06 Ιουνίου 2011

Λύθηκαν τα προβληματά μας: Ο Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε στο υπ. συμβούλιο ότι έχει κάνει λάθη

http://www.report24.gr/wp-content/uploads/papakonstantinou1.jpgΣε αυτοκριτική προέβη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που επεξεργάζεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε, προκειμένου να καλμάρει τους υπόλοιπους υπουργούς-"επαναστάτες του κώλου" που του την έπεσαν, ότι έχουν υπάρξει αστοχίες (sic) και καθυστερήσεις και από την πλευρά του...

Ωραία τώρα λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα...

Άκης: "Διάτρητο το πόρισμα με κατασκευασμένο κατηγορητήριο που θα καταρρεύσει στη δικαιοσύνη"

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/04/karximakis-tsoxatzopoulos.jpghttp://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/PORTRAITA-PROSOPA-SYNANTHSEIS/akis2_gamos.jpg"Διάτρητο, παντελώς αστήρικτο, και με κατασκευασμένο κατηγορητήριο που θα καταρρεύσει ενώπιον της δικαιοσύνης", χαρακτηρίζει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τα γερμανικά υποβρύχια, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος. Παράλληλα, κάνει λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες, προειλημμένες αποφάσεις, και κέντρα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει: «Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μου: Με το διάτρητο, παντελώς αστήρικτο και απόλυτα αναιτιολόγητο πόρισμά της ήρθε να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες έξω από την ίδια την Επιτροπή και τις λειτουργίες της».

«Με αυθαίρετες κατασκευές που δεν αντέχουν ούτε στην κοινή λογική, αστήρικτους ισχυρισμούς και φαιδρότητες, νομίζουν ότι θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση», προσθέτει ο πρώην υπουργός Άμυνας .

«Αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τότε θα καταρρεύσει και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω απ το οποίο κρύβονται, εδώ και καιρό, οι πραγματικοί καθοδηγητές της σκευωρίας: Δηλαδή, τα κέντρα και τα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας», καταλήγει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ομόφωνα η Προανακριτική για τα υποβρύχια προτείνει ποινική δίωξη του Άκη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος

http://s.enet.gr/resources/2009-09/akis-thumb-large.jpgΤην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο για δύο κακουργήματα, απεφάσισε ομόφωνα να προτείνει η Προανακριτική Επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΛΑΟΣ που δεν μετείχε στην Επιτροπή, συμφώνησαν στα δύο βασικά ποινικά αδικήματα που προτείνει η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου, δηλαδή της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ στο πόρισμα καταγράφονται σε αστερίσκους οι θέσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τρεις επιπλέον κατηγορίες.

Ειδικότερα, η ΝΔ προτείνει τη δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου και για το αδίκημα της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας», το ΚΚΕ «της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης» και ο ΣΥΡΙΖΑ της «απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία».

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/04/karximakis-tsoxatzopoulos.jpgΗ πλειοψηφία προτείνει, επίσης, να «ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου», καθώς και «να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων, θυρίδων, κ.λπ. που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων), καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λπ., προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του δημοσίου».

Ειδικότερα, ως προς τις δύο βασικές κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας, το ΠΑΣΟΚ προτείνει στο πόρισμα του:

-Την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2007, κατά το οποίο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστο των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο ποσό μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.

http://85.196.26.228/pictures/server2/2011-03-02/02/3a/023a9d5173d2c90e229e87f781766344.jpg- Την άσκηση ποινικής δίωξης για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την χρονική περίοδο από 17/11/1999 μέχρι 16/4/2010.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο παρέδωσαν το πόρισμα τους, να το διαβιβάσει προς τον υπουργό Οικονομικών, τον «κατά νόμο εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου», προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για:

-Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

-Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν σε Ελλάδα και Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρίας Ferrostaal.

-Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14863439&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=310&h=Τέλος, η Προανακριτική θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει «το πόρισμα και όλο το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει προς την Επιτροπή Εξοπλιστικών για την διευκόλυνση των εργασιών της, επειδή προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και στην εκτέλεση τους, τις οποίες αυτή ερευνά.

Από την πλευρά της ΝΔ τονίζεται στο πόρισμα ότι «συμφωνούμε με τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφονται από το σχέδιο πορίσματος, παρά το γεγονός ότι δεν ήρθαν σε γνώση της Επιτροπής όλα τα στοιχεία που έχουμε κατ επανάληψη ζητήσει. Όσον αφορά στις εμπεριεχόμενες σκέψεις, απόψεις, νομικές κρίσεις και εκτιμήσεις, επιφυλάσσεται».

Το ΚΚΕ, στο πόρισμα του κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το μέγεθος και τον προσανατολισμό των αμυντικών δαπανών» καθώς και για μεθοδεύσεις από το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και της ΝΔ σε σχέση με τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αδιανόητο κατηγορίες δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να αφορούν μόνο την περίοδο υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου.

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ταυτοποιήσει 30.000 Έλληνες καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού, έχει ξεκινήσει τις διασταυρώσεις και έχει ήδη τις πρώτες εισπράξεις, από εκείνους που είχαν αποκρύψει τις καταθέσεις τους αυτές - ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Επιδιώκουμε να έχουμε ακριβή δεδομένα των καταθετών στο εξωτερικό και πλήρη εικόνα, προκειμένου από τη μια πλευρά να λαμβάνουμε τους φόρους που τους αναλογούν και από την άλλη, για το πόθεν έσχες. Στα πλαίσια των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας από διακρατικές συμφωνίες, έχουμε ταυτοποιήσει 30.000 καταθέτες του εξωτερικού, έχουμε και το ΑΦΜ τους, έχουμε ξεκινήσει να τα διασταυρώνουμε και έχουμε τις πρώτες εισπράξεις. Υπάρχουν Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν πιλοτικά, όπως η Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας και έχουμε ένα καλό μέσο όρο εισπράξεων απ’ αυτούς που δεν είχαν καν δηλώσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό», ανέφερε ο κος Κουσελάς.

«Για κανέναν μα κανέναν λόγο, δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι καταθέτες μαύρων κεφαλαίων στο εξωτερικό, ελπίζοντας πως θα τους προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο» τόνισε ο υπουργός. «Έχουμε φτιάξει ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και αυτές μας οι προσπάθειες έχουν και θα έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε «να κατατεθούν τα ονόματα αυτών των «μεγάλων πατριωτών» που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» και κατήγγειλε πως, βάσει των πληροφοριών του, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, κωλυσιεργεί και καλύπτει τους καταθέτες αυτούς.

«Σας επισκέφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το πρόσωπο που έδωσε στοιχεία στη Γερμανία και τη Γαλλία; Τι απάντησε η πολιτική ηγεσία; Γιατί είναι πολύ κρίσιμο το ζήτημα - και αυτά τα ονόματα, όπως τα πήρε η Γερμανία, οφείλατε να τα πάρετε κι εσείς», ανέφερε ο κος Κουρουμπλής. «Δώστε μας τα ονόματα εκείνων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό, πάνω από 500.000 ευρώ. Νόμιμο μπορεί να είναι, αλλά δεν ξέρω εάν είναι ηθικό. Αν θέλει η κυβέρνηση να συγκρουστεί με όλο αυτόν τον κόσμο, κι αν το είχατε κάνει όταν σας το επισημαίναμε, θα έτρεμαν αυτοί οι κύριοι. Γιατί θα είχε διαπιστωθεί πως των περισσοτέρων τα χρήματα δεν είναι νόμιμα», παρατήρησε ο βουλευτής.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο και αν έχει επισκεφθεί το υπουργείο. Πάντως εμένα δεν με επισκέφθηκε κανείς και δεν μου είπε ότι έχει στα χέρια του τέτοιου είδους στοιχεία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να τα έχει, αφού είναι απόρρητα, καλύπτονται από το απόρρητο - κι εμείς σαν κράτος είναι πολύ δύσκολο να έχουμε στα χέρια μας τέτοια δεδομένα. Η απόκτηση πληροφοριών είναι συνάρτηση των διεθνών συνεργασιών που υπάρχουν - και των συναφών συμφωνιών που έχουμε συνάψει» συμπλήρωσε ο κος Κουσελάς.

Επιστολή Βαρουφάκη στον ΓΑΠ

http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/05/baroyfakis-300x242.jpgΑγαπητέ Γιώργο

Λίγο μετά τις εκλογές του 2009 δήλωνες ότι "είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία". Η πλειοψηφία των υπουργών σου σε στραβοκοιτούσαν και οι αντίπαλοί σου σε χλεύαζαν. Ήσουν μόνος εκείνη την στιγμή. Όμως, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ήσουν αυθεντικός.

Από τότε κύλησε πολύ μολυσμένο νερό στο αυλάκι. Τις ουτοπικές δηλώσεις τις παρέσυρε η αγωνία για την διάσωση της χώρας. Σε ανάγκασε όχι μόνο να σφίξεις τα δόντια, πνίγοντας την ουτοπική σου πλευρά, αλλά και να αποκηρύξεις βασικές σου πεποιθήσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Πιστεύω, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ότι τις αποφάσεις που έλαβες τις πήρες θεωρώντας ότι ήταν οι βέλτιστες μιας γκάμας απαίσιων εναλλακτικών. Και φαντάζομαι ότι ενέτειναν την μοναξιά σου.

Έτσι ήρθαμε στον Μάιο του 2010 όπου σε περίμενε η μεγαλύτερη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει έλληνας πρωθυπουργός σε καιρό ειρήνης. Ξέρεις ότι διαφωνούμε για την ορθότητά της. Δεν έχει σημασία. Σου είπαν ότι ήταν ένα σωσίβιο που μας εξαγόραζε χρόνο ώστε να βρούμε τον δρόμο μας προς στέρεο έδαφος μετά από ένα συγκλονιστικό ναυάγιο. Θεώρησα ότι ήταν ένα τεράστιο βαρίδι που μας σπρώχνει, τόσο εμάς όσο και την υπόλοιπη ευρωζώνη, στον πάτο. Επέλεξες τις συμβουλές των ισχυρών και εκείνων που σε έπεισαν πως, αν μη τι άλλο, το Μνημόνιο αγοράζει πολύτιμο χρόνο. Στον βαθμό που σε γνωρίζω, ξέρω πόσο σε στενοχώρησε η επιλογή σου.

Μήνες τώρα γνωρίζω ότι ξέρεις πως, τελικά, η πορεία του Μνημονίου απέτυχε επειδή η αποτυχία βρισκόταν στο DNA του εγχειρήματος (κι όχι επειδή δεν εφαρμόστηκε όπως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί). Εμείς οι οικονομολόγοι, όπως γνωρίζεις εκ πείρας, διαφωνούμε σχεδόν για όλα. Όμως δύο πράγματα μας έχει διδάξει η ιστορία: (1) Τον πτωχευμένο δεν τον σώζεις δίνοντάς του ακριβά δάνεια, και (2) η βαριά λιτότητα δεν μπορεί ποτέ να μειώσει τα ελλείμματα μιας μακρο-οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της (ιδίως όταν το διεθνές περιβάλλον είναι υφεσιακό).

Μπορεί να ήλπιζες σε κάποιο θαύμα οικονομικό (π.χ. μιας γρήγορη ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας) ή πολιτικό (την επιφοίτηση της κας Μέρκελ από το άγιο πνεύμα) που θα απέτρεπε την σημερινή κατάληξη. Δεν έγινε όμως. Και τώρα καλείσαι, για δεύτερη φορά σε ένα μόλις χρόνο, να πας ακόμα πιο αντίθετα στα πιστεύω σου, στις γνώσεις σου, στο ένστικτό σου. Σου λένε, όπως και πριν ένα χρόνο: "Σκεφτείτε κ. πρωθυπουργέ τι θα γίνει αν δεν πάρουμε τα νέα δάνεια. Πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;" Στον βαθμό που σε ξέρω, γνωρίζω πως δαγκώνεσαι.

Μήνες αρκετοί έχουν περάσει που έχεις λάβει γνώση μιας εναλλακτικής πρότασης (εκείνη που καταθέσαμε με τον Stuart Holland σε διάφορα fora). Από όσο γνωρίζω θεωρείς πως, τόσο από τεχνικής όσο και πολιτικής πλευράς, η πρόταση είναι άρτια: Σε τρία απλά βήματα, τα οποία δεν απαιτούν καμία ουσιαστική παρέμβαση στην Συνθήκη της Λισαβόνας, (α) αντιμετωπίζεται η τραπεζική κρίση της ευρωζώνης, (β) αποδυναμώνεται η κρίση δημόσιου χρέους και (γ) ξεκινά ένα νέο Σχέδιο Marshall για ολόκληρη της ευρωζώνη έτσι ώστε να γίνει πράξη η ανάπτυξη που θα 'δολοφονήσει' την Κρίση. Αν απλώς διαφωνούσες με αυτή την πρόταση, δεν θα αναφερόμουν σε αυτήν. Το κάνω επειδή φοβάμαι ότι... συμφωνείς.

Θα μου πεις: "Πώς μπορώ ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάω στις Βρυξέλλες και να τους προτείνω μια πρόταση για την ανάπλαση της ευρωζώνης ολάκερης; Ιδίως όταν οι δικοί μου σύμβουλοι μου λένε να το ξεχάσω;"

Θα σου απαντήσω: Πώς μπορείς ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάς στις Βρυξέλλες για να αποδεχθείς ένα νέο, ογκώδες δάνειο το οποίο σε καμία των περιπτώσεων (ακόμα κι αν αποδεχθούμε ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) δεν πρόκειται ούτε καν να επιβραδύνει την εκρηκτική πορεία του δημόσιου χρέους; Πως θα αντιμετωπίσετε σε ένα χρόνο από σήμερα, εσύ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ, την κρίση νομιμοποίησης σε Βορρά και Νότο που αναπόφευκτα θα προκύψει καθώς οι εγγυήσεις και τα δάνεια των γερμανών και ολλανδών φορολογούμενων καταλήγουν (μέσω του Υπουργείου Οικονομικών μας) στις ημι-πτωχευμένες τράπεζες, την ώρα που το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, το ΑΕΠ μας να μειώνεται και οι έλληνες να εξαθλιώνονται χωρίς κανένα όφελος;

Θα με ρωτήσεις: "Και τι να κάνω τότε;"

Θα σου πω κάτι που θα ακουστεί ίσως ουτοπικό αλλά το οποίο πιστεύω είναι η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική που σου απομένει. Αν κάποιος μπορεί να εκτιμήσει τον ρεαλισμό αυτού που θα σου προτείνω, αυτός είσαι εσύ: Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο.

Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. Ότι, αν αναγκαστεί, η Ελλάδα θα πορευτεί, εντός μεν της ευρωζώνης, αλλά άνευ δανείων. Αν σε ρωτήσουν ποια είναι αυτή η λογική και βιώσιμη βάση, την απάντηση την ξέρεις. Την έχεις ήδη μελετήσει. Εξήγησέ την στον κόσμο. Και πες ότι μέχρι να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στις Βρυξέλλες, μια συζήτηση που έχουν προτείνει έτσι κι αλλιώς σοβαροί άνθρωποι όπως ο Tremonti και ο Yuncker, εσύ δεν θα δεχθείς ούτε ένα ευρώ από τους εταίρους μας. Απαίτησε μια συζήτηση επί της αρχής της ιδέας για το ευρωομόλογο και για την πρόταση ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (κάνοντας χρήση των ευρωομολόγων) στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Marshall. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι αυτή η συζήτηση να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια: Να ζει μετρημένα και εντός των ορίων των δυνατοτήτων της. Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ) στα €1000 και για όσο καιρό χρειάζεται. Θα αναστείλουμε όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε ένα ακόμα τοκογλυφικό δάνειο στο χρέος της χώρας.

Βροντοφώναξε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εγκαλείται επειδή ζούσε με δανεικά και, τώρα που πτώχευσε, να της επιβάλουν κι άλλα δανεικά τα οποία εκείνοι που της τα επιβάλουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε. Κλείσε λέγοντας ότι αυτό θυμίζει τις χειρότερες πρακτικές της Wall Street στην περίοδο των subprime στεγαστικών δανείων, τότε που οι τράπεζες πάσχιζαν να πείσουν πτωχευμένα νοικοκυριά να δανείζονται ποσά που δεν υπήρχε πιθανότητα να επιστρέψουν. Μόνο που τώρα το παιχνίδι αυτό αφορά μια ολόκληρη χώρα. Κι όχι μόνο. Πες ότι ως Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν δικαιούσαι να συνυπογράψεις άλλη μια δανειακή συμφωνία που απειλεί με κατάρρευση όχι απλώς μερικές τράπεζες ή μια μικρή μεσογειακή χώρα αλλά ακόμα και την ιδέα μιας ενωμένης, δημοκρατικής Ευρώπης.

Κάποια στιγμή, προς το τέλος της ομιλίας σου, κοίταξε κατευθείαν κάποια κάμερα της οποίας το βίντεο, να είσαι σίγουρος, θα αναρτηθεί αμέσως στο Διαδίκτυο και, απευθυνόμενος στον Γερμανό ψηφοφόρο, πες στα αγγλικά: "Είναι σκανδαλώδες εσείς οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί να πρέπει να δίνετε δάνεια στο κράτος μας, όχι για να τα επενδύουμε παραγωγικά, αλλά για να αποπληρώνουμε πτωχευμένες τράπεζες που, καθώς ξέρουν σε τι οικτρή κατάσταση είναι τα λογιστικά τους βιβλία, δεν δανείζουν και που, έτσι, λειτουργούν ως μαύρες τρύπες που καταπίνουν την οικονομική ενέργεια που παράγεις εσύ, ο γερμανός εργαζόμενος, την ώρα που ο έλληνας συνάδελφός σου υποφέρει χωρίς μέλλον."

Αμέσως μετά χαιρέτησε τον κόσμο και κινήσου προς το ποδήλατό σου. Και τότε, για πρώτη φορά μετά από καιρό, δεν θα νιώθεις μόνος σου. Ίσως για πρώτη φορά θα έχεις συμμετάσχει σε μια συγκλονιστική στιγμή της Συμμετοχικής Δημοκρατίας για την οποία έχουμε πασχίσει μαζί, ξοδεύοντας μελάνι και πολλές ώρες συνεδριάσεων. Στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες μπορεί να μην έχουμε Άμεση Δημοκρατία (κάτι που απαιτεί όχι μόνο συμμετοχικούς θεσμούς αλλά και άσκηση εκτελεστικής εξουσίας) όμως έχουμε μια αναβίωση της Αρχαίας Αγοράς στην οποία ο αντιεξουσιαστής Γιώργος θα ένιωθε σαν στο σπίτι του.

Σε περιμένουμε.

ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη - εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε.

Συρία: 120 νεκροί στρατιώτες... λέει το καθεστώς

ΠΑΣΟΚικό πανηγυράκι αύριο με Ασεμπίγιο σα να μη συμβαίνει τίποτα!!

Η επίσημη παρουσίαση της πρότασης του Ισπανού αρχιτέκτονα Josep Acebillo για την ανάπλαση του Ελληνικού θα πραγματοποιηθεί αύριο, σε συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας "Ελληνικό Α.Ε."... μιας και ο λαός πρέπει να πειστεί ότι η Κυβέρνηση εργάζεται και παράγει έργο...

Όπως ανακοίνωσε απόψε ο καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, που ορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος της "Ελληνικό Α.Ε." η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα, όπως και προηγούμενες προτάσεις για την ανάπλαση του ακινήτου θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαδικασία διαβούλευσης του τελικού σχεδίου ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι προτάσεις για την ανάπλαση του Ελληνικού είχε υποβάλει παλαιότερα και ο ίδιος ο κ. Πολλάλης.

Στόχος του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη που χειρίζεται το ζήτημα από κυβερνητικής πλευράς είναι, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει δημοσιευθεί η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους επενδυτές που θα αναλάβουν την υλοποίηση της επένδυσης. Ο κ. Παμπούκης πρόκειται να παρευρεθεί άλλωστε στην αυριανή εκδήλωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο, εφάμιλλο του Central park (Νέα Υόρκη), ή του Hyde Park (Λονδίνο), το οποίο θα είναι ελευθέρα προσβάσιμο σε όλους του κατοίκους του λεκανοπεδίου. Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα υπάρχουν επίσης "ζώνες" αφιερωμένες στην παιδεία, τις επιστήμες, την έρευνα - τεχνολογία, πιθανώς ξενοδοχεία και μαρίνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανάπλαση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας.

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre Belgique» δημοσιεύει δισέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο ελληνικός ουρανός λίγο πιο καθαρός» και υπότιτλους: «Θα εκταμιευθούν 12 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας» και «Επιπλέον βοήθεια στο πρόγραμμα του Μαΐου 2010, ύψους 60 δισ. θα καταβληθεί».

Παράλληλα η επίσης γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L'Echo», δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Ελλάδα: Συμφωνία και αβεβαιότητες» και με υπότιτλο: «Οι εντάσεις παραμένουν ανάμεσα στα διάφορα ελληνικά κόμματα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας». To κύριο άρθρο της εφημερίδας, του Philippe Galloy, έχει τίτλο: «Η Ελλάδα γλίτωσε παρά τρίχα!» Το άρθρο χαιρετίζει την ευτυχή εξέλιξη της συνάντησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα και επισημαίνει ότι οι αγορές χαιρέτησαν επίσης αυτήν τη διπλή προσπάθεια (της Ε.Ε. να βοηθήσει εκ νέου και της Ελλάδας να εντείνει τις προσπάθειές της). Τα επιτόκια, όπως επισημαίνεται, πέρασαν από 17% σε 15,5%, όσον αφορά τα δεκαετή ομόλογα: «Βέβαια, αυτές οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ανυπόφορες για μια οικονομία σε τόσο κακή κατάσταση, όσο η Ελλάδα. Αλλά η βελτίωσή τους δείχνει στους Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αποφάσεις τους οδεύουν σε καλή κατεύθυνση» το άρθρο καταλήγει με : «Μία διέξοδος από την κρίση διαφαίνεται εκ νέου. Επιτέλους!».

Στην ίδια εφημερίδα o Marc Lambrecht παρουσιάζει συνέντευξη του Rolland Gillet, καθηγητή οικονομίας στη Σορβόννη και εμπειρογνώμονα σε διάφορες διεθνείς δεξαμενές σκέψης με τίτλο: «Αντί να δανείζουμε, ας χαρίσουμε λεφτά στους 'Έλληνες» και με υπότιτλο: «Δωρεά 80 δισ. αλλά με ανταλλάγματα». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν φτάσει στα όριά τους διότι καθυστερούμε συνεχώς μια πραγματική λύση. Εάν δεν καταλήξουμε, η φερεγγυότητά μας ως Ευρωπαίοι θα θιχτεί».

Στον ολλανδόφωνο βελγικό Τύπο εξάλλου ο Βρετανοαμερικανός οικονομολόγος Willem Buiter σε συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της "De Morgen" υπό τον τίτλο «Το 2013 θα έχουμε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα πτωχεύσει εκ νέου μετά το 1948», εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τελικώς δεν θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία το 2013, γεγονός που όπως υπενθυμίζει θα σηματοδοτήσει την πρώτη χρεοκοπία δυτικοευρωπαϊκής χώρας μετά το 1948.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά την Ελλάδα, ο Willem Buiter υποστηρίζει ότι είναι μια «πλούσια χώρα», με την έννοια ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και ως εκ τούτου συμμερίζεται την άποψη ότι έχει θεωρητικά την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της. Ωστόσο, πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί και της συνακόλουθης αδυναμίας των αρχών να επιβάλουν στους πολίτες τα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Τέλος αναλυτικές αναφορές στο περιεχόμενο της συμφωνίας που βρίσκεται στα σκαριά για την χορήγηση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα περιέχει δίστηλο ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύεται στις εσωτερικές στήλες του σαββατιάτικου φύλλου της "De Tijd" υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υπό την κηδεμονία της ΕΕ και του ΔΝΤ» και υπότιτλους «Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν χάνει όμως όλο τον έλεγχο για τις ιδιωτικοποιήσεις» και «Αφόρητες οι πιέσεις στον ηγέτη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει την συμφωνία».

ΠΓΔΜ: Η αστυνομία συνέλαβε τον Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγό ενός μικρού κόμματος

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε το απόγευμα στα Σκόπια τον Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγό του μικρού κόμματος “Ενωμένοι για τη Μακεδονία”, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του. Στο αυτοκίνητο του Λ. Μπόσκοσκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι από το οποίο αποχώρησε πριν από δύο χρόνια και προχώρησε στην ίδρυση δικού του κόμματος.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μπόσκοσκι κατηγορούσε συνεχώς τον Νίκολα Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ, Σάσο Μιάλκοφ (συγγενικό πρόσωπο του κ. Γκρούεφσκι) για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για παράνομο προσωπικό πλουτισμό.

Το κόμμα του Λ. Μπόσκοσκι απέσπασε μικρό ποσοστό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο Μπόσκοσκι είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ την περίοδο 2001-2002 στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών στη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ το 2001, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όμως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ήταν αθωωτική.

Επίσκεψη των μεταλλωρύχων από τη Χιλή στα μεταλλεία Βωξίτη της Οίτης

Τις υπόγειες στοές στα μεταλλεία Βωξίτη της Οίτης στα Δύο Βουνά επισκέφτηκαν σήμερα το μεσημέρι οι μεταλλωρύχοι από τη Χιλή που βρίσκονται στην Ελλάδα φιλοξενούμενοι από τους εργαζόμενους στα συγκεκριμένα μεταλλεία.

Έλληνες και Χιλιανοί μεταλλωρύχοι βρέθηκαν σε βάθος 3 χιλιομέτρων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων για να δουν από πολύ κοντά τον τρόπο της παραγωγής, τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνάδελφοί τους.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις ημέρες παραμονής μας στην Ελλάδα" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τους, Χόρχε Γκουελαρίγιος, καθώς έβγαινε από τις στοές των μεταλλείων με τους Έλληνες συναδέλφους του. Ο ίδιος υπογράμμισε πως "τόσο τα εργαλεία όσο και τα μέσα παραγωγής στα συγκεκριμένα μεταλλεία είναι πολύ σύγχρονα", δίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την παροχή αέρα ενώ παράλληλα έμεινε ενθουσιασμένος και από τις ημέρες των διακοπών στην Αθήνα και την Κρήτη.

"Οι διακοπές για μας ήταν κάτι ξεχωριστό και μάλιστα στην Ελλάδα που είχαμε απόλυτη ανάγκη μετά την περιπέτεια μας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπός τους ενώ κατά την παραμονή τους στα μεταλλεία δεν έχαναν ευκαιρία να χειριστούν διάφορα μηχανήματα που υπήρχαν στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Βωξίτη.

"Για μας ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να βρεθούμε δίπλα σε συναδέλφους μεταλλωρύχους που δοκιμάστηκαν τόσο πολύ", τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα μεταλλεία της ΕΛΜΙΝ κ. Θόδωρος Μαργωμένος για να συμπληρώσει πως "η περιπέτειά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι 69 μέρες, 700 μέτρα κάτω από τη γη στο μετάλλιο του Σαν Χοσέ της Χιλής μας συγκλόνισε όλους και πήραμε την απόφαση να τους καλέσουμε στην Ελλάδα".

Η επίσκεψη των μεταλλωρύχων από την Χιλή μαζί με τις οικογένειές τους στη χώρα μας ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ που θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους κουβαλώντας μαζί τους πλούσιες εμπειρίες τόσο από τις διακοπές τους όσο και από τις διάφορες συναντήσεις τους.

ΓΑΠ: Διόρισε στο γραφείο του Πρωθυπουργού απόφοιτος Λυκείου για να του λύσει τα επικοινωνιακά προβλήματα!!!

Δείτε το ΦΕΚ με το οποίο ο Παπανδρέου διορίζει τον πρασινοφρουρό απόφοιτο Λυκείου, Παναγιώτη Παπαχατζή στην Μονάδα Πολιτικού και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού... χειρότερα και από το 1981...

http://2.bp.blogspot.com/-aoVDO48kfSI/Te0KnALaZAI/AAAAAAACAhs/JN6rv1ImLUk/s1600/fek+papaxatzis1+copy.jpg

Δεκάδες γυναίκες φορώντας στολές καμαριέρας διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο όπου ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε "αθώος"

Φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα, ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα σε δικαστήριο του Μανχάταν. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο, δεκάδες γυναίκες ντυμένες με στολές καμαριέρας φώναζαν "Ντροπή σας, ντροπή σας", χωρίς να σταματούν καθόλου.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ, η οποία τόν κρατούσε από το μπράτσο. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αντέδρασε την ώρα που περνούσε μπροστά από τους διαδηλωτές.

Μία από τις διαδηλώτριες, η Τζοζελίν Αγκρέστα, μία Δομινικανή που εργάζεται στο ξενοδοχείο Plaza Hotel, υπογράμμισε ότι ήλθε με σκοπό να "υποστηρίξει μία συνάδελφο που δέχθηκε επίθεση. "Ήρθαμε για να πούμε ότι δεν είμαστε σκλάβοι, ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας" δήλωσε.

Ακόμη και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο δικαστής, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι άκουγαν τις κραυγές των διαδηλωτών, χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς λένε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 16:18 ώρα Ελλάδος, ο δικαστής ρώτησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αν θα δηλώσει ένοχος ή αθώος.

"Ξέρετε ότι αν δεν δηλώσετε ένοχος συμφωνείτε να είστε παρών σε όλες τις ακροάσεις του δικαστηρίου", προειδοποίησε ο δικαστής. Ο Στρος Καν κούνησε το κεφάλι. Στη συνέχεια κοίταξε τον δικαστή και είπε στα αγγλικά με μπάσα φωνή "αθώος".

Πίσω του, η Αν Σινκλέρ καθόταν μαζί με μία γυναίκα. Στην αίθουσα, δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως Γάλλοι, έγραφαν μανιωδώς στα κινητά τηλέφωνά τους, ανεβάζοντας πληροφορίες στο Twitter.

"Κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα σας χαμηλά, αν τα δω πάνω από το κεφάλι σας, είναι δικά μου", απείλησε μια γυναίκα, από το προσωπικό ασφάλειας του δικαστηρίου.

Μετά από τη διαδικασία, ο Στρος Καν επιβιβάστηκε μαζί με τη σύζυγό του στο μαύρο τζιπ τους για να κατευθυνθεί προς την πολυτελή κατοικία τους, όπου θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη του.

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, ο δικηγόρος του Στρος Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν "ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε εξαναγκασμός", σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η καμαριέρα.

Από την πλευρά του, ένας από τους δικηγόρους της καμαριέρας, χαρακτήρισε την πελάτισσά του ως μία "γυναίκα αξιόλογη και αξιοπρεπή", η οποία υπέστη μία "φοβερή σεξουαλική επίθεση".

Εκτός τόπου και χρόνου οι ΠΑΣΟΚοι-Παπουτσής: Θέμα επικοινωνιακής τακτικής η αποδοχή του μεσοπρόθεσμου από την κοινωνία-Τα ΜΜΕ φταίνε για όλα!!!

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Χρήστος Παπουτσής τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι είναι δείγμα αναξιοπιστίας για μια χώρα, ενώ ερωτηθείς για το αν θα περάσει το μεσοπρόθεσμο στην κοινωνία απάντησε ότι είναι θέμα παρουσιασης και χειρισμού!! Δηλ. είναι θέμα επικοινωνιακής τακτικής και περιτυλίγματος μας λέει ο Παπουτσής... που θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είμαστε άνεργοι ή μας πετσοκόψαν τους μισθούς και μας ξεσκίσαν στη φορολογία!!!

Παράλληλα έκανε κριτική στα μέσα ενημέρωση λέγοντας ότι με δημοσιογραφικά τρικ δημιουργούν τριβές και θα πρόσφεραν υπηρεσία στη δημοκρατία αν έστω και μια φορά αποκάλυπταν τις πηγές τους

Γερμανία: "Τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι ουτοπικά", ισχυρίζεται δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel

"Οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερα χρήματα - και θα τα πάρουν. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα μέσα δεν μπορεί να εξυγιανθεί η χώρα, η οικονομία συρρικνώνεται και τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι ουτοπικά", υποστηρίζει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, και της τρόικας ότι το νέο πακέτο θα είναι "της τάξης άνω των 100 δισ., εάν η Ελλάδα το 2013 και το 2014 θα καταφεύγει στην ξένη βοήθεια". Όσο για την πίεση της Γερμανίας να συμπεριληφθούν και ιδιώτες επενδυτές καθώς και τράπεζες σε νέο πακέτο για την Ελλάδα γράφει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια "δεν θα προέλθουν και πάλι αποκλειστικά από δημόσια ταμεία, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κύκλο των συνεργατών του".

Το δημοσίευμα διαπιστώνει αποτυχία στο στόχο μεταρρύθμισης του γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας και αναφέρεται στη ΔΕΗ και τον πρόεδρο του συνδικάτου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, "πρώην τροτσκιστής" που έχει στο γραφείο του αναρτημένα πόστερ των Τσε Γκουεβάρα, Μαρξ και Τρότσκι. "Από το 1999 το συνδικάτο του παίρνει άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις του εργοδότη του άνω των 31,3 εκ. Ευρώ. Άκρως παρανοϊκό: Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το συνδικάτο πήρε 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του - της κυβέρνησης και του προγράμματος περικοπών", γράφει το Spiegel.

Τα συνδικάτα στους κρατικούς οργανισμούς "παίρνουν θέση για να τρομάξουν τους ενδεχόμενους επενδυτές", λέει το ρεπορτάζ παραπέμποντας στον πρόεδρο του συνδικάτου Φωτόπουλο, που θέλει να κόψει το ρεύμα στους Έλληνες, αν η επιχείρηση πουληθεί όπως σχεδιάζεται. Ως προνομιακός "παράδεισος" αναφέρεται και η επιχείρηση "Ελληνικά Πετρέλαια", όπου "οι 2500 απασχολούμενοι παίρνουν 17,8 μισθούς, ενώ οδηγοί και θυρωροί έχουν εισόδημα 90.000 το χρόνο".

Αμφιβολίες διατυπώνονται για τις προοπτικές επιτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων και εξαιτίας της υπερδιογκωμένης γραφειοκρατίας των ελληνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα έχουν χαθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 31 δισ. ευρώ.

Στις "καλές σελίδες" της κρίσης, για τους τουρίστες τουλάχιστον, καταχωρείται η αύξηση του προσωπικού φύλαξης της Ακρόπολης που επέτρεψε την επιμήκυνση του ωραρίου επίσκεψης στην Ακρόπολη μέχρι τις 19:00.

Υπέρ της διατήρησης του 51% των λιμανιών στο δημόσιο ο πρόεδρος του ΟΛΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων

Υπέρ της διατήρησης του 51% των λιμανιών στο δημόσιο και στη δημιουργία «Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων» που θα επιλύει τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του οργανισμού.

Ο κ. Ανωμερίτης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης τμημάτων ή δραστηριοτήτων των λιμενικών εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές εφόσον αυτοί δημιουργήσουν νέες υποδομές και μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.

Ωστόσο δήλωσε ότι "το θατσερικό μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του" και πρόσθεσε: "Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις».

Είναι ανάγκη τόνισε η ιδιοκτησία των λιμανιών να είναι δημόσια με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και να υπάρχει παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές μόνο των νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών, μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της Ευρώπης σε ποσοστό 96% είναι δημόσια και μόλις το 4% ιδιωτικά.

Ο κ.Ανωμερίτης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΟΛΠ που έγινε πλήρως δεκτή από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του «Αττικού Λιμενικού Συστήματος» με απορρόφηση των οργανισμών Λιμένων Λαυρίου Ελευσίνας και Ραφήνας.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Σάββα Ξηρού να διακοπεί για πέντε μήνες η κράτησή του, για νοσηλεία

Με ψήφους δύο κατά και μία υπέρ, απορρίφθηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά, το αίτημα του Σάββα Ξηρού, να διακοπεί για πέντε μήνες η κράτησή του στις φυλακές, προκειμένου να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ο Σάββας Ξηρός συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, βαρύτατα τραυματισμένος από έκρηξη βόμβας και από τότε εκτίει ποινή κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στην οργάνωση "17 Νοέμβρη".

Συνοδεία ανδρών των ΕΚΑΜ και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ξηρός έφθασε γύρω στις 9 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά.

Ήταν φανερά καταβεβλημένος λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, στην κατάθεσή του τόνισε ότι κάθε φορά πηγαίνει για ένα πρόβλημα στο νοσοκομείο χωρίς να μπορεί η κατάσταση του να αντιμετωπιστεί σφαιρικά, ενώ ανέφερε ότι «ο εσωτερικός κανονισμός της φυλακής τις περισσότερες φορές βάζει φραγμούς στην όλη διαδικασία».

Ανέφερε επίσης ότι πέραν των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει στα μάτια και στα αυτιά, έχει οιδήματα και στα πόδια και μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει να διαγνώσουν τι τα προκαλεί.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση του Σάββα Ξηρού.

Τόνισε ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, καθώς μπορεί να έχει γίνει ο έλεγχος του φακέλου του κρατουμένου αλλά το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα γίνει αυτή η επέμβαση και πόσο χρόνο θα χρειασθεί η αποθεραπεία του. Σημείωσε ότι ναι μεν προκύπτει η ανάγκη θεραπείας και επεμβάσεων αλλά όχι η ανάγκη συνεχούς νοσηλείας του. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη για τη διακοπή της ποινής, εφαρμόζεται σε περίπτωση άμεσης και επείγουσας βλάβης της υγείας και ανέφερε ότι ο Σ.Ξηρός θα μπορούσε να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, να κάνει τις επεμβάσεις που χρειάζεται υπό φρούρηση και στη συνέχεια να υποβληθεί αίτημα για κατ' οίκον νοσηλεία.

Σύμφωνα με την κατάθεση του ωτορινολαρυγγολόγου γιατρού, ο Σάββας Ξηρός που έχει βαρηκοΐα πρέπει να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο με εξειδικευμένα μηχανήματα, καθώς το ακουστικό του νεύρο ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει και μπορεί να επέλθει πλήρης κώφωση.

Από την πλευρά ο Οφθαλμίατρος που τον παρακολουθεί από το 2005 τόνισε ότι αν ο Σάββας Ξηρός δεν οδηγηθεί άμεσα σε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο για μεταμόσχευση στο ένα μάτι και αφαίρεση της σιλικόνης στο άλλο, η κατάστασή του θα χειροτερέψει, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στη φυλακή δεν μπορεί ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί και τον βοηθάει ο αδελφός του, που είναι και συγκρατούμενος του.

Το αίτημα του Σάββα Ξηρού για αποφυλάκιση εξετάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Μάιου. Η εκδίκαση της υπόθεσης τότε οδηγήθηκε σε αναβολή μετά από πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνώμη του νοσοκομείου Κορυδαλλού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 557 παρ.3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Τουρκία θέτει επίσημα "βέτο" στην εκλογή της Αυστριακής πρώην υπουργού Εξωτερικών Πλάσνικ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ

Έντονη δυσαρέσκεια στη Βιέννη, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει "βέτο" στην εκλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξαιτίας της "αντιτουρκικής" στάσης της κ. Πλάσνικ στη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Λιθουανία, που προεδρεύει φέτος του διεθνούς Οργανισμού, είχε προτείνει επίσημα για τη θέση αυτή την πρώην υπουργό Εξωτερικών, της οποίας η υποψηφιότητα συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη για τη διαδοχή του νυν Γ.Γ. Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαρακτήρισε σήμερα "τελείως ακατανόητη" τη στάση της Αγκυρας τονίζοντας πως η Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί το "βέτο", ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο κ. Σπίντελεγκερ υπενθύμισε πως κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Βιέννη, αρχές Μαίου, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αποφευχθεί ένα εκατέρωθεν "μπλοκάρισμα" των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, την οποία διεκδικεί και ο Τούρκος διπλωμάτης, Ερσιν Ερτσίν, ενώ η Αγκυρα φέρεται να αρνείται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Σε ανακοινώσεις τους οι ηγεσίες των δύο αυστριακών ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας), ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο, δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο έφεραν την Τουρκία να επιδιώκει να μπλοκάρει μια εκλογή της 54 χρονης πρώην επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε δηλώσει εξαρχής τόσο προς την Αυστρία όσο και στη λιθουανική προεδρία, πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ και η απόφασή της αυτή είναι αμετάκλητη.

Ο ίδιος αιτιολογώντας την απόφαση τόνισε ότι "η κ. Πλάσνικ αμφισβητεί την δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για πολιτιστικούς λόγους και μια τέτοια προσωπικότητα δεν θα ήταν η ορθή για τον ΟΑΣΕ, ο οποίος ενσωματώνει τις αξίες, τα ιδανικά και τους κανόνες της ΕΕ", ενώ η εφημερίδα προσθέτει πως την οργή της Τουρκίας προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος και η Αρμενία υπέβαλαν γραπτώς ενστάσεις έναντι του Τούρκου υποψηφίου Ερσιν Ερτσίν.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του προς τους ομολόγους του τόνιζε ότι η Αυστριακή πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη από όλους τους υποψηφίους για τη διαδοχή του νυν γραμματέα του Οργανισμού, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών, έπειτα από πρόταση του προεδρεύοντα του οργανισμού και μετά την εξέταση των υποψηφιοτήτων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, τέσσερις χώρες έχουν προτείνει υποψηφίους τους και εκτός της Αυστρίας με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η Πορτογαλία έχει ως υποψήφιο τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζοάο Σοάρες, η Τουρκία το νυν πρέσβη της στη Βραζιλία, Ερσιν Ερτσίν και η Ιταλία το διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείτο εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη για τη θέση αυτή και την υποστήριξή τους φέρεται να έχουν εκφράσει ήδη οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη από τις οποίες επισημαίνεται ότι με την πολιτική της πείρα η ίδια θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του Οργανισμού προσδίδοντάς του μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Αγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως "ειδικός πρέσβης" για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Οστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...

ΠΓΔΜ-εκλογές: Για λάδωμα δημόσιων υπαλλήλων για να ψηφίσουν Γκρούεφσκι κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των διεθνών παρατηρητών

Για διοχέτευση κρατικών πόρων στους δημόσιους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ, προκειμένου να υπερψηφίσουν το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στις χθεσινές εκλογές αλλά και για μεροληπτική στάση της δημόσιας τηλεόρασης, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των διεθνών παρατηρητών των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια.

Αναγνωρίζοντας ότι, οι εκλογείς μπόρεσαν να εκφράσουν ελεύθερα την βούληση τους, στις χθεσινές εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι εκπρόσωποι των διεθνών παρατηρητών που παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία των εκλογών στην γειτονική χώρα, επισημαίνουν, ότι, σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρξε σαφής διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των κομματικών και κρατικών δραστηριοτήτων.

Κατά τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επαληθεύθηκαν ισχυρισμοί ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χορηγήθηκαν παροχές στους δημόσιους υπάλληλους της χώρας, προκειμένου να υποστηρίξουν με την ψήφο τους, τον κυβερνητικό σχηματισμό ενώ, όπως τονίζεται, δεν έλλειψαν και κρούσματα εκφοβισμού ψηφοφόρων.

Οι παρατηρητές ψέγουν την στάση της δημόσιας τηλεόρασης των Σκοπίων που, όπως αναφέρουν, παρά τις νομικές της υποχρεώσεις, λειτούργησε προπαγανδιστικά υπέρ των κομμάτων του κυβερνητικού μηχανισμού.

ΝΔ: Συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, προσθέτοντας και αδίκημα για κατασκοπεία

Συμφωνεί η ΝΔ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων που διερευνήθηκε από Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία συζητεί αυτή την ώρα το πόρισμά της.

Όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ προτείνει να περιληφθεί στο κατηγορητήριο του πρώην υπουργού και το αδίκημα της κατασκοπείας και, για την ακρίβεια, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας.

ΠΓΔΜ: Τελικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Νικητής το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, ενώ αύξηση του ποσοστού της σημείωσε η αντιπολίτευση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που εκλέγονται από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 38,98,% και εκλέγει 56 βουλευτές (περίπου 48% είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια και είχε εκλέξει 63 βουλευτές ), έναντι 32,78 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα και 42 βουλευτές (περίπου 22% στις προηγούμενες εκλογές και 27 βουλευτές).

Τα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα που συμμετείχαν αυτόνομα στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά και δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 10, 24 % και 15 έδρες και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,90% και 8 έδρες, ενώ ποσοστό 2,67% και 2 έδρες έλαβε το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα του δημάρχου της πόλης Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι.

Γερμανία: Διατηρείται η σύσταση για μη κατανάλωση ωμών σαλατικών, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν στους πολίτες να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών, τομάτες, αγγούρια και σαλάτες, εφόσον δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η προέλευση του βακτηρίου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους στην Ευρώπη.

"Το (υγειονομικό) Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων διατηρούν τις συστάσεις τους να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών, τοματών και ωμών σαλατών", είπε η Άιγκνερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Στον κατάλογο των "ύποπτων" τροφίμων έχουν προστεθεί και οι φύτρες, μολονότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε μόλυνση από το βακτήριο E.coli.

"Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν παρουσία του βακτηρίου. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε το συναγερμό", κατέληξε η υπουργός.

Μια βροχή δεν "σώζει" το θεσσαλικό κάμπο- Το υδατικό ισοζύγιο και η εικόνα του Πηνειού, σύμφωνα με μελέτη του Παν/μίου Θεσσαλίας

http://kapodistriako.uoa.gr/stories/137_en_01/137_kampos.jpgΜονίμως αρνητικό είναι τα τελευταία χρόνια- και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό- το υδατικό ισοζύγιο στη λεκάνη του Πηνειού, ενός από τους πλέον επιβαρυμένους ποταμούς της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νικήτας Μυλόπουλος, το πρόβλημα της λειψυδρίας ή αυτό που συνηθίσαμε να περιγράφουμε ως κρίση του νερού, δεν έχει καμιά σχέση με το πόσο έβρεξε την εκάστοτε χρονιά.

"Η περίπτωση της Θεσσαλίας- αναφέρει ο καθηγητής σε σχετική έρευνά του- είναι δυστυχώς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εχθρικής προς το περιβάλλον πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η κατανάλωση σε όλο το υδατικό διαμέρισμα έχει φτάσει στο 25% του νερού που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα, με την άρδευση να καταλαμβάνει το 93% της συνολικής χρήσης".

Το πιο άμεσο και εμφανές αποτέλεσμα της εξάντλησης των υδατικών πόρων στην περιοχή είναι η σημερινή εικόνα του Πηνειού, όπου η μέση ετήσια παροχή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολείπεται σχεδόν συστηματικά του ελάχιστου επιτρεπόμενου οικολογικού ορίου, που πρακτικά ορίζει τη βιωσιμότητα του ποταμού.

"Στη λεκάνη του Πηνειού, το υδατικό ισοζύγιο είναι μονίμως αρνητικό τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό. Το μέσο ετήσιο έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο αγγίζει το 1 δισ. m3, όσο δηλαδή περίπου καταναλώνει όλος ο ελληνικός πληθυσμός για την ύδρευσή του", εξηγεί ο κ. Μυλόπουλος.

Το έλλειμμα αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι που δημιουργεί τόσο τη σημαντική μείωση της απορροής του Πηνειού, όσο και τη δραματική πτώση της στάθμης των υδροφόρων οριζόντων, που επικοινωνούν κατά τόπους με το ποτάμιο σύστημα.

Οι παράλληλες ανθρώπινες επιδράσεις, που εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους (αμμοληψίες, εκχερσώσεις, επέκταση οικισμών, παρεμβάσεις στη φυσική κοίτη του ποταμού) συμπληρώνουν, αλλά και εντείνουν το πρόβλημα.

Εξάλλου, από ποιοτική άποψη, ο Πηνειός θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο επιβαρυμένα ποτάμια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Δέχεται αστικά λύματα πόλεων και κωμοπόλεων (με χωματερές δίπλα ή και μέσα στην κοίτη), βιομηχανικά απόβλητα (μεταξύ των οποίων και τα απόβλητα ορισμένων χημικών βιομηχανιών), κτηνοτροφικά απόβλητα, χιλιάδες τόνους γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων.

Τα αίτια της οικολογικής καταστροφής, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα: η απουσία οργανωμένων αρδευτικών δικτύων, η ακαταλληλότητα των υπαρχόντων, οι απαρχαιωμένοι τρόποι άρδευσης, καθώς και η ίδια η διάρθρωση των καλλιεργειών, με κύριο χαρακτηριστικό την καθιέρωση υδροβόρων και χημικοσυντηρούμενων ειδών.

"Το να θέσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές του αιτίες και επιπτώσεις, χωρίς εμμονές και ψευδαισθήσεις, είναι το πρώτο βήμα για να σχεδιάσουμε τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Και σε αυτόν το σχεδιασμό δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις από την προϊούσα 'αλλαγή' ή απορρύθμιση του κλίματος και τη συνακόλουθη αύξηση της συχνότητας των ακραίων υδρολογικών φαινομένων (πλημμύρες - ξηρασία), που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο μας και επιβάλλουν μέτρα και λύσεις που διέπονται από άλλο πνεύμα και λογική", υπογραμμίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Και αυτό, εξηγεί, "επειδή το ίδιο το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από φυσικά φαινόμενα, όπως η ανομβρία ή η ξηρασία", αλλά "επειδή επί σειρά ετών, το νερό που καταναλώνεται στις επιμέρους λεκάνες απορροής ξεπερνά κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητά τους, με αποτέλεσμα εκτός των ανανεώσιμων, να καταναλώνεται κι ένα σημαντικό μέρος των μόνιμων υδατικών αποθεμάτων".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για ένα πρόβλημα υπερκατανάλωσης, ένα πρόβλημα ανθρωπογενές, εξόχως πολιτικό στη δομή του, αφού αφορά κατά κύριο λόγο στην επιλογή του μοντέλου ανάπτυξης. "Και εμείς επιλέξαμε τις τελευταίες δεκαετίες ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, που υποτίμησε συστηματικά τα περιβαλλοντικά όρια. Όσοι λοιπόν είναι έτοιμοι να χαρούν για την υγρή φετινή χρονιά, ας γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολύ πιο σύνθετο από το μηχανισμό της φυσικής αναπλήρωσης του νερού ή- με άλλα λόγια- ας γνωρίζουν ότι μια βροχή δεν μας σώζει", επισημαίνει ο κ. Μυλόπουλος.

Quiz (πολύ εύκολο): Ποιος το λέει;

Ποιος λέει:
"Eγώ σας τα 'πα. Δεν με πιστεύατε...
Λουστείτε τώρα τους ξένους επιτρόπους»!!!

Άγριο χώσιμο Μίμη Ανδρουλάκη σε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΓΑΠ: Θεωρεί τον ΓΑΠ αλαζόνα και την Κυβέρνησή ανίκανη να μας βγάλει απ' το αδιέξοδο που δημιούργησε!

Τον Γιώργο Παπανδρέου κατηγορεί ως αλαζόνα ο Μίμης Ανδρουλάκης ενώ παραδέχεται ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας βγάλει απ' το αδιέξοδο που το ίδιο δημιούργησε "ξοδεύοντας πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης" που είχε προφανώς η χώρα επί Καραμανλή!!!

Ταυτόχρονα θέτει το δίλημμα προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να πάρουν «από κοινού μια ύστατη πρωτοβουλία για τη σωτηρία της χώρας», ή να οδηγήσουν «άμεσα τη χώρα σε εκλογές με πραγματικές και όχι μυθιστορηματικές προγραμματικές ατζέντες για τη σωτηρία και την επανεκκίνηση της χώρας», θέτει με μακροσκελή δήλωσή του ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο βουλευτής τηρεί σχεδόν ίσες αποστάσεις από το κόμμα του και τη ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ότι «ο ηγετικός πυρήνας της κυβέρνησης αγνόησε με επιδεικτική αλαζονεία όλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου και ξόδεψε πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης». Και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εν μέσω χρεοκοπίας της χώρας νοιάζεται μόνο να κάνει ταμείο».

Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει και τη στάση πολύ ισχυρών ομάδων επιρροής στην Ελλάδα. Σχετικά αναφέρει ότι «ισχυρές ομάδες επιρροής στην Ελλάδα σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα: Ή διατηρείτε άθικτα όλα τα δεδομένα και τις συνήθειες της εποχής της φούσκας και των δανεικών… ή ρισκάρουμε να προκαλέσουμε χάος και την άμεσε χρεοκοπία της χώρας».

Θεωρεί ότι η δήλωση της Μ. Δαμανάκη περί σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ έγινε κατά λάθος, παραδεχόμενος, ωστόσο ότι ο «εκβιασμός» είναι υπαρκτός. Επίσης θεωρεί ότι οι «αγανακτισμένοι» της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας και τα κοινοβούλια αυτών των χωρών απαιτούν από την Ελλάδα: «ή δέχεστε μια εξουθενωτική λιτότητα ή δεν εγκρίνουμε το νέο δάνειο και συνεπώς σας οδηγούμε σύντομα σε χρεοκοπία».

Αντιπροσωπεία φορέων της ΑΜ-Θ στον Χρ. Παπουτσή για τα κέντρα παράνομων μεταναστών

Με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της δημιουργίας υποδομών παράνομων μεταναστών στην περιοχή, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη και Δημάρχους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ), θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταφέρει και την αρνητική ομόφωνη απόφαση όλων των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων της περιφέρειας, για τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών. Σημειώνεται ότι το έγγραφο διαμαρτυρίας συνυπέγραψαν οι φορείς της περιφέρειας ΑΜ-Θ στην τελευταία τους συνάντηση που έγινε το Σάββατο 4 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Γ. Μιχελάκης για κυβερνητικό σποτ, "Αγανακτισμένους", μνημόνιο-ξένους "επιτρόπους", Μεσοπρόθεσμο και ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή το "προπαγανδιστικό", όπως το χαρακτηρίζει, σποτ που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο. "Σε ποιούς απευθύνονται και ποιός τους πιστεύει;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σχολίασε τα όσα ακούγονται στο συγκεκριμένο σποτ.

"Λένε ότι στους 20 μήνες που πέρασαν έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα, ενώ η αλήθεια είναι ότι στους 20 μήνες που πέρασαν χάθηκαν όσα κερδήθηκαν χρόνια ολόκληρα,. Λένε ότι χτίζουν την Ελλάδα που θέλουμε, ενώ η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως τίποτα δεν κινείται προς τα εμπρός καθώς η χώρα βουλιάζει στην ύφεση.

Οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς, δεν γίνονται με κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας το κίνημα των "Αγανακτισμένων".

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως "θα ήταν ανοησία και αυθάδεια να πει κάποιος ότι θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες" και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες. "Όποιος προσπαθήσει να τις καπελώσει, απλά θα αποδείξει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, ότι δεν καταλαβαίνει τί συμβαίνει", τόνισε προσθέτοντας πως οι πολίτες ξέρουν "ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν "ναι" και ποιοι ψήφισαν "όχι" στο μνημόνιο".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε "εκβιαστικό" και "ψεύτικο" το δίλλημα "ναι στο Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία", γιατί, όπως τόνισε,"δεν λέει καν την αλήθεια". Η χώρα, ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, κινδυνεύει με χρεοκοπία αν συνεχιστεί ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή. "Επικαλούνται το ίδιο εκβιαστικό μήνυμα, την απειλή χρεοκοπίας και τον ισχυρισμό ότι τα κάνουν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία", διατυπώνοντας το ερώτημα πως "μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και να φταίει η ΝΔ για αυτό;"

"Δεν θα φταίνε αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο; Και πόσες φορές ακόμα θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό δίλλημα;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

"Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Γερουλάνος, σχολιάζουν το θέμα των επιτρόπων στα υπουργεία", επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση αντί να βγάζει ανακοινώσεις να απευθυνθεί πρώτα στα στελέχη της.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, επιμένοντας πως "η κυβέρνηση δεν ζητά συναίνεση, αλλά συνενοχή".

"Η συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει και πλέον χορηγείται περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο. Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων και θα τοποθετηθούμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας πως όσον αφορά το θέμα της κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή η ΝΔ θα τοποθετηθεί όταν πρέπει. .

Ευρωπαϊκή περιοδεία, στο μεταξύ, ξεκινά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος την Τρίτη, στις 17.15, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ενώ την Τετάρτη, στις 11.30, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρτένς στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Μαρτένς, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στις 15.30 στα γραφεία της ΕΕ ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Καθοδήγηση Καρατζαφέρη στους "αγανακτισμένους"

«Οι αδέσποτες “βολές” από τις πλατείες δεν μπορούν να εκληφθούν ως αποτελεσματικές. Επιβάλλεται να ακουσθούν συγκροτημένα και ελεύθερα»....

Μέσα απ΄το ΛΑΟΣ εννοείται ;)

Θεσσαλονίκη: Συμπαράσταση της ΝΔ στον Π. Ψωμιάδη

Τη συμπαράσταση της ΝΔ στον Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, του Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μετά την υπογραφή από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιο Σώκο, της απόφασης με την οποία τίθεται σε προσωρινή αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είναι μια εξέλιξη η οποία έπρεπε και μπορούσε να αποτραπεί από την πλευρά της κυβερνήσεως. Κι είναι μια εξέλιξη που δείχνει ένα πνεύμα ρεβανσιστικό. Η ΝΔ συμπαραστέκεται στον Παναγιώτη Ψωμιάδη και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος ο Παναγιώτης θα δικαιωθεί από την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

ΓΑΠ: Επαναφέρει το ΕΤΑΚ που κατήργησε και κατηγορούσε τη ΝΔ ότι το είχε επιβάλλει για να φορολογεί τους φτωχούς!!!

Υπεγράφη η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία τίθεται σε αργία ο Π. Ψωμιάδης

Την απόφαση με την οποία τίθεται σε αργία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την απόφαση του Εφετείου που τον καταδίκαζε σε φυλάκιση ενός χρόνου, με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, υπέγραψε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος.

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απόφαση εστάλη ήδη στην Περιφέρεια και αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του κ. Ψωμιάδη.

Το 64% των Βούλγαρων εκτιμά ότι πρέπει να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε

Το 64% των Βούλγαρων θεωρεί ότι πρέπει να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός στην πόλη Μπέλενε, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων "Afis Agency".

Το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η καταστροφή στην πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία δεν επηρέασε τη γνώμη του για το θέμα, το 37% δήλωσε ότι του δημιούργησε αμφιβολίες και το 11% ότι επιβεβαίωσε την άποψή του.

Την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στηρίζει το 72% των ερωτηθέντων.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το 50% του δεξιού εκλογικού σώματος θα ψήφιζε «ναι» στην κατασκευή της πυρηνικής μονάδας.

Το 69% των υποστηρικτών του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» στηρίζουν το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού. Το σχέδιο εγκρίνει και το 56% των υποστηρικτών του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ATAKA και το 46% των υποστηρικτών του είναι αρνητικό.

Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 3-8 Μαΐου του 2011, σε δείγμα 1.010 ατόμων που ζουν στην πρωτεύουσα, στα περιφερειακά κέντρα, σε μικρές πόλεις και σε χωριά.

Γερμανία-E.coli: ο επικεφαλής της φάρμας στην Κάτω Σαξονία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προϊόντα επιχείρησης μπορεί να ευθύνονται για την μόλυνση

Ο επικεφαλής της γερμανικής φάρμας για την οποία διεξάγεται έρευνα για τη μόλυνση με το βακτήριο E.coli δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φύτρα φασολιών που καλλιεργούνται στο αγρόκτημά του ευθύνονται για τη μόλυνση.

Ο Κλάους Βέρμπεκ, διευθυντής της φάρμας "Gaertnerhof Bienenbuttel" δήλωσε στη Neue Osnabrucker Zeitung ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα στην παραγωγή των φύτρων και ότι δεν υπάρχουν ζώα στο αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

"Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο μπορούν να συνδεθούν οι διαδικασίες που έχουμε εδώ και οι κατηγορίες...Τα φύτρα αναπτύσσονται μόνο από σπόρους και νερό, δεν χρησιμοποιείται καθόλου λίπασμα. Ούτε χρησιμοποιούνται ζωικά λιπάσματα σε άλλα τμήματα της φάρμας", δηλώνει.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, 70 χιλιόμετρα νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρα οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρα φασολιών.

Ούτε ο Κλάους Βέρμπεκ, που είναι και ο ίδιος χορτοφάγος, ούτε κανείς άλλος από το αγρόκτημα δέχθηκαν να μιλήσουν σήμερα στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αγροτική μονάδα . Δύο ένστολοι φύλακες ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην είσοδο της φάρμας, που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό εξοχικό τοπίο.

Μία γειτόνισσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζει καλά τον Κλάους Βέρμπεκ και ότι ασχολείται με τη βιολογική γεωργία εδώ και πολλά χρόνια.

"Πρόκειται για σοβαρούς, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που παράγουν εδώ και πολλά χρόνια βιολογικά προϊόντα...Εργάζονται εδώ και 30 χρόνια . Πρόκειται για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Έχω φάει όλων των ειδών τα λαχανικά από εδώ -περιλαμβανομένων των φύτρων φασολιού- και είναι πολύ νόστιμα. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι η πηγή της μόλυνσης είναι εδώ. Αυτή η υπόθεση μας έχει πολύ στενοχωρήσει, γείτονες και φίλους".

Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε χθες ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρα φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.

Οι αρχές συμβούλευαν εδώ και πολλές ημέρες τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις τομάτες τα αγγούρια και τα μαρούλια και σε κάποιο στάδιο αναφέρθηκε ότι τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Ντάνιελ Μπαρ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD: "Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η εταιρεία στην περιοχή Ιλζεν αποτελεί πηγή στης μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση από τις εργαστηριακές έρευνες".

Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια: το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.

Ο Αλεξάντερ Κέκουλε του Πανεπιστημίου Halle-Wittenberg δήλωσε ότι τα φύτρα ήταν εξαρχής οι κύριοι ύποπτοι και μπορούσαν να ελεγχθούν αμέσως. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα φύτρα χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων διατροφής και μπορούν να αποτελούν πηγή μόλυνσης για μεγάλο διάστημα.

Γερμανία: επικυρώθηκε νομοσχέδιο με το οποίο εγκαταλείπεται η πυρηνική ενέργεια

Η γερμανική κυβέρνηση επικύρωσε το νομοσχέδιο που καθιστά την Γερμανία την πρώτη από τις μεγάλες δυνάμεις η οποία στρέφει την πλάτη στα πυρηνικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

"Ολοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κλείσουν μέχρι το 2022", τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι οκτώ από τους 17 ανιδραστήρες έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους και οι υπόλοιποι εννιά θα σταματήσουν σταδιακά να λειτουργούν από το 2015 ως το 2022. Αρμόδιοι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα αν ένας από τους αντιδραστήρες θα παραμείνει σε επιφυλακή.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει μέχρι σήμερα στην Γερμανία το 22% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει το κενό με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ήδη σχεδιάζει την κατασκευή αιολικών πάρκων και να επιταχύνει την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο ή άνθρακα.

Kυριάκος Μητσοτάκης: να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Να καταργηθούν τα κοινοβουλευτικά αυτοκίνητα ζήτησε σήμερα το πρωί ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, σε συνδυασμό και με άλλες «συμβολικές» κινήσεις που ζήτησε να γίνουν από πλευράς πολιτικού κόσμου, ως απόδειξη ότι κατανοεί τις συνέπειες της κρίσης για τους πολίτες.

«Να καταργήσουμε τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Είναι μικρές, εάν θέλετε συμβολικές κινήσεις, που και αυτές έχουν την σημασία τους» τόνισε.

Ουσιαστικά συντάχθηκε έτσι με τα όσα πρότεινε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ και της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο βουλευτής της ΝΔ κινήθηκε σε «συναινετικούς» περισσότερο τόνους για την οικονομία, αλλά τάχθηκε υπέρ της άποψης Σαμαρά για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. « Ένα διαφορετικό Μνημόνιο είναι μονόδρομος» υποστήριξε.

star.gr

Ο Φ. Σαχινίδης για τους μαϊμού πυρόπληκτους του 2007 που έλαβαν παρανόμως το βοήθημα των 3.000 ευρώ

Σε ισχύ βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ελέγχουν αν υπήρξαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στους πυρόπληκτους, μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 στην Ηλεία.

Όπως μάλιστα προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε περίπτωση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών γίνεται καταλογισμός και για όσους έλαβαν το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ και για όσες τυχόν τράπεζες διαπιστωθεί ότι παρέλαβαν δηλώσεις-αιτήσεις με ανακριβή στοιχεία ταυτότητας ή αν παρέλαβαν εκπρόθεσμες αιτήσεις.

Η υπόθεση του ελέγχου του βοηθήματος των 3.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους του 2007 επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου ο οποίος έχει διατυπώσει την άποψη ότι «η μαζική εκδίκαση υποθέσεων σε Δικαστήρια της Ηλείας, που αφορούν πυρόπληκτους Ηλείους, για το αδίκημα της μη νόμιμης είσπραξης του βοηθήματος, προκαλεί αλγεινή εντύπωση». Ο βουλευτής έχει ειδικότερα καταγγείλει ότι σύρονται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια και πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη επιστρέψει το συγκεκριμένο βοήθημα. Μάλιστα ο κ. Αντωνακόπουλος είχε απευθύνει ερώτηση και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη ζητώντας να ενημερωθεί αν υπάρχει πόρισμα ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χορήγηση του συγκεκριμένου βοηθήματος αφού δεν τηρήθηκε η ισχύουσα πάγια διαδικασία για τους θεομηνιόπληκτους και δεν αναζητήθηκαν ευθύνες σε στελέχη της διοίκησης αλλά και των τραπεζών για τις παραβιάσεις των νόμων και κανονισμών κατά τη φάση της χορήγησης του βοηθήματος.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση όσων περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης, εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανά την Επικράτεια, το 2007, είχε κυρωθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με υπουργική απόφαση που ακολούθησε είχε προβλεφθεί η άμεση πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του δημοσίου λογιστικού, μέσω Τραπεζών ή άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Μοναδικό δικαιολογητικό που είχε απαιτηθεί τότε ήταν μια αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου για τις ζημιές που υπέστη καθώς και για το ότι δεν είχε λάβει την ίδια παροχή από άλλη πηγή.

Ο κ. Σαχινίδης στο έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σπεύδει να υπενθυμίσει ότι με κοινή υπουργική απόφαση είχε προβλεφθεί ότι «σε περίπτωση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καταλογίζεται ο λαβών, εάν δε διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει πληρωμές από υπαλλήλους της πληρώτριας τράπεζας, με την υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης συμπληρωμένης με ανακριβή στοιχεία ταυτότητας ή με εκπρόθεσμες αιτήσεις, καταλογίζεται εις ολόκληρον και η πληρώτρια τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα».

Το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές, όσον αφορά στον καταλογισμό τόσο των ανοικείως λαβόντων τις συγκεκριμένες οικονομικές ενισχύσεις, όσο και των οικείων πιστωτικών ιδρυμάτων που πραγματοποίησαν παράνομες πληρωμές, αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών για την επισήμανση του κ. Αντωνακόπουλου ότι «κάποιοι τραπεζικοί, υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες παρακινούσαν τους πολίτες να λάβουν το βοήθημα» και συνεπώς «εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη και καθολική αναζήτηση ευθυνών, τότε η Πολιτεία δυστυχώς μεροληπτεί σε βάρος των πυρόπληκτων».

Ο υφυπουργός Οικονομικών ωστόσο διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου ελέγχουν τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για την καταβολή των συγκεκριμένων οικονομικών ενισχύσεων και προβαίνουν σε καταλογισμούς σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων και παρανομιών.

Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι δορυφόροι, σαν τη Σελήνη, γύρω από άλλους εξωπλανήτες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6wWtpiUD5TEA0kDzKWaoBmo5NPxCN-Qj8Ahtl5Q2AUQHgH7n5sAwYxHODbEZV903M3qmJbFNMnLR9HdfPZWz8mMVtWP4gOrybX3l8R1QOmP5KnWYrOpAHIfSIWKK-sMjEA5Y2KrkBdcM/s1600/planet.jpgΠερίπου ένας στους δέκα βραχώδεις πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα μπορεί να διαθέτει ένα φεγγάρι τόσο μεγάλο όσο αυτό που γυρίζει γύρω από τη Γη, δηλαδή η Σελήνη. Αυτό δείχνουν νέοι υπολογισμοί των επιστημόνων, που φαίνεται να αναθεωρούν τη μέχρι τώρα κυρίαρχη αντίληψη ότι η Σελήνη είναι δυσανάλογα μεγάλη δορυφόρος σε σχέση με τον πλανήτη της, συνεπώς πρέπει να αποτελεί σπάνια περίπτωση στο σύμπαν.

Οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που έκαναν Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές, για το σχηματισμό πλανητών και δορυφόρων μετά από συγκρούσεις, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δορυφόροι τόσο μεγάλοι σε σχέση με τον "μητρικό" τους πλανήτη καθόλου δεν σπανίζουν, τελικά, στο σύμπαν.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό εξωπλανητών που είναι φιλόξενοι για τη ζωή. Η ύπαρξη μεγάλων φεγγαριών είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στην αναζήτηση άλλων πλανητών, γι’ αυτό η επίγνωση ότι υπάρχουν συχνά τέτοιοι μεγάλοι δορυφόροι μπορεί να κάνει πιο ακριβείς τις αστρονομικές μετρήσεις για τους ίδιους τους εξωπλανήτες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Διαστήματος του πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τους Σεμπάστιαν Έλσερ και Ριούτζα Μορισίμα, αντίστοιχα, που θα δημοσιεύσουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Icarus", σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι υπάρχουν μια στις δώδεκα πιθανότητες, μέσα από τις συγκρούσεις ουρανίων σωμάτων, να γεννηθεί ένα πλανητικό σύστημα, όπου ο πλανήτης θα έχει μάζα πάνω από το ήμισυ της Γης και ο δορυφόρος πάνω από το ήμισυ της Σελήνης.

Η Σελήνη εκτιμάται ότι σχηματίστηκε όταν ένα σώμα με μέγεθος όσο ο σημερινός πλανήτης Άρης έπεσε πάνω στη Γη, με συνέπεια, εξαιτίας των υλικών που εκτινάχτηκαν στο διάστημα, να δημιουργηθεί ένας δίσκος λιωμένης ύλης σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ώσπου σιγά-σιγά ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε, δημιουργώντας τελικά το φεγγάρι μας. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι έχουν λύσει με βεβαιότητα όλα τα μυστήρια σχετικά με την προέλευση της Σελήνης.

Η ύπαρξη σε τροχιά ενός μεγάλου δορυφόρου όπως η Σελήνη, έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση του άξονα της Γης (αντίθετα π.χ. με αυτό που συμβαίνει στον Άρη, ο οποίος δεν διαθέτει ένα μεγάλο φεγγάρι). Με τον τρόπο αυτό σταθεροποιούνται και οι εποχές και η κατανομή των ηλιακών ακτίνων και αντίστοιχα της θερμότητας στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Έτσι, χάρη στην ευεργετική παρουσία της Σελήνης, η ζωή στη Γη βοηθήθηκε να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί. Κάτι ανάλογο μπορεί να έχει συμβεί και σε άλλους εξωπλανήτες, που έχουν την τύχη να έχουν κοντά τους ένα μεγάλο φεγγάρι.

http://arxiv.org/abs/1105.4616

Έργο 30 εκατ. δολ. "τσίμπησε" ο Κόκκαλης από τη Raytheon για τους Patriot

Έργο ύψους 30,1 εκατ. δολ.για την κατασκευή ολοκληρωμένων υποσυστημάτων των Patriot ανέλαβε από την Raytheon η Intracom Defense Electronics, μέλος του εισηγμένου Ομίλου Intracom Συμμετοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές Αρχές, η σύμβαση, μετά από διεθνή διαγωνισμό, αφορά στην κατασκευή του συστήματος Antenna Mast Group (AMG) για τις ανάγκες τρίτων χωρών και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Το έργο περιλαμβάνει την εξ ολοκλήρου κατασκευή των συστημάτων AMG στην Ελλάδα όπως και τις απαιτούμενες εργασίες σχεδίασης και τεχνικών υπηρεσιών. Σημαντικό μέρος του προγράμματος η Intracom Defense Electronics αναθέτει σε άλλες ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Defense Electronics ανέφερε: "Για περισσότερο από 15 χρόνια η Raytheon εμπιστεύεται την Intracom Defense για τις άρτιες κατασκευαστικές δυνατότητες της και τη διασφάλιση ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία συνεισφέρουμε θετικά στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε επιλεγεί από μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες στο χώρο της άμυνας για την κατασκευή ενός ιδιαίτερα τεχνολογικά πολύπλοκου συστήματος άμυνας".

Μανιάτης για τον αγωγό ITGI kaι την Ήπειρο

«Η Ήπειρος έχει παράδοση αιώνων στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα και οι Ηπειρώτες για πάρα πολλά χρόνια ήταν οι οικονομικοί αιμοδότες του Ελληνισμού.

Σήμερα όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ήπειρος είναι μια από τις πιο παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, η κυβέρνησή μας υλοποιεί έργα και δράσεις με στόχο η Ήπειρος να μπορεί να μπει σε φάση αναδημιουργίας.

Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω σήμερα την πρωτοβουλία μας για προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης με στόχο την ίδρυση της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την εταιρία αυτή θα φθάσει το φυσικό αέριο σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, εντάξαμε για κατάθεση στην Βουλή ειδικό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο «Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων» για την ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Ικανοποιούμε έτσι ένα δίκαιο, πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Ηπείρου.

Η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας (IGI). Έτσι, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ο αγωγός δεν θα έχει μόνο διέλευση από την περιοχή, αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, σύμφωνα με το διαχρονικό πανηπειρωτικό αίτημα.

Ο αγωγός ITGI, είναι έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, που αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Είναι ένα έργο που στήριξαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας και το προώθησαν για ένταξη στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Είναι ένα έργο με πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας και με σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών του αγωγών. Όμως για την υλοποίησή του πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες.

Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να προμηθεύει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με φυσικό αέριο από την Κασπία και με τον τρόπο αυτό, να καταστήσει τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ στις πρόσφατες εξελίξεις για το τμήμα του Υποθαλάσσιου Αγωγού “Ποσειδών”, που θα ενώνει τις ακτές της Θεσπρωτίας με την Ιταλία.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία μερίδας της τοπικής κοινωνίας για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης και με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με την παρουσία βουλευτών από όλες τις παρατάξεις και τη συμμετοχή των φορέων της Ηπείρου.

Η πρόταση που προέκυψε από τη Συνεδρίαση, ήταν η διερεύνηση νέας χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στην τοποθεσία “Φλωροβούνι”. Η θέση αυτή στο διάστημα που ακολούθησε, αξιολογήθηκε από εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων των μελετητών του έργου.

Με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, μπορώ να ανακοινώσω ότι η θέση Φλωροβούνι, που υποδείχθηκε από τους τοπικούς φορείς, πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εκεί τελικά θα εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης.

Με τις παραπάνω ενέργειες μας, σε στενή συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, διαμορφώνουμε ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, μειώνουμε το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και αναβαθμίζουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Περιορίστηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τον Απρίλιο

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο, το συνολικό χρέος των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 86,8 δισ. ευρώ από 87,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για την χορήγηση του νέου πακέτου των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες (ύψους 30 δισ.ευρω) την κατάρτιση προγραμμάτων σταδιακής απεξάρτησης τους από τη ρευστότητα που η ίδια προσφέρει.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Στρος-Καν για να δηλώσει «αθώος»

http://static.doldigital.net/webstatic/D73643E605D79B333952CF87332E7613.jpgΕνώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης θα εμφανιστεί τη Δευτέρα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, που είδε την καριέρα του και το πολιτικό του μέλλον να καταστρέφονται μετά την καταγγελία της καμαριέρας του Sofitel για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση.

Ο Στρος-Καν, ο οποίος εάν κριθεί ένοχος στις εις βάρος του κατηγορίες αντιμετωπίζει κάθειρξη ώς και 25 χρόνια, αναμένεται να δηλώσει αθώος.

Ο δικηγόρος του, Μπέντζαµιν Μπράφµαν, δήλωσε στο Reuters ότι ο πελάτης του θα δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστή Μάικλ Όµπους.

Πάντως ο εισαγγελέας θα πει πως η µηνύτρια είναι µια αφοσιωµένη µουσουλµάνα που µεγαλώνει µόνη της το παιδί της και παγιδεύτηκε από έναν ισχυρό σεξουαλικό εγκληµατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση θα δηλώσει πως η σεξουαλική επαφή με την 32χρονη καμαριέρα ήταν συναινετική και πως είναι αβάσιμη η θέση της Εισαγγελίας ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν ύποπτος φυγής.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη στις 14 Μαΐου μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι.

Πέρασε τέσσερις ημέρες στις φυλακές Ράικερς της Νέας Υόρκης, πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατ. δολαρίων και τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Μετά την αποφυλάκισή του μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα στο Μανχάταν, ενώ πρόσφατα μετακόμισε σε πολυτελές λοφτ στην περιοχή Τραϊμπέκα.

Τα έξοδα της φύλαξης, που ανέρχονται σε 200.000 δολάρια μηνιαίως, υποχρεούται να τα καλύπτει ο ίδιος.

Γερμανία-E.coli: Λίγο πελαγωμένοι οι Γερμανοί... τώρα φταίνε οι φύτρες φασολιών και λαχανικών!!!

Οι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία εντοπίσθηκαν ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοπούνται στις σαλάτες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε χθες ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρες φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.

Οι αρχές συμβούλευαν εδώ και πολλές ημέρες τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις τομάτες τα αγγούρια και τα μαρούλια και σε κάποιο στάδιο αναφέρθηκε ότι τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FoodSafety.gov για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία από αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 περιπτώσεις μολύνσεων από την κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με διάφορα είδη ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φυτρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μολύνσεις από Salmonella ή E.coli.

Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν στο 1996 από μόλυνση που προήλθε από την κατανάλωση φυτρών ραπανιών.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

"Υπάρχουν ξεκάθαρα ίχνη που οδηγούν στη φάρμα ως πηγή μόλυνσης. Είναι η πιο πιθανή πηγή των ασθενειών που προήλθαν από το E.coli. Για μας είναι η πιο εύλογη αιτία της ασθένειας".

Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια: το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.

Τα νοσοκομεία στην περιοχή του Αμβούργου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην επιδημία, δίνοντας εξιτήριο σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρές ασθένειες και εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης στην υπηρεσία γιατρών που έχουν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.

Το Σάββατο οι γερμανικές αρχές εντόπισαν εστιατόριο στη λιμάνι του Λίμπεκ ως πιθανή πηγή μετάδοσης του βακτηρίου E.coli, καθώς τουλάχιστον 17 άνθρωποι που έφαγαν εκεί μολύνθηκαν και ένας από αυτούς πέθανε.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι έρευνες στην κουζίνα του εστιατορίου ήταν αρνητικές και κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει μολυνθεί.

Το Miami κέρδισε με 88-86 μέσα στο Dallas και πήρε εκ νέου το προβάδισμα με 2-1 στην σειρά των τελικών

Με τον Dwyane Wade να είναι εκπληκτικός (29 πόντοι) και τον Chris Bosh να βάζει το σουτ του αγώνα 40 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη του παιχνιδιού οι Heat έδειξαν τα δόντια τους κερδίζοντας για πρώτη φορά μέσα στο Dallas έπειτα από 5 χρόνια όταν πανηγύρισαν το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα των Mavs.

Οι Mavericks έκαναν ότι μπορούσαν, ανέτρεψαν μία διαφορά 14 πόντων, ωστόσο στο τέλος είχαν λάθος επιλογές χάνοντας το παιχνίδι. Είχαν πάντως την δυνατότητα να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, αλλά το σουτ του Dirk Nowitzki με την λήξη του παιχνιδιού βρήκε σίδερο. O Στογιάκοβιτς έπαιξε 6 λεπτά και έβαλε 2 πόντους

http://nba.sport24.gr/article/1097440/tous-zwgrafisan

Iαπωνία-πυρηνική κρίση: Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα παρουσιάζουν νέα προβλήματα υγείας

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/update/images/06_01_v_s.jpgΑνησυχία εκφράζεται και πάλι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά την ανακοίνωση ότι δύο εργάτες παρουσίασαν συμπτώματα αφυδάτωσης και εννιά υποφέρουν από εξάντληση την οποία προκαλεί η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η Tepco διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου ανακοίνωσε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων, μετέδωσε η κρατική ιαπωνική τηλεόραση ΝΗΚ.

Η εταιρία έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για χαλαρά μέτρα ασφαλείας πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων.

Οι δύο εργάτες, περίπου 40 χρόνων, εγκαθιστούσαν καλώδια κοντά σε εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα όταν άρχισαν να μην αισθάνονται καλά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

Από την ημέρα που ξέσπασε η πυρηνική κρίση ως σήμερα, εννιά εργαζόμενοι έχουν παρουσιάσει εξάντληση εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και υγρός, οι συνθήκες εργασίας θα είναι ακόμα δυσκολότερες, ειδικά για όσους φορούν προστατευτικές στολές.

Η κωμωδία της χρονιάς

Απόψε ο Άκης στους Νέους Φακέλλους του ΣΚΑΪ

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2011/04/akis-tsohatzopoulos1-413x300.jpghttp://assets.tanea.gr/files/2009-09-08/thumbs/tsox_450x.jpg

Καραγκιόζης! Διέλυσε τη χώρα

http://www.spiegel.de/images/image-220108-galleryV9-evdk.jpghttp://www.spiegel.de/images/image-221488-panoV9free-scrm.jpg

Όλοι έχουν προτάσεις... να κι άλλη μια

Παρατηρούμε έκπληκτοι την κυβέρνηση με χαμένη την δεδηλωμένη στο λαό, να αποφασίζει, να παίρνει μέτρα, να υπογράφει συμβάσεις, να ξεπουλά την χώρα.

Το καθεστώς κατοχής που μας έχουν επιβάλλει η τρόικα και οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι μας αφαιρεί εθνική κυριαρχία και μετατρέπει τα δάνεια σε ενυπόθηκα με ότι αυτό σημαίνει.

Οι συμβάσεις που υπογράφει ο Παπακωνσταντίνου ερήμην της βουλής και του λαού διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο με ότι αυτό σημαίνει.

Οι λεονταρισμοί των δήθεν διαφωνούντων με το μνημόνιο δεν προσφέρουν επί της ουσίας τίποτε.

Ο λαός κάθε μέρα είναι στους δρόμους, στις πλατείες, σε απεργίες, σε πορείες και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Τα κόμματα συνεχίζουν στον ίδιο μονότονο και παλαιοκομματικό ρυθμό, ξεκομμένα απ’ την κοινωνία πασχίζουν να παραμείνουν στο σύστημα αδιαφορώντας για την τύχη του λαού και τα δεινά που έρχονται.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Γιατί και πως μπορεί μια ισχνή μειοψηφία να κυβερνά;
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Το πολίτευμά μας είναι προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Λειτουργεί όμως σωστά;

Ο πρόεδρος πλήρως αποδυναμωμένος και χωρίς στην ουσία αρμοδιότητες και εξουσίες κατάντησε σαν «γλάστρα» τηλεοπτικών εκπομπών.

Ο εκλογικός νόμος δίνει “bonus” στο πρώτο κόμμα 40 ή 50 ή …. βουλευτές παραβιάζοντας έτσι την βασική αρχή του 50%+1 που ορίζει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται χάριν της λογικής μονοκομματικών αυτοδύναμων και σταθερών κυβερνήσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής είναι γνωστά.

Ο λαός μας λένε δεν είναι ώριμος για πολυκομματικές κυβερνήσεις.

Έτσι η μειοψηφία γίνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβερνά με άνεση χωρίς να απολογείται σε κανένα.

Με δεδομένο ότι το πολίτευμα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και τα κόμματα επιβάλλουν κομματική πειθαρχία τότε στην ουσία απόλυτος κυβερνήτης είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που αναδεικνύουν οι εκλογές.

Συνεπώς ο λαός είναι στο περιθώριο και οι αντιδράσεις του δεν πτοούν τον απόλυτο άρχοντα.

Η αλλαγή του κυβερνητικού κόμματος με εκλογές που φέρνουν άλλο πρώτο κόμμα δεν αλλάζει την στρεβλή λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα γιατί όλα τα κόμματα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Ένα απ’ τα αιτήματα των συγκεντρώσεων τις τελευταίες μέρες αλλά και πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος είναι η άμεση δημοκρατία.

Ο όρος άμεση δημοκρατία ερμηνεύεται απ’ τον καθένα όπως νομίζει ή τον εξυπηρετεί.

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο και πολυπληθές κράτος με σύστημα άμεσης δημοκρατίας.

Όσοι προβάλουν το επιχείρημα ότι λειτούργησε στην Αρχαία Ελλάδα ξεχνούν ότι ο πληθυσμός των αρχαίων Ελληνικών πόλεων δεν ήταν 10.000.000 άνθρωποι.

Η αποτυχία του σημερινού κοινοβουλευτικού μοντέλου είναι προφανής.

Το ερώτημα είναι βελτιώνοντάς το μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του λαού;

Για παράδειγμα η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής σαν εκλογικό σύστημα (προαιώνιο αίτημα των αριστερών κομμάτων) έχει δυνατότητες να επιβάλλει την θέληση του λαού στο σύστημα;

Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον πρόεδρο της δημοκρατίας δημιουργεί ένα εχέγγυο για την ομαλή και ορθότερη λειτουργία του πολιτεύματος;

Η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με άμεση εκλογή του προέδρου απ’ το λαό δημιουργεί ένα άλλο πόλο εξουσίας μειώνοντας έτσι τις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού;

Το ασυμβίβαστο των βουλευτών να γίνονται υπουργοί βελτιώνει την διάκριση των εξουσιών που είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας;

Η κατάργηση της πολυνομίας και η εκλογή των ανώτατων δικαστών απ’ το δικαστικό σώμα διευκολύνει την καλή λειτουργία της δικαιοσύνης που είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας;

Η απαγόρευση βουλευτοποίησης ή υπουργοποίησης των μεγαλοσυνδικαλιστών με χρήση του ασυμβίβαστου βελτιώνει την σωστή λειτουργία του συνδικαλισμού μειώνοντας την κομματική εξάρτηση;

Η αλλαγή του ισχύοντος συντάγματος με ένα δημοκρατικότερο χωρίς διακρίσεις των πολιτών και άρθρα ατιμωρησίας των πολιτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Το ότι τοποθετούμε με ερωτήματα δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αυτές οι αλλαγές και ίσως και κάποιες ακόμη.

Ας έχουμε υγεία και υπομονή περιμένοντας τις εξελίξεις.

http://ideopigi.blogspot.com/2011/06/blog-post_06.html