Ατελής παραμένει η χαρτογράφηση των φορέων του Δημοσίου, επτά χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα επί υπουργίας Θεόδωρου Πάγκαλου το 2009.
Το ζήτημα της απογραφής έχει απασχολήσει όλους τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα μετά το 2011, όταν συμπεριελήφθη στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος τους τελευταίους έξι μήνες αποστέλλει αλλεπάλληλες εγκυκλίους και επισημάνσεις προς τα υπουργεία και τις υπηρεσίες προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των φορέων, το έργο τους, ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούν και η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται από την ύπαρξή τους ο κρατικός μηχανισμός.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οσοι οργανισμοί είναι «ανενεργοί» ή ανευ αντικειμένου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, χωρίς ωστόσο, όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Βερναρδάκης, να υπάρξουν απολύσεις. Μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που έχουν ασκηθεί από πλευράς υπουργείου, η απογραφή βρίσκεται «σε καλό δρόμο», όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» στελέχη της Διοίκησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Απρίλιος 2016) που δημοσιεύθηκαν στο Μητρώο, 971 φορείς και οργανισμοί έχουν απογραφεί. Οπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της Διοίκησης, «πρόκειται για το 95% των φορέων του Δημοσίου και όσοι υπολείπονται είναι επί της ουσίας αμελητέοι». «Ο πυρήνας έχει απογραφεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τι γίνεται όμως με τους φορείς που παραμένουν «φαντάσματα»; Πρόκειται κυρίως για φορείς που υπάγονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς που ασχολούνται με κληροδοτήματα αλλά και φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Αθλητισμού. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Βερναρδάκης προσφάτως στη Βουλή, υπάρχουν και συγκεκριμένα ΝΠΙΔ, όπως η Εστία Ναυτικών, που εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις, αλλά και άλλα που δεν υποχρεούνται σε απογραφή βάσει προσωρινών διαταγών δικαστηρίων. Η τελευταία κατηγορία αφορά σε φορείς που αμφισβητούν τη χρηματοδότησή τους από το κράτος και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι δεν υποχρεούνται σε απογραφή. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές δικαστηρίων υπέρ τους, με αποτέλεσμα «τα χέρια» του υπουργείου να είναι «δεμένα» μέχρι να εκδικαστούν οι κύριες αγωγές και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Στα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται στο Μητρώο καταγράφονται 971 φορείς και οργανισμοί, καθώς και οι δομές της κεντρικής Διοίκησης όπου υπάγονται.
Με εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητείται η διασταύρωση των στοιχείων από τα αρμόδια υπουργεία και τις Αρχές και εφόσον υπάρχουν παρατηρήσεις ή διαφοροποιήσεις αυτές να καταγράφονται. Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε κάθε υπουργείο θα πρέπει να ορισθούν αρμόδιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα επικοινωνούν με την υπηρεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εφόσον υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία.
Πηγή:Kαθημερινή