07 Οκτωβρίου 2026

7 Οκτωβρίου 2023: Τρία χρόνια μετά


Η 7η Οκτωβρίου έχει πλέον χαραχτεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη του Ισραήλ ως η ημερομηνία της πιο αιματηρής επίθεσης εναντίον Εβραίων από την εποχή του Ολοκαυτώματος, όταν Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Nova Festival μετατρέποντας το σε μία σκηνή μαζικής δολοφονίας. Άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, που είχαν συγκεντρωθεί για να διασκεδάσουν, βρέθηκαν να κυνηγούνται, να βιάζονται και να εκτελούνται.

Της Ντορέλλας Καμχή*

Οι φρικαλεότητες συνεχίστηκαν στα κιμπούτς. Οι τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στα σπίτια των Ισραηλινών σκοτώνοντας αμάχους ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Η 7η Οκτωβρίου άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και 251 ομήρους στα τούνελ της Γάζας, 83 από τους οποίους επέστρεψαν σε φέρετρα. Όλοι, όμως, υπέστησαν βασανιστήρια.

Τρία χρόνια μετά τις θηριωδίες της Χαμάς ο αντισημιτισμός, βαφτισμένος πια «αντισιωνισμός», αντί να υποχωρεί, βρίσκει χώρο και αναπτύσσεται. Ο πόλεμος στη Γάζα είχε αντίκτυπο στον διεθνή εβραϊσμό. Η κρίση που ξέσπασε μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 μεταφέρθηκε κι εκτός της Μέσης Ανατολής. Οι μαζικές δολοφονίες, οι βιασμοί ακόμα και παιδιών – όπως μας είχε αναφέρει στη συνάντησή μας στο Ισραήλ ο διεθνής εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Dean Elsdunne – και οι απαγωγές Ισραηλινών αμάχων, όλες βιντεοσκοπημένες από τους ίδιους τους Παλαιστινίους τρομοκράτες, περήφανοι για τις αποτρόπαιες πράξεις τους, δεν στάθηκαν αρκετές για να ανακόψουν το μίσος κατά των Εβραίων. Αντιθέτως, αποτέλεσαν αφορμή να ξεσπάσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ο αντισημιτισμός. Πόσο παράλογο!

Όσες αποδείξεις κι αν παρουσιαστούν, όσες μαρτυρίες κι αν καταγραφούν και όσο αδιάψευστα κι αν είναι τα γεγονότα, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γυρίζουν την πλάτη στην αλήθεια και θα αρνούνται να αναγνωρίσουν την φρίκη ακόμα κι αν αυτή έχει καταγραφεί από τους ίδιους τους τρομοκράτες.


Φωτογραφία από το αρχείο της Ντορέλλας Καμχή

Τρία χρόνια μετά και οι Ισραηλινοί δεν νιώθουν πουθενά ασφαλείς. Τρανή απόδειξη το πρόσφατο περιστατικό σε πτήση της Flydubai προς το Τελ-Αβίβ όπου ο Ομανός συγκυβερνήτης επιχείρησε να ρίξει το αεροσκάφος για να σκοτώσει τους επιβάτες οι οποίοι ήταν κυρίως Ισραηλινοί.

Οι πολίτες του Ισραήλ γνωρίζουν πως η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά πως στις δύσκολες στιγμές η αλληλεγγύη και η συσπείρωση είναι η πηγή της δύναμης τους. Γι’ αυτό και πάντα θα επιβιώνουν.


* Η Ντορέλλα Καμχή είναι μέλος του Διπλωματικού Σώματος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου