23 Δεκεμβρίου 2024

O Τραμπ ξανάβαλε στο μάτι τη Γροιλανδία -Θέλει να την... αγοράσουν οι ΗΠΑ


Την επιθυμία του να τεθεί η Γροιλανδία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, διορίζοντας τον συνιδρυτή του Pay Pal, Κέν Χάουρι, πρέσβη της χώρας του στη Δανία.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είχε πει ότι αναζητεί τρόπο να αγοράσουν οι ΗΠΑ το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο.

Αλλά μετά το κατηγορηματικό «όχι» της Κοπεγχάγης διά στόματος της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», ο Τραμπ ακύρωσε το επίσημο ταξίδι του στη Δανία.

Η αξίωση του Τραμπ για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που δεν είναι ήπειρος

«Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας ανά την Υφήλιο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αισθάνονται ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας», τόνισε ο Τραμπ χθες σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social αναφορικά με τον διορισμό του Χάουρι ως πρέσβη των ΗΠΑ στη Δανία.

«Ο Κεν θα κάνει υπέροχη δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προέβη στα νέα σχόλια για τη Γροιλανδία μετά την αξίωσή του το Σαββατοκύριακο να μειώσουν οι Αρχές του Παναμά τα «υπέρογκα», όπως τα χαρακτήρισε, τέλη διέλευσης για τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη διώρυγα, ή να επιστρέψουν τον έλεγχό τους στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας Χοσέ Ραούλ Μουλίνο να του απαντά μέσω της πλατφόρμας Χ ότι η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Παναμά δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία

Η Γροιλανδία έχει γεωπολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη και έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ ως υπερπόντιο έδαφος, που συνδέεται με την Ένωση μέσω της Δανίας.

Οι ΗΠΑ έχουν σκεφτεί ή αποπειραθεί να αγοράσουν τη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που δεν είναι ήπειρος, αρκετές φορές από το 1867 καθώς έχει πρόσβαση στην Αρκτική, που ήδη βιώνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τους πόρους της οποίας εποφθαλμιούν αρκετές χώρες.

Η Ρωσία έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να διεκδικήσει εδάφη μέχρι την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Γροιλανδίας, που διαθέτει κοιτάσματα χρυσού, ασημιού, χαλκού και ουράνιου, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχουν και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στη γύρω θαλάσσια περιοχή.