21 Οκτωβρίου 2024

📺Εξελίξεις για την απόκτηση Στρατιωτικού Δορυφόρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις – ΒΙΝΤΕΟ


Σύσκεψη με τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο ελληνικό πεντάγωνο για την απόκτηση του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πότε σχεδιάζει να τεθεί σε τροχιά και πού θα χρησιμοποιείται.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη ανεξαρτοποίησή τους στο κομμάτι των επικοινωνιών και της πληροφορίας. Ένα σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του ΓΕΕΘΑ εδώ και χρόνια και προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για το διαστημικό άλμα της χώρας στην επόμενη εποχή με στόχο να ενισχύσει την πολιτική της προστασία ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του προγράμματος των μικροδορυφόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζεται να τεθούν σε τροχιά 15 μικροδορυφόροι έως το 2026, όλοι κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δορυφόρους θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικούς και ραντάρ.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σύσκεψη με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο Υπουργείων σε θέματα δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης και αρμόδιοι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνέχεια της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν το ζήτημα της απόκτησης και λειτουργίας του Εθνικού Δορυφόρου και της αξιοποίησής του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Κ.ΑΚ.).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανέφερε κατά την εισαγωγική παρέμβασή του:

«Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επίσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό το οποίο είναι αξιοσημείωτο, και οφείλεται και στις δικές σας μεγάλες προσπάθειες, είναι η σύσφιγξη των δεσμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στην πραγματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ότι προέκυψε αυτή η ανάγκη, ότι καλύπτεται αυτή η ανάγκη υπό τη στενή μας συνεργασία, δείχνει ακριβώς πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλη η χώρα – αλλά εγώ μιλάω εξ ονόματος των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που είναι στα αριστερά μου – περνάμε σε μια νέα εποχή στην οποία οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δόγμα της αποτροπής. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Έχουμε να συζητήσουμε το θέμα του επικοινωνιακού δορυφόρου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο για μας είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό τους, το θέμα των μικροδορυφόρων, το θέμα των εγκαταστάσεων σε ήδη υπάρχουσες δομές των Ενόπλων Δυνάμεων φορέων του δικού σας Υπουργείου. Που κι αυτό οδηγεί σε μια περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων, τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στο εξωτερικό, διπλής χρήσης, και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω και πάλι θερμά για την εδώ παρουσία σας, για τη συνεργασία, στην οποία προσβλέπω. Προσβλέπω, δηλαδή, όταν φύγουμε – διότι όλοι φεύγουμε μια ημέρα – να αφήσουμε πίσω μας μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη ψηφιακή πραγματικότητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη χώρα. Ευχαριστώ και πάλι θερμά».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό, Νίκο Δένδια, προχωράει με εξαιρετικούς ρυθμούς. Είναι εντυπωσιακό ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διαστημικού οικοσυστήματος. Τόσο τα έργα που υλοποιούνται σήμερα, αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών που παράγουν διαστημική τεχνολογία, θέτουν τη χώρα μας στο κέντρο των εξελίξεων. Εμβαθύνουμε τα πεδία συνεργειών μας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, το οποίο περιλαμβάνει ένα δορυφορικό σκέλος, όπως όμως και το επίγειο κομμάτι με ένα hub συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων, ενώ πολύ καλά πήγε και η διαβούλευση για το νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Ο κόσμος αλλάζει, οι συνθήκες αλλάζουν με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ισχυροποιούμε και διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι χαρά και τιμή να είμαστε στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το έργο το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις έχει ήδη πλειοδοτηθεί με την πρώτη σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας που θα δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις σε περιοχή της Αττικής.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντάσσεται και η χάραξη συγκεκριμένης Διαστημικής Στρατηγικής της χώρας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με την εκτόξευση και ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για ασφαλείς επικοινωνίες, ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσω διαγωνισμού που θα είναι συναρμοδιότητα δύο υπουργείων.

Το πρόγραμμα απόκτησης δορυφόρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις τρέχει παράλληλα με την ανέγερση του νέου κτιρίου στο ανακαινισμένο Πεντάγωνο, που θα στεγάζει την Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεάς ιδιωτών.

???????????




enikos.gr