24 Απριλίου 2015

Εκνευρισμό αλλά το παίζει άνετο το ΥΠΟΙΚ για τις μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα - Τι απαιτούν οι δανειστές από την κυβέρνηση

- Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως καλώς συναντώνται για να αποκτήσουν κοινή γραμμή
- Στην πρώτη συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα δεν κλήθηκε ο έλληνας υπουργός, Γιάννης Βαρουφάκης
- Σε εξέλιξη η ξαφνική συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας όπου μετέχει και ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ
- Οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να μην καταβάλει τη 13η σύνταξη όπως έχει δεσμευτεί
- Ζητούν μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%

Έντονα ενοχλημένη φαίνεται η Αθήνα από τη δημοσιοποίηση μυστικών συναντήσεων τόσο στη Ρίγα της Λετονίας όσο και στην Ουάσινγκτον, μία ενόχληση που φαίνεται ξεκάθαρα από τις διαρροές παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά πως "εάν βρέθηκαν, καλώς βρέθηκαν, μήπως και αποφασίσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Διότι, βασικός λόγος καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης είναι η απουσία κοινής γραμμής".

Προηγήθηκε η είδηση για τη μυστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί και αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Βασικό θέμα συζήτησης σε αυτή τη συνάντηση ήταν φυσικά η Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης δεν κλήθηκε να συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας, υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξιωματούχοι του ευρωμηχανισμού στήριξης και του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί ο "σκληρός της τρόικας", Πολ Τόμσεν.

Προφανώς αυτή η συνάντηση που γίνεται στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν όλοι όσοι θα μετέχουν την Παρασκευή στο Eurogroup έχει ως κύριο αντικείμενο την Ελλάδα, αλλά χωρίς την παρουσία ούτε ένα έλληνα αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να δοθούν εκ νέου οδηγίες και συστάσεις προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφωνίες παραμένουν με τους δανειστές να ζητούν μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα και να μην μεταφερθούν θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Επίσης οι δανειστές ζητούν μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ να πάνε στον υψηλό, κάτι που σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών. Ζητούν όμως και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον ΦΠΑ τα νησιά.

Φαίνεται επίσης πως δεν κάνουν βήμα πίσω στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην καταβάλει όπως έχει δεσμευτεί την 13η σύνταξη


Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
newsit.gr