01 Απριλίου 2026

Νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα ονόματα των βουλευτών που φέρεται να ελέγχονται


Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εισέρχεται σε μια νέα, πιο κρίσιμη φάση, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε τη δεύτερη δικογραφία που συνέταξε και η οποία δεν περιορίζεται σε διοικητικές ή υπηρεσιακές πτυχές, αλλά αγγίζει την Βουλή και την κυβέρνηση αφού συνοδεύεται από αίτημα άρσης ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών.

Όλοι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που προσδίδει στην υπόθεση έντονη πολιτική βαρύτητα. Ωστόσο, από τα στοιχεία που προκύπτουν, υπάρχει σαφής διαβάθμιση πολιτικής αλλά, κυρίως, ποινικής ευθύνης. Για παράδειγμα, δύο πρώην υπουργοί φέρονται να έχουν άμεση εμπλοκή, ασκώντας πιέσεις για τα κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, άλλοι αρκούνται σε «ρουσφετολογικού» χαρακτήρα προσεγγίσεις και παραινέσεις και άλλοι έχουν εντελώς έμμεση εμπλοκή, με επίκληση του ονόματός τους από τρίτους.  Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η άρση ασυλίας δεν σημαίνει απαραιτήτως και ενοχή. Άλλωστε από το 2019 έχει αρθεί η ασυλία 90 περίπου βουλευτών, για πλείστες όσες υποθέσεις, χωρίς να προκύψει τελικώς κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγαρο Μαξίμου μιλά για «σοβαρή εξέλιξη» και επιλέγει στάση αναμονής έως ότου έχει πλήρη εικόνα των στοιχείων. «Οποιαδήποτε κρίση, δεν μπορεί να βασίζεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες» λένε κυβερνητικές πηγές. Όταν το μέγαρο Μαξίμου ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας και την εμπλοκή του κάθε προσώπου ξεχωριστά, πιθανόν να αποφασίσει να ακολουθήσει την ίδια πρακτική που είχε εφαρμόσει στην πρώτη δικογραφία όταν και είχαν οδηγηθεί σε παραίτηση ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης και τρεις υφυπουργοί (Τάσος Χατζηβασιλείου, Χρήστος Μπουκώρος, Διονύσης Σταμενίτης), των οποίων παρουσιάστηκαν διάλογοι. Σε αυτή την περίπτωση θα αντικατασταθούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί για τους οποίους γίνεται αναφορά στη δικογραφία. 

Ποια είναι τα 11 + δύο πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 11+2 πρόσωπα που αναφέρονται στη νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τα οποία ζητείται από τη Βουλή η συνέχιση της έρευνας και η άρση ασυλίας τους είναι οι εξής βουλευτές της ΝΔ:

- Κατερίνα Παπακώστα
- Κωσταντίνος Καραμανλής
- Ιωάννης Κεφαλογιάννης
- Παναγιώτης Μηταράκης
- Κωσταντίνος Τσιάρας
- Κωσταντίνος Σκρέκας
- Δημήτριος Βαρτζόπουλος
- Μάξιμος Σενετάκης
- Βασίλειος Βασιλειάδης
- Χρήστος Μπουκώρος
- Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επιπλέον, προέκυψαν στοιχεία σχετικά για πιθανή εμπλοκή πρώην υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους Σπήλιο Λιβάνο και Φωτεινή Αραμπάτζη. Και οι δύο περιπτώσεις εμπίπτουν στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Πότε θα διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία 

Να σημειωθεί πως ο χρόνος διαβίβασης της συμπληρωματικής δικογραφίας στο κοινοβούλιο, αν δηλαδή θα γίνει αύριο Πέμπτη ή την προσεχή Παρασκευή, εξαρτάται από το πότε θα μεταφερθεί από τον Άρειο Πάγο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο φάκελος δεν είχε παραληφθεί απο το Υπουργείο τουλάχιστον εως σήμερα στις 6 το απόγευμα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν μάλιστα πως το ανώτατο δικαστήριο δεν στέλνει δικογραφίες μετά τις 3 το μεσημέρι κάτι που σημαίνει ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει αύριο.
Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραλάβει την συμπληρωματική δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το πρωί της Πέμπτης τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 - 4 ώρες προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλες οι απαραίτητες υπηρεσιακές διαδικασίες έως ότου λάβει την τελική υπογραφή του υπουργού και στην συνέχεια πάρει το δρόμο προς την Βουλή. Εάν όμως καθυστερήσει η δικογραφία θα φτάσει στο κοινοβούλιο την Παρασκευή

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

«Σήμερα (σ.σ. 31 Μαρτίου), σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό για την Εισαγγελία και την ελληνική εθνική νομοθεσία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά κεφάλαια. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό έρευνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με φερόμενη εμπλοκή ενός πρώην Υπουργού και ενός Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, η EPPO διεξάγει αρκετές έρευνες σε εξέλιξη για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά σε δημόσιους υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση της ασυλίας αφορά σε πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021.

Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει με αυτήν την έρευνα και να διαπιστώσει τα γεγονότα, αναζητώντας παράλληλα ενοχοποιητικά καθώς και απαλλακτικά στοιχεία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Κανονισμού για την EPPO, την άρση της ασυλίας 11 νυν βουλευτών του Κοινοβουλίου.

Η έρευνα αφορά σε φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την αναγκάζει να διασπάσει την τρέχουσα έρευνά της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν, δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».