23 Απριλίου 2017

Μητσοτάκης από τη Νάουσα: "Η Ελλάδα μπορεί να κάνει υπερβάσεις"- Ξενάγηση στη Βεργίνα

Η ιστορία μας διδάσκει ότι η Ελλάδα μπορεία να κάνει μεγάλες υπερβάσεις δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νάουσα.


«Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της μεγάλες προκλήσεις. Η ιστορία όμως μας διδάσκει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγάλες υπερβάσεις, όταν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: συλλογική αυτογνωσία και ενότητα του έθνους» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά το πέρας της παρέλασης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 195 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 1.241 Ναουσαίων που σφαγιάστηκαν, όταν η πόλη της Νάουσας έπεσε το 1822. Θυμόμαστε ένα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Η Μακεδονία είχε τη δική της ενεργό συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση, μόνο που η ελευθερία άργησε 90 χρόνια να έρθει στα χώματα της Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους 1241 σφαγιασθέντες της Νάουσας, αλλά και στο μνημείο των ηρωίδων της πόλης, στην Αραπίτσα (σ.σ. μια από τις κορυφαίες πράξεις ηρωισμού, που μαρτυρά τις τραγικές διαστάσεις του ολοκαυτώματος της Νάουσας είναι η σκόπιμη πτώση στα ορμητικά νερά του μεγάλου καταρράκτη της Αράπιτσας, στην περιοχή "Στούμπανοι", πολλών γυναικών της μαρτυρικής πόλης).

Προηγουμένως, ο κ. Μητοτσάκης παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων.

«Το μνημείο αυτό δεν είναι τυχαία ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι ένα μνημείο το οποίο ξεπερνάει τα ίδια τα όρια του ελληνικού πολιτισμού, δείχνει το μεγαλείο του Μακεδονικού πολιτισμού σε όλη του την έκταση και είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που πιστεύω ότι ο κάθε επισκέπτης της Μακεδονίας θα πρέπει να επισκέπτεται» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην ταφική συστάδα του Φιλίππου του Β’.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «200.000 άνθρωποι επισκέπτονται τον αρχαιολογικό αυτό χώρο κάθε χρόνο» και επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο.

«Πιστεύω ότι κεντρικός στόχος της προώθησης αυτού του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας θα πρέπει να είναι η σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού με το τουριστικό προϊόν, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αυτά τα ξεχωριστά σπάνια και μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία, να μπορούν να κάνουν αυτό το ταξίδι της επιστροφής στο χρόνο και να βλέπουν σε όλη του την έκταση το μεγαλείο του μακεδονικού πολιτισμού» είπε και ευχήθηκε τα έργα που δρομολογούνται να ολοκληρωθούν γρήγορα, έτσι ώστε ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες.


Σημειώνεται ότι η πλακέτα που βρίσκεται στο στέγαστρο του μουσείου αναφέρει ότι τα εγκαίνιά του έγιναν το 1993 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παρουσία και της τότε υπουργού πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη. Επ΄ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι ο ίδιος θυμάται εκείνες τις στιγμές, δεν παρέστη ο ίδιος στα εγκαίνια αλλά ήρθε αργότερα με άλλη ιδιότητα. Πρόσθεσε ότι κάθε φορά που βλέπει αυτό το μνημείο - παρακαταθήκη όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ανακαλύπτει κανείς και κάτι καινούριο.


Τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνόδευαν ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και τοπικά στελέχη του κόμματος.