08 Δεκεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟ@ΤΣΑΣ! Ο καταθληπτικός αποκάλεσε «Ελγίνεια» τα γλυπτά του Παρθενώνα - Αποκάλυψε ότι δεν θα τα διεκδικήσουμε νομικά

Η Ελλάδα δίνει εδώ και πολλά χρόνια μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από την Βρετανία, αλλά ο Αριστείδης Μπαλτάς υπέπεσε στη Βουλή σε διπλή γκάφα.

Ο υπουργός Πολιτισμού αφού αρχικά αποκάλεσε τα γλυπτά «Ελγίνεια» και όχι γλυπτά του Παρθενώνα, εν συνεχεία αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τα διεκδικήσει νομικά.
Μιλώντας σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής και απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή των γλυπτών είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις γιατί εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει το δικαστήριο.

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» είναι η φράση του κ. Μπαλτά που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Όσον  αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κυρία Κλούνεϊ, ολοκληρώθηκε. Δηλαδή πληρώθηκε!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς, δίχως πάντως να αναφέρει το ποσό που έλαβε η δικηγορική εταιρεία. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να ακολουθήσει την νομική οδό (όπως τουλάχιστον επιθυμούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο», υπογράμμισε ο υπουργός. Ξεκαθάρισε ότι πλέον «έχουμε περισσότερους φίλους», και προσέθεσε ότι βοηθά το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται και επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως και την Ακρόπολη. «Αυτό δείχνει πόσο άξιοι είμαστε να υποδεχθούμε τα αρχαία», τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο αντιστέκεται. Για παράδειγμα, όπως είπε, έμαθε από έναν φίλο του ότι μοίραζαν σχετικά φυλλάδια, στα οποία «προπαγάνδιζαν» γιατί τα μάρμαρα ΓΛΥΠΤΑ πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο!