ.
6. ΔΙΟΡΙΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
7. ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟ.
8. ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
9. ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΚΑΦΕΝΕΙΑ.
10. ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ.
11. ΧΡΕΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.
12. ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΠ, ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.
13. ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑ 300%.
14. ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΕ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
15. ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
16. ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΙ.
17. ΔΙΑΒΡΩΣΕ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟ.
18. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
19. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.
20. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ.
21. ΕΔΩΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΤΕΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
22. ΕΥΤΕΛΙΣΕ ΚΑΘΕΤΙ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
23. ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ.
24. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΑΦΡΩΝΑ ΛΑΙΚΙΣΜΟ.
25. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ.
26. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
27. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
28. ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.
29. ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.
30. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΑΝΕΠΑΝΩΡΘΟΤΟ.

ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΙ, ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΡΩΤΑ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

Υ.Γ.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ, ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ, ΔΕΝ ΕΦΑΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ.

ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.

ΛΑΜΠΗΣ Π.

Σαμαράς-Συνέντευξη Ελευθεροτυπία: Καμία συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική-Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον "οδικό χάρτη" ακόμα κι αν χρειάζονται 180 ψήφοι

Καμία συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της οικονομίας δεν πρόκειται να δώσει η ΝΔ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει και την πτώση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία".

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο των εκλογών και εκτιμά πως το κόμμα του θα καταφέρει να έχει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του και τονίζει πως αν η κυβέρνηση ζητήσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, από τη Βουλή, η ΝΔ δεν προκειται να υποκύψει στον εκβιασμό αυτό.

"Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ύφεση. Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες που έγιναν ήδη πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς ανάκαμψη , όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση θα βρεθούμε σε βαθιά κρίση. Και εμείς αυτό δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Ούτε πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Αν θέλει να δοκιμάσει η κυβέρνηση, θα καταλάβει ότι δεν πλοφάρουμε", τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις περί αναδιάρθωσης του χρέους δεν βοηθούν, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ετοιμάζει και νέα σκληρά μέτρα τα οποία δεν αντέχει η χώρα. Κατηγορεί, μάλιστα, τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι βουλευτές του στις περιφέρειές τους.

Οσον αφορά την υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Σαμαράς, δηλώνει πως σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επισημαίνει όμως πως ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν αναφέρονται στην προηγούμενη ιδιότητα του νομάρχη που πλεόν έχει καταργηθεί και όχι στου περιφερειάρχη, αξίωμα στο οποίο πρόσφατα εξελέγη ο κ. Ψωμιάδης.

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ…ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Πληθαίνουν τα δείγματα επιδείνωσης των οικονομικών του κράτους, επιβεβαιώνοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών και το νόμο του Μέρφι: «Αν κάτι ενδέχεται να πάει στραβά, θα πάει σίγουρα στραβά». Οι ελεγκτές της τρόικας τραβούν τα μαλλιά τους με όσα διαπίστωσαν στην τακτική επίσκεψή τους στη χώρα.

Από την πλευρά τους διέρρευσε ότι η υπομονή των δανειστών μας κοντεύει να εξαντληθεί.

Η χώρα έχει αποκτήσει κακό όνομα από την εποχή που εξαπατούσε τους Ευρωπαίους με πλαστά στατιστικά στοιχεία, και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου θεωρείται ότι εντάσσονται στην ίδια πρακτική.

Όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση του Μαΐου θα ισοδυναμεί με «κίτρινη κάρτα».
Τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου δεν δίνουν… προβιβάσιμο βαθμό στην οικονομία.

Οι ελεγκτές «έψαλαν» το γνωστό τροπάριο (μείωση του κράτους, περιστολή δαπανών, αύξηση εσόδων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων).

Η έλλειψη προόδου –όπως την αντιλαμβάνονται οι δανειστές μας– θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνεχή ροή των χρημάτων από το μηχανισμό στήριξης.

Όπως ειπώθηκε ανεπισήμως, αλλά με κάθε σοβαρότητα, αν παραταθεί η στασιμότητα, η επόμενη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί μόνο με πολιτική απόφαση, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να πάρει με το σπαθί της τα χρήματα που χρειάζεται.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο μέσος πολίτης θα φορτωθεί το σταυρό του μαρτυρίου, γιατί όπως φαίνεται δεν υπάρχει Ανάσταση αν δεν προηγηθούν τα Άγια Πάθη, τα οποία εν προκειμένω είναι… άγρια πάθη για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες οριζόντιες περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά το φάρμακο που συστήνει η τρόικα έχει πικρή γεύση.

http://digital.stokarfi.gr/images/pdf/011.pdf

Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα σε Αθήνα, Πειραιά και σε τρεις εξοχικές κατοικίες στη Σαλαμίνα

Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε τη νύχτα στην Αθήνα και στον Πειραιά. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις είναι αυτοί τριών εξοχικών σπιτιών, στη Σαλαμίνα, από διαρρήκτες, οι οποίοι προφανώς έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με αποτέλεσμα δύο από τα σπίτια να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 2 τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αγίου Αθανασίου και Ευρυβιάδου, όπου οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν εξοχικό σπίτι και έβαλαν φωτιά σε κουρτίνα του παραθύρου την οποία περιέλουσαν με αλκοόλ, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

Πενήντα λεπτά αργότερα, στην οδό Αρτέμιδος, οι εισβολείς διέρρηξαν άλλη εξοχική κατοικία στην οποία, επίσης, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι επιθέσεις αυτές έκλεισαν στις 3.25, στη λεωφόρο Αιαντίου, και πάλι στη Σαλαμίνα όπου οι διαρρήκτες πυρπόλησαν μια ακόμη εξοχική κατοικία, με σοβαρές υλικές ζημιές.

Εκτός από τα παραπάνω περιστατικά σημειώθηκαν και οι εξής εμπρησμοί:

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Μοσχάτο, άγνωστοι πιθανότατα με εύφλεκτο υγρό έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τρία σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα.

Μία ώρα αργότερα στη συμβολή των οδών Χριστιανουπόλεως και Πανδοσίας, στην Αθήνα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια εκ των οποίων εξερράγησαν τα δύο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να υποστούν ζημιές μια μοτοσικλέτα και δύο σταθμευμένα οχήματα.

Στη 1.50 στη συμβολή των οδών Κασταλίας και Κερκύρας στην Κυψέλη εξερράγη και άλλος αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελούνταν από δύο γκαζάκια και τρία σπρέι στην είσοδο καταστήματος με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

Στο Περιστέρι, στις 2 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Πελοπίδα και Πλουτάρχου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κάδο απορριμμάτων και σε σταθμευμένο ΙΧ με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές.

Το μπαράζ των εμπρησμών ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 5 το πρωϊ όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Καρύστου στους Αμπελόκηπους η οποία επεκτάθηκε σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα από τα οποία τα δύο καταστράφηκαν ενώ το τρίτο υπέστη υλικές ζημιές.

Για τις εμπρηστικές επιθέσεις γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Φιλανδία: Οι βουλευτικές εκλογές στη Φιλανδία ξεκίνησαν, με τους εθνικιστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους

Τα εκλογικά κέντρα στη Φιλανδία άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους στις 09.00 ώρα Ελλάδος για τα 4,4 εκατ. ψηφοφόρους που καλούνται να ανανεώσουν με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο της χώρας, έπειτα από μία προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίσθηκε από την άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα περαιωθεί στις 20.00, ώρα Ελλάδος, ενώ τα αποτελέσματα για τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου θα αρχίσουν να μεταδίδονται αμέσως μετά.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση, την Πέμπτη, έδειξε πως η Εθνική Συμμαχία (συντηρητική παράταξη που μετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας) είναι επικρατέστερη για τη νίκη, μπροστά από το Κέντρο της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι και των Σοσιαλημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Συμμαχίας, ο ηγέτης του Γίρκι Κατάινεν, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, αναμένεται να διαδεχθεί την Κιβινιέμι στην ηγεσία της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να έχει στις τάξεις της και το κόμμα των Αληθών Φιλανδών, του χαρισματικού Τίμο Σόινι, το οποίο η τελευταία δημοσκόπηση πιστώνει με ποσοστό 15,4%.

Μολαταύτα, οι εθνικιστές έχουν τονίσει ‘όρμπι ετ ούρμπι’ πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση που θα τάσσεται υπέρ της αύξησης της οικονομικής εγγύησης που θα διαθέτει η Φιλανδία στο ταμείο βοήθειας της ΕΕ στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Αντιθέτως, η Εθνική Συμμαχία έχει εκφρασθεί θετικά υπέρ της αύξησης της συμμετοχής της Φιλανδίας, ως μέτρο της «υπευθυνότητας» της χώρας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της.

Ιαπωνία: Η Τepco εκτιμά πως θα μπορέσει να ελέγξει τη διαρροή ραδιενέργειας σε 6-9 μήνες-Σκέφτονται να ψύξουν με εξωτερικό σύστημα τους αντιδραστήρες

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε ατύχημα μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσει να μειώνεται η ραδιενέργεια και περίπου έξι με εννέα μήνες για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του.

«Εκτιμούμε πως θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο για να καταφέρουμε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας», εξήγησε ο Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco).

«Αφότου έχει περαιωθεί η πρώτη φάση, θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού κατορθώσουμε να μειώσουμε τις διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα», μειώνοντας τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εξωτερικό σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων και γι αυτό έχουν ήδη παραγγείλει πολλές πλάκες απαγωγής θερμότητας ύψους 3 μέτρων και πάχους 1 μέτρου που θα τοποθετηθούν στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές χρησιμοποιημένου καυσίμου

Στάθης κάνει ρόμπα τον Πρετεντέρη

«Να βελτιώσουμε τις αδυναμίες» της ενημέρωσης, μας προτρέπει ο κ. Πρετεντέρης! Ο,τι πεις, μόνον μην κάνεις καμμιά αγωγή και στη γραμματική ή το συντακτικό…
ΣΤΑΘΗΣ

Από που να είναι άραγε το παρακάτω ωράριο εργασίας;


Παπ: Είχα πει ότι θα παραιτηθώ αν χρειαστούν νέα μέτρα αλλά τώρα "δεν μειώνω μισθούς ούτε αυξάνω ΦΠΑ"... άρα δεν παραιτούμαι

Συνέντευξη τύπου Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε, χθες, τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε πως το δημοσιονομικό είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει η χώρα, για να βγει από την κρίση, να έχουμε ανάπτυξη, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, η οικονομία, οι θεσμοί στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την μείωση του ελλείμματος, το 2010, και ανακοινώθηκαν χθες παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δισ. είναι για να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι του 2011 για την μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων.

Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, είναι ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων, είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα αυτό με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών ανά Υπουργείο θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, μέχρι τις 15 Μαίου.

Ταυτόχρονα, χθες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου - που ίσως είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Με παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015 και να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.

Με βάση αυτά πορευόμαστε, αυτή είναι η πορεία της Κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία, σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά, έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία, γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.

θ. Τσίτσας: Πριν από λίγο καιρό είχατε δηλώσει πως «εάν χρειαστούν νέα μέτρα αυτό θα σημαίνει πως εγώ προσωπικά έχω αποτύχει». Θέλω να σας ρωτήσω αν είσαστε έτοιμος να παραιτηθείτε και αν όχι μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα έχετε την στήριξη του πρωθυπουργού από την στιγμή που βάλλεστε πανταχόθεν τόσο εσωκομματικά όσο και στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν ξυπνούσα κάθε πρωί, με το άγχος της ερώτησης σας, δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου [είπα μια μαλακ@@ και εσείς τη δέσατε σκουλαρίκι...]. Εγώ κάνω την δουλειά μου, όπως την καταλαβαίνω, δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά, αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας Υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω, για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο. Μιλήσατε για εμένα. Είναι άλλο πράγμα να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και [και μειώσεις μισθών-συντάξεων εγώ δεν κάνω], άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνει καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, και άλλο να επιχειρεί να διευρύνει την φορολογική βάση χωρίς να αυξάνει τον ΦΠΑ [τον οποίο ΦΠΑ εγώ δεν έχω αυξήσει και απορώ ποιος διαδίδει τέτοιες συκοφαντίες για μένα]. Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε, αυτήν την στιγμή, είναι να μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, όσο δεν μειώνονται τα ελλείμματα το χρέος θα αυξάνεται.

Γι’ αυτό, όποιος θέλει να ρωτήσει αν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος Υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει, με ποιο άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.

θ. Τσίτσας: Κύριε Υπουργέ, χθες καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες για τα μέτρα που ανακοινώσατε, όμως εισπράξατε μεγάλη αποδοκιμασία τόσο από τις αγορές όσο και από το Χρηματιστήριο. Τα spreads ανέβηκαν - αναρωτιέμαι πως μπορείτε να προχωρήσετε με τέτοια αποδοκιμασία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μήπως βιάζεστε λίγο; Μήπως βιάζεστε να ερμηνεύσετε πώς κινούνται οι αγορές, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, όταν οι αγορές δεν έχουν δει καν όλο το πρόγραμμα και αντέδρασαν - όπως δυστυχώς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία - πάνω στην γενική τοποθέτηση που έγινε δημοσίως από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να δουν τα κείμενα και τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν; [Μη βιάζεστε λοιπόν... περιμένετε να δούνε οι αγορές ολοκληρωμένο τον οδικό χάρτη μας και θα δείτε που θα πανε τα spreads... πύραυλος θα γίνουν] Αλίμονο αν η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση [Δεν θα καταφέρουμε τίποτα απ' όλα αυτά αλλά θα πούμε στα ζώα που κυβερνάμε ότι και για τη δικιά μας αποτυχία φταίει φυσικά... ο Καραμανλής].

Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε εμάς και στους Έλληνες πολίτες, με ποιο άλλο τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή την στιγμή, η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί, απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε.

μ. Ιγνατίου: Κύριε Υπουργέ ένα ερώτημα: Γιατί δεν πιστεύει κανείς τις διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση και τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι οι υποτιμήσεις και οι αναδιαρθρώσεις απλά δεν ανακοινώνονται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πέρυσι, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την διάλυση της Ευρώζωνης. Πέρυσι, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της χώρας. Κι άλλες χώρες, στο παρελθόν, έχουν περάσει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα και μια πλειοψηφία αναλυτών έλεγαν, και τότε, ότι οι χώρες θα πτωχεύσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν και διαψεύσθηκαν [... για τις άλλες χώρες... αντίθετα εμείς θα φροντίσουμε να τους επιβεβαιώσουμε].

Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις μπορεί να έχουμε, και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου [κατά προτίμηση στο γκρεμό και τη χρεοκοπία]. Εξηγώ: υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δημιουργούμε έχοντας ήδη μειώσει τα πρωτογενή ελλείμματα, σχεδόν μέχρι μηδενισμού φέτος, και ξεκινώντας να δημιουργούμε και να αυξάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα άνευ των τόκων, από του χρόνου [θα σας τρελάνω όλους.. την υστέρηση εσόδων κατα 1,4 δις ευρώ θα την λέω πρωτογενές πλεόνασμα...]. Το έχουμε ξανακάνει στη χώρα και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης - επίσης το έχουμε ξανακάνει. Και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε σε αυτό οδηγούν να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βέβαια, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, στο οποίο βοηθούν και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΑΘ. Ελλις: Είστε αντίθετος, είτε επειδή αυτό συμβαίνει είτε επειδή έτσι πρέπει - και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό - στη δημοσιοποίηση μια αναδιάρθρωσης εάν ή όταν αποφασισθεί; Όταν λέμε αναδιάρθρωση τι εννοούμε; Διότι δεν νομίζω ότι είστε αντίθετος, εάν έχω καταλάβει καλά κάποια σχόλια σας, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, εφόσον χρειαστεί, όπως έχει γίνει και στο δάνειο από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.. Είμαστε δηλαδή αντίθετοι στο «κούρεμα» και ενδεχομένως εάν χρειαστεί θα συζητούσαμε κάποια άλλη μορφή (αναδιάρθρωσης);

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα. Είναι άλλο πράγμα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι άλλο πράγμα ο ιδιωτικός τομέας. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν συζητάμε κάτι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, δυστυχώς, η δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα κάνει κακό στη χώρα.

αΘ. Ελλις: Επ αυτού, πώς σχολιάζεται την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ξαναπώ αυτό που είπα, ότι η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα.

μ. Ιγνατίου: Θα θέλατε να μας πείτε τι συζητήσατε με τον κ. Geithner και εάν στη συζήτηση έγινε καμία αναφορά στις φήμες για την αναδιάρθρωση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Geithner, τον οποίο συναντώ, κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετικά θετικός για την πορεία που έχουμε χαράξει τον τελευταίο καιρό. Τα ακριβή του λόγια ήταν «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός». Επιπλέον, εκφράστηκε η απόλυτη συμπαράσταση της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην πορεία μείωσης των ελλειμμάτων, της συγκράτησης του χρέους και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξαναφέρουν ανάπτυξη.

θ. Δημάδης: Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η τρόικα είχε έρθει στην Αθήνα και είχε εισηγηθεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είχατε βγάλει εσπευσμένα μια ανακοίνωση, βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι τέτοια τα πράγματα δεν συζητούνται, αντιδράσατε τέλος πάντων παρά πολύ αρνητικά σε αυτή την εισήγηση του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας. 4-5 εβδομάδες μετά έχουμε την Κυβέρνηση να ανακοινώνει αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 15 και 50 δισ. ευρώ. Για ποιο λόγο έγινε λοιπόν η τότε επικοινωνιακή διαχείριση από τη στιγμή που ξέρατε ότι θα πάτε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι πληροφορίες από το ΔΝΤ λέγανε ότι έχει συζητηθεί αυτό το πράγμα σε παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις που είχατε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τίποτα παρασκηνιακό δεν υπάρχει στις επαφές που κάναμε με τους διεθνείς Οργανισμούς. Και είναι λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την αντίδραση μας τότε, πριν από μερικές εβδομάδες. Η αντίδρασή μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι το αυτό είναι πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση είχε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, γιατί αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις είχαν υπάρξει πριν, βεβαίως, τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν εκείνες τις ημέρες. Εναπόκειτο, λοιπόν, στην Ελληνική Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ήταν δική της απόφαση και δικό της πρόγραμμα, να το ανακοινώσει με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο. Αυτό ήταν το νόημα της τότε ανακοίνωσης μας.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πει, επανελειμμένα, ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη, τη στιγμή, που ζητάμε θυσίες από τον Ελληνικό λαό και του ζητάμε, όσα του έχουμε ζητήσει, τον τελευταίο χρόνο, και για αυτό επείγει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, πάντα με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και ακόμα, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι το οποίο υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, πολιτική της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές [εξακολουθούμε να διατηρούμε το δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές όπως στον ΟΤΕ όπου ξεπουλάμε και το 10% που έχει ξεμείνει στο Κράτος... κάτι που είχαμε πει και προεκλογικά όταν υποσχόμασταν στους ηλίθιους ότι θα ακυρώσουμε την παραχώηση του management στη DT ή παλιότερα που ο μεγάλος μας ηγέτης έλεγε "ο ΟΤΕ έχει μια μετοχή , κι αυτή ανήκει στο λαό"].

θ. Δημάδης: Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν άλλες τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν επιτρέπουν στην τρόικα να παρεμβαίνει αλλά αφορούν αποκλειστικές αποφάσεις της κυβέρνησης που η ίδια θα πρέπει να ανακοινώσει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να γίνει κάτι απολύτως σαφές, το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, βεβαίως, μαζί με την τρόικα και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 110 δισ. ευρώ. Τις επιλογές, όμως, εμείς τις κάναμε, και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές, όπως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων που θα προτιμούσαμε να μην χρειαστεί να τις κάνουμε. Αυτό έγινε γιατί ήμασταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ήταν ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας και να υπάρξει μια γρήγορη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αλλά, είπαμε από τότε ότι θα τις είχαμε αποφύγει, αν μας είχε δοθεί ο χρόνος. Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε ο χρόνος.

Τώρα, έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι επίσης μεγάλη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτά κάνουμε με το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή.

Θ. Τσίτσας: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτούς μέσα στο κόμμα και στην Κυβέρνηση που θεωρούν ότι έχετε αποτύχει στην πολιτική σας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βλέπω μεγάλη επιμονή στο ζήτημα της αποτυχίας [... περίεργο και δεν το καταλαβαίνω γιατί εγώ θεωρώ τον εαυτόν μου τον πιο επιτυχημένο ΥπΟικ που πέρασε απ' την Ελλάδα...]. Ένας Υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά. Και κρίνεται, προφανώς, από τους Έλληνες πολίτες για το τι κάνει, τι πετυχαίνει και τι δεν δεν πετυχαίνει, και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Λοιπόν, δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα και σε κανέναν. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είναι δικιά μου δουλειά. Εκφράζω την πολιτική μιας Κυβέρνησης, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να είναι στημένη στον τοίχο, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει, και η οποία απέναντι σε κάθε αντίσταση που υπάρχει, απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους, χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα.

Μ. Ιγνατίου: Αν δηλαδή σας προτείνανε οι δανειστές μας μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος θα λέγατε όχι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται.

Θ. Δημάδης: Για το μνημόνιο, ο κ. Lipski είπε ότι ενδεχομένως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση του προγράμματος και μετά το 2013. Εσείς λετε ότι το 2011 θα βγείτε στις αγορές και τώρα λέμε ότι το 2012 θα έρθει ανάπτυξη. Υπάρχει προοπτική να συνεχισθεί το μνημόνιο και να επεκταθεί αυτή η συμφωνία που έχουμε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο για το 2010 μέχρι το 2013. Το 2013 τελειώνει το μνημόνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις μετά. Έχουμε υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρέωση να μειώνουμε το χρέος και να κρατάμε χαμηλά ελλείμματα και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι και δεν υπάρχει κάτι άλλο ή κάποια άλλη συζήτηση [μ' άλλα λόγια: μνημόνιο και μετά το 2013...].

Ευχαριστώ πολύ.

Στρος-Καν: "Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας"... σε 2-3 μήνες όμως;

http://www.paraskevi13.com/wp-content/uploads/2011/01/cf83cf84cf81cebfcf82-cebaceb1cebd-cebccf80ceb5cebd-ceb1cebbceb9.jpg"Δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, (στη φώτο βλέπετε να τον βραβεύει ο εκδιωχθείς δικτάτορας της Τυνησίας Μπεν Αλί) δήλωσε σήμερα ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της.

"Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω", είπε ο Στρος-Καν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για την πιθανότητα να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της.

Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της.

"Αυτή ήταν η υπόθεση γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η στήριξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο", υπογράμμισε ο Στρος-Καν.

"Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί", συνέχισε.

"Για να δουλέψει το πρόγραμμα, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: η χώρα να κάνει ακριβώς ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, και οι άλλοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό είναι όλο", κατέληξε ο Στρος Καν, αναφερόμενος στα μέτρα εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που ζητά το ΔΝΤ.

Αίτημα της Αθήνας για επιμήκυνση όλου του χρέους

http://www.skai.gr/files/temp/D30A03DDEB40798645178FF770C3BD83.jpg"Προσάναμμα" στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προσέφερε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, χωρίς να τύχει θετικής απάντησης προς το παρόν.

Πηγές της Κομισιόν, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους, και όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην εξυπηρέτησή του και να αρθούν οι ανησυχίες της αγοράς για ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, τόσο η απάντηση της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι θα η επιμήκυνση θα προκαλούσε νέους κραδασμούς στο ευρωσύστημα, παρότι υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που είναι πρόθυμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο.

Η Κομισιόν και ΕΚΤ αντίθετα, θέτουν θέμα αδυναμία υλοποίησης του μνημονίου, που διαμορφώνει καθοριστικά την εκτίμηση των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σφίγγουν τον κλοιό οι Βρυξέλλες
Έτσι, τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης στενεύουν, καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για την επιτάχυνση της εφαρμογής του μνημονίου.

Για πρώτη φορά, η αποστολή αξιολόγησης που θα φθάσει στην Αθήνα στις 4 Μαΐου, δεν θα εξετάσει μόνο όσα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν αλλά και τις μελλοντικές δεσμεύσεις της χώρας.

Η Ευρωζώνη περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει ότι έχει σοβαρές προθέσεις και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Η στάση της Ουάσιγκτον
Όχι αναδιάρθρωση του χρέους, πιστή εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση και άμεση λήψη αποφάσεων από την ΕΕ για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους κινείται το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα πετύχει και το οποίο δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους» δήλωσε στην «Κ» ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεχίζουν να διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν η Ελλάδα σκόπευε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της και αν πιστεύαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι επιλύσιμο, τότε δεν επρόκειτο να στηρίζαμε σήμερα την Ελλάδα".

skai.gr