07 Μαΐου 2026

Μητσοτάκης: Με ενόχλησε το επεισόδιο Γιόγιακα με τον Ταχιάο


Να μεταφέρω στην κοινοβουλευτική ομάδα την ενόχληση μου για ένα περιστατικό που με ενόχλησε και προσωπικά, είπε ο Μητσοτάκης κατα τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και συνέχισε;

«Έχω την απαίτηση από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, να αντιμετωπίζουν τους βουλευτές με ευγένεια και με σεβασμό. Ακόμα και η άρνηση να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις και εντάσεις, την ίδια απαίτηση όμως έχω και από τον βουλευτή που πρέπει να αντιληφθεί ότι ταυτόχρονα εκπροσωπεί και την επικράτεια και την εκλογική του περιφέρεια.

Σήμερα η εκπροσώπηση της εκλογικής περιφέρειας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 60, άρα να δει την μεγάλη εικόνα και να αντιληφθεί πως η ανάδειξη ενός τοπικού ζητήματος είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, πλην όμως κάποιο επιτελικό κράτος πρέπει να δει την επικράτεια γιατί πάντα τα αιτήματα θα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούν να ικανοποιηθούν.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα, να κάνετε ερωτήσεις στους υπουργούς, και γνωρίζω ότι οι υπουργοί έχουν χωρίσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε υφυπουργούς, το γνωρίζω αυτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει απόλυτη εκχώρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους υφυπουργούς και βέβαια η αντιμετώπιση να είναι πάντα κόσμια.»

Διαβάστε τι είχε γίνει:

Κόντρα Ταχιάου με Γιόγιακα της ΝΔ στη Βουλή: «Ποια απάντηση περιμένατε;», «ειλικρινά με εκπλήσσετε»


Διαστάσεις ανοιχτής κόντρας απέκτησε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα προς τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα της Ηγουμενίτσας.

Η σύγκρουση έρχεται μία μέρα μετά την ανοιχτή επιστολή 5 βουλευτών της ΝΔ κατά του επιτελικού κράτους και την απάντηση του πρωθυπουργού από το Ναύπλιο, όπου υπερασπίστηκε τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και κάλεσε σε ενότητα.

Ο κ. Γιόγιακας χαρακτήρισε το έργο ως «ίσως το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο» με αναπτυξιακή σημασία για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο. Οι μελέτες, είπε ο βουλευτής, έχουν ολοκληρωθεί από την Εγνατία Οδό ΑΕ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την παράκαμψη έχει ολοκληρωθεί, ενώ για το τμήμα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε τον υπουργό ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και ποιες πηγές χρηματοδότησης εξετάζονται.

Στην απάντησή του, ο κ. Ταχιάος, ο οποίος είναι και εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης, σημείωσε ότι στην Ήπειρο γίνονται μεγάλα έργα, όπως «το Πάργα – Πρέβεζα», και ότι η προτεραιοποίηση γίνεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια. Επίσης, αμφισβήτησε την ωριμότητα της μελέτης, λέγοντας ότι «αυτό το οποίο θεωρούμε ώριμο ως μελέτη, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να δημοπρατηθεί».

Πιο κατηγορηματικός ήταν για τη χρηματοδότηση. «Να σας δώσω χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης του έργου είναι απολύτως αδύνατο. Θέλω να είμαι ειλικρινής, για να μην έρθουν αύριο οι εκλογείς σας και μας πουν “υποσχεθήκατε κάτι στο οποίο δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε”».

«Εμείς στη Θεσπρωτία δεν είμαστε Ελλάδα»

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η δευτερολογία του κ. Γιόγιακα. «Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με εκπλήσσετε με την τοποθέτησή σας. Εμείς στην Ήπειρο, στη Θεσπρωτία, δεν είμαστε Ελλάδα;» είπε, κατηγορώντας τον υφυπουργό για ισοπέδωση. «Η Ηγουμενίτσα είναι από τις μόνες πόλεις που δεν έχει περιφερειακό. Έχει έναν δρόμο. Έχετε έρθει στην Ηγουμενίτσα, κύριε Ταχιάο;», ρώτησε.

Η τοποθέτησή του δεν έμεινε αναπάντητη από τον κ. Ταχιάο, που αμφισβήτησε και τη σκοπιμότητα της ερώτησης. «Προσπαθώ να καταλάβω, ποια ήταν η απάντηση την οποία περιμένατε; Δεν ξέρατε την απάντηση; Δεν ξέρατε ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι ελεύθερες;». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα «πέσει στον λαϊκισμό» να υπόσχεται έργα παντού. «Η Κοζάνη δεν έχει περιφερειακό. Είναι αίτημά τους. Μπορούμε όλα τα έργα στην Ελλάδα να τα χρηματοδοτήσουμε στον ίδιο χρόνο;». Και κατέληξε: «Δεν μας ακούν μόνο οι ψηφοφόροι της Θεσπρωτίας, μας ακούν όλοι», απάντησε ο κ. Ταχιάος.

«Κύριε υπουργέ, σεβαστείτε τους ψηφοφόρους!» τον διέκοψε ο κ. Γιόγιακας, μιλώντας για «ατόπημα». Ο προεδρεύων Γεώργιος Γεωργαντάς παρενέβη για να χαμηλώσει τους τόνους. «Ο υπουργός μιλάει για όλη τη χώρα» είπε, προσθέτοντας ότι ο βουλευτής «πολύ σωστά εκπροσωπεί τα αιτήματα των Θεσπρωτών».