22 Σεπτεμβρίου 2014

Σταύρος Παπασταύρου: Ο killer δικηγόρος του Harvard αντιμέτωπος με την Τρόικα


 Ο 47 χρονος κ. Σταύρος Παπασταύρου – γεννήθηκε τη χρονιά της κατάληψης της εξουσίας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών-  είναι αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία ως δικηγόρος. Το τελευταίο διάστημα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μαζί με τον πιστό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.


Σε αντίθεση με τις αριστερές καταβολές του κ. Λαζαρίδη, ο κ. Παπασταύρου είναι γέννημα-θρέμμα ΟΝΝΕΔίτης.  Βασικό πεδίο ενασχόλησης υπήρξε πάντα ο τομέας των Διεθνών Σχέσεων, τόσο στην πενταετία Καραμανλή (2004-2009) όσο και στην πρώτη περίοδο Προεδρίας Σαμαρά, όπου τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Η ανάθεση της ευθύνης στις  Διεθνείς Σχέσεις δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς ο κ. Παπασταύρου ως ΟΝΝΕΔιτης αναδείχθηκε στα ανώτατα αξιώματα των οργανισμών σπουδαστών και νεολαίας της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Από το 1989έως και το 1991 διετέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης European Democrat Students και από το 1997 έως και το 2001 συμμετείχε στην ηγεσία της νεολαιίστικης Democrat Youth Community of Europe. Επιπλέον, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο – 1999,2004,2009- ήταν παρών στις λίστες υποψηφίων του κόμματος του.  
Προϊστορία πάντως έχει και η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. Το ξεκίνημα της ορίζεται στην εποχή που ο νυν Πρωθυπουργός περνούσε τις περισσότερες ώρες της ζωής του στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ως ευρωβουλευτής. Ήταν η εποχή που καλά-καλά δεν του μιλούσαν ακόμα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Σαμαράς μόλις είχε κάνει την δική του επανεκκίνηση, έπειτα από μια μακρά περίοδο πολιτικής αγρανάπαυσης. Τότε  ο εξοικειωμένος με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Παπασταύρου,  με την ίδια παλαιομοδίτικη κώμη, βοήθησε τον τότε ευρωβουλευτή, κυρίως μέσα από την διασύνδεση του Σαμαρά με τα υψηλά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τα θεμέλια της σχέσης τους μπήκαν λοιπόν μέσα από την καθημερινή επαφή στις πολύωρες συσκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στα στέκια της Βελγικής πόλης.
Αν και κατά την διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της ΝΔ, ο κ. Παπασταύρου στήριξε εμφανώς τη Ντόρα Μπακογιάννη, εν τούτοις ο κ. Σαμαράς του έδωσε μια καλή θέση στα υψηλά του Μεγάρου Μαξίμου.
Έχοντας την ευθύνη για τις θεσμικές επαφές του Πρωθυπουργού με το εξωτερικό,  καθώς και της ανάγνωσης των επιστολών που τον αφορούν –με το αντίστοιχο briefing- ο κ. Παπασταύρου σταδιακά πήρε ρόλο και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Οι καλές- σε βαθμό φιλίας- γνωριμίες του με πολιτικά και τραπεζικά στελέχη της Ε.Ε. ,  η ικανότητά του να χειρίζεται άψογα την αγγλική, αλλά και η ώριμη επιθετικότητά του προς τα στελέχη της Τρόικας, τον ενέταξαν στην πρώτη γραμμή.
Τα στοιχεία αυτά αναγνωρίζονται και από στελέχη της συγκυβέρνησης, τα οποία του έδωσαν τα εύσημα κατά τη διάρκεια των περίπλοκων διαπραγματεύσεων για τα αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα.
Στις πρόσφατες συναντήσεις στο Παρίσι, είχε τον πρώτο λόγο με τα στελέχη της Τρόικα, τα οποία συχνά τα αντιμετώπιζε με δέουσα σκληρότητα. Μάλιστα στους διαδρόμους των Παρισίων, χαρακτηρίστηκε ως Killer.
Αν και πολλοί τον θεωρούν αγχωτικό και πιεστικό στη δουλειά του το σίγουρο είναι πως έχει την εμπιστοσύνη του κ. Σαμαρά. Και πολλών άλλων…


Πηγή: Σταύρος Παπασταύρου: Ο killer δικηγόρος του Harvard αντιμέτωπος με την Τρόικα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/66582/stayros-papastayroy-o-killer-dikigoros-toy-harvard-antimetopos-me-tin-troika#ixzz3E2b0xHEg